Fietsen door het water breidt uit

13.09.2016 | # # # # 
Deel dit bericht
Fietsen door het water in Bokrijk

Het bijzondere belevingspad ‘Fietsen door het water‘ in Bokrijk wordt doorgetrokken tot aan het openluchtmuseum zelf. “De route door het water was al een succes, maar de link met het museum was er niet voldoende. Door het pad uit te breiden zullen bezoekers de link met het museum leggen en beseffen dat ze door Bokrijk fietsen”, vertelt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. De subsidie voor die verlenging en de investering in het natuurproject dat ermee samengaat, komt van Vlaanderen.

25 projecten die unieke Vlaamse topnatuur beschermen en creëren krijgen Vlaamse subsidies. De projecten liggen verspreid over heel Vlaanderen. Ze worden uitgevoerd door verschillende verenigingen, lokale overheden of privé-eigenaars. Waar vroeger vooral de vertrouwde spelers, zoals natuurverenigingen aan de kar trokken, zijn nu ook lokale overheden en privé-eigenaars betrokken.In totaal gaat het om een investering van anderhalf miljoen euro, waarvan 520.000 naar Limburg gaat.

Bokrijk

De vzw Het Domein Bokrijk krijgt van Vlaanderen een subsidie van 286.602 euro om te investeren in de uitbreiding van fietsen door het water en in een project om de historisch visvijvers op het domein te herstellen. Dat gebeurt met het oog op een verbetering van het leefgebied voor amfibieën waaronder de boomkikker en de heikikker, en moerasvogels waaronder de roerdomp, de woudaap en de bruine kiekendief. Verder wordt er 0,27 hectare geschikt gemaakt voor de ontwikkeling van natte heide en een halve hectare voor de ontwikkeling van blauwgraslanden. De omliggende bossen worden via het reguliere beheer omgevormd tot broek- of moerasbossen.

Andere projecten die in Limburg worden gesubsidieerd:

 • Het regionaal landschap Lage Kempen voert een herstelproject uit in domein De Bever in Hamont-Achel.
  Subsidie: 145.896 euro
 • De stad Peer start een project ter bescherming van de knoflookpad.
  Subsidie: 8.157 euro
 • In de gemeente Borgloon gaat Natuurpunt aan de slag met een project om onder andere meer moerasbos aan te leggen.
  Subsidie: 21.149 euro
 • Het regionaal landschap Haspengouw en Voeren wil werk maken van het herstel van de vijvercascade te Nieuwenhoven.
  Subsidie: 60.360 euro

> Lees het artikel in de krant (.pdf)