Provincie Limburg huldigt G-Sportkampioenen met verstandelijke beperking

30.01.2020 | # # # # # # 
Deel dit bericht
G-Sport

Op woensdagavond 29 januari huldigt de provincie Limburg de Limburgse Special Olympics atleten en andere G-sport kampioenen. Deze atleten met een verstandelijke beperking namen in 2019 o.a. deel aan de Nationale Spelen van Special Olympics. Onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ krijgt iedereen vanavond een medaille. Onze Limburgse G-sportatleten hebben bewezen dat ze sporters in hart en nieren zijn. Steeds stond vriendschap en respect voor elkaar centraal en zelfs in de extreme temperaturen van afgelopen zomer haalden ze het onderste uit de kan.

23 Limburgse groepen op het podium in Dilsen-Stokkem
De voorbije jaren vond deze huldiging steeds plaats in het Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt. Het provinciebestuur besliste om doorheen de provincie te trekken met deze huldiging. Voortaan vindt deze huldiging dus elk jaar plaats in een andere Limburgse stad of gemeente. Zo wil het bestuur beklemtonen dat de hele provincie achter de Limburgse G-sporters staat. Dit jaar vindt de huldiging plaats in Dilsen-Stokkem. Zaal De Nieuwenborgh is tot de nok gevuld, want maar liefst 23 instellingen en G-sportclubs zakken met een delegatie af naar Dilsen-Stokkem. Om het Limburggevoel en groepsgevoel kracht bij te zetten komen vele groepen in sportuitrusting. Woensdagavond betreden zo’n 250 atleten het podium om een medaille in ontvangst te nemen.

De huldiging van deze atleten past binnen het G-sportbeleid van de provincie Limburg. Vanuit het G-sportcentrum Dommelhof  werd de voorbije jaren een sportaanbod uitgewerkt voor mensen met een beperking. In 2020 wordt ingezet op extra doelgroepen zoals kinderen met autisme, of mensen met Parkinson. Naast dit eigen aanbod in een splinternieuwe aangepaste infrastructuur blijft de provincie ook andere gemeenten en clubs praktisch ondersteunen en adviseren inzake G-sport.

G-sport in Limburg
Naast deze huldiging organiseert Provinciaal G-sportcentrum Dommelhof meer dan tien grote G-sportdagen per jaar en dat voor alle doelgroepen uit het veld. Daarnaast spitst de werking zich toe op wekelijkse beweegsessies voor doelgroepen, gaande van mensen met een beperking tot mensen die komen uit de revalidatie of met chronische ziekten. Enkele maanden geleden werd in Dommelhof een vernieuwde en toegankelijke verblijfsgebouw en een volledig nieuwe G-fitnessruimte opgeleverd. Daardoor zijn ook meerdaagse G-sportkampen mogelijk geworden in Limburg.

Het gaat dus goed met G-sport in Limburg, natuurlijk speelt de Limburgse gastvrijheid en de pioniersrol van het Dommelhofteam op vlak van G-sport een belangrijke rol in dit succes.