Het Limburgs mijnverleden, inspiratie voor nieuwe iconische fietservaring – Tijdschrift Publieke Ruimte

06.02.2020 | # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Fietsbeleving

Met Fietsen door de bomen (FDDB) is het Limburgs fietsroutenetwerk alweer een iconische hotspot rijker. Sinds de opening in juni van dit jaar hebben al meer dan 200.000 fietsers de unieke ervaring van fietsen door de kruinen van het Bosland In Hechtel-Eksel beleefd. Samen met de andere fietsbelevingsprojecten consolideert Limburg met dit project zijn leidinggevende positie in het Vlaams en Euregionaal fietstoerisme.

Fietsroutenetwerk is al 25 jaar economisch topproduct
Het 2.000 km lange bewegwijzerde toeristisch fietsroutenetwerk is opgebouwd rond een ingenieus knooppuntsysteem, een systeem waarop ook de mijngangen van de Limburgse steenkoolontginning van weleer waren gebaseerd. Door de knooppunten hebben de fietsers keuzevrijheid in het traject van hun fietstocht en in de bezienswaardigheden die ze wensen te bezoeken. Belangrijk is dat het hele routenetwerk de nodige kwaliteit, comfort en veiligheid biedt. En hiervoor heeft de provincie Limburg al 25 jaar een sterk partnerschap met de gemeenten en andere wegbeheerders. De provincie zet dagelijks 15 arbeiders aan het werk voor het recurrent onderhoud. Infrastructurele werken worden dan weer met investeringssubsidies ondersteund. De voorbije legislatuur heeft de provincie Limburg meer dan 2,5 miljoen euro investeringskosten ten laste genomen.

Niet meer, maar betere kilometers
In plaats van een uitbreiding van het Limburgs fietsroutenetwerk in het aantal kilometers, werken we met de provincie en Toerisme Limburg aan een belevingslaag, die bovenop het bestaande netwerk wordt gelegd. Een premiumaanbod dat gerant staat voor beleving. Dat premiumaanbod bestaat uit routes met een sterke beeldvorming die fungeren als centrale betekenisroutes, van waaruit we de link maken met onze prachtige natuur, het charmant platteland, de stedelijke troeven, het rijke erfgoed, de heerlijke gastronomie in verrassende horeca en logies,… Het Limburgs fietsroutenetwerk zorgt op die manier voor een duurzame en klimaatvriendelijke ontsluiting van alles wat Limburg te bieden heeft.

Parels aan de Limburgse fietskroon
In het premiumaanbod worden ook de Limburgse topbelevingssites opgenomen. Fietsen door het Water te Bokrijk is in 2016 geopend. Op dit fietspad trap je dwars door het unieke vijverlandschap van de Wijers. Meer dan één miljoen fietsers hebben dit ‘One of the 100 greatest places to visit in the world’ van TIME-magazine reeds beleefd.

Fietsen door de Bomen is de nieuwe parel aan de kroon van het Limburgs fietstoerisme. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk stijgt (3-4%) tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving. Om de veiligheid te garanderen, gebeurt fietsen in één richting en is er een subtiel aanwezig draadnet met een leuning voorzien. Het pad is ook voldoende breed (3 meter), zodat twee fietsers comfortabel naast elkaar kunnen rijden. De ruime breedte van het pad gecombineerd met de beperkte hellingsgraad maakt van ‘Fietsen door de Bomen’ een toegankelijke beleving voor iedereen. Zowel bij het ontwerpen van de fietsbrug als bij de uitvoering in het bos stond respect voor de fauna en flora steeds centraal. Het project kwam tot stand met de natuur als bondgenoot en vormt een logische schakel in de ‘Cycle of Life’ van Bosland.

Limburg demarreert in iconische fietsbeleving
Om nog verder voorsprong als belangrijkste fietsbestemming te nemen, zijn al nieuwe innovatieve projecten in uitvoering of in voorbereiding. Met Fietsen door de Heide gaan we voor een panoramische beleving van de natuurpracht van het Limburgs heidelandschap en van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het wordt een fijnmazige structuur van balken en kolommen, net als de houten stutten van de vroegere mijngangen, met daartussen een betonnen fietspad, dat geleidelijk stijgt tot 6,5 meter hoogte en na 30 meter opnieuw daalt.

Op twee oude spoortracés ontluiken ook nieuwe belevingsroutes. Het 60 km lange Kolenspoor verbindt de zeven vroegere mijnzetels, van Beringen tot Maasmechelen. Deze mijnzetels hebben allemaal door renovatie en herbestemming in culturele en toeristische hotspots een tweede leven gekregen. Het Kolenspoor wordt een topbelevingstraject met erfgoed en natuur in de hoofdrol. Het Fruitspoor wordt een belevingsvolle fietslus doorheen de Haspengouwse fruitstreek. Haspengouw is feeëriek in de bloesemperiode maar ook tijdens de andere seizoenen zorgen het fruit, het erfgoed, de gastronomie en de groeiende wijncultuur voor een sterke beleving.

Win-win voor Limburg en de Limburgers
De innovatieve fietsprojecten dragen bij aan een performante investeringsomgeving voor de toeristische ondernemers. De ruim 3 miljoen fietstoeristen zorgen voor omzet en jobs. Het fietsroutenetwerk creëert ook levenskwaliteit voor de Limburgers die de eigen provincie op een duurzame wijze kunnen ontdekken en beleven. Zo realiseren we een echte win-win.

Lees het artikel uit het tijdschrift Publieke Ruimte hier digitaal.