Project ‘Fietsen door de Bomen’ in de startblokken

19.06.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Fietsen door de Bomen

Het is zover! Het startschot voor de nieuwe fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’ is nu echt gegeven. De Raad van Bestuur van Toerisme Limburg vzw maakte recent de aannemer voor het project bekend: Smulders Group NV. De voorbereidingswerken ter hoogte van knooppunt 272, aan het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel, starten deze maand. We hopen dan ook om de eerste fietsers nog eind dit jaar te mogen verwelkomen.

Keuze voor Smulders Group NV als aannemer
Na de aanstelling van het Limburgse architectenbureau De Gregorio & Partners, begin vorig jaar, kennen we nu dus ook de aannemer voor het project. Een grondige selectieprocedure leidde ons uiteindelijk naar de kandidaat Smulders Group NV: een internationaal staalconstructiebedrijf met een gevestigde reputatie. Het bedrijf maakt deel uit van de Franse groep Eiffage, één van de grootste Europese spelers in de sector van de bouw en openbare werken.

Blijven investeren én innoveren als Fietsparadijs
‘Fietsen door de Bomen’ wordt een iconische fietsbrug die bezoekers laat fietsen tussen de kruinen van de bomen in Bosland. Het is een SALK-project van Toerisme Limburg met de financiële steun van de provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel en met projectpartner Agentschap voor Natuur en Bos. Deze innovatieve fietsbeleving kadert in onze strategie om een extra belevingslaag op het fietsroutenetwerk te leggen: de visienota ‘Cycling Synergy’. Het fietsroutenetwerk is onze grootste toeristische troef. Daarom blijven we hierin investeren, samen met de 44 Limburgse gemeenten. Maar om onze koppositie als Fietsparadijs te versterken, moeten we ook blijven innoveren. En dat doen we dus met een reeks belevingsvolle fietsprojecten, verspreid over de provincie. Een strategie die werkt! Dat bewijst het succes van ‘Fietsen door het Water’, met inmiddels 395.000 fietsers op de teller.

In harmonie met de natuurlijke omgeving
Met deze nieuwe ‘fietslandmark’ creëren we net zoals bij ‘Fietsen door het Water’ een unieke fietsbeleving in harmonie met de natuurlijke omgeving. Het is belangrijk dat iedereen ten volle van de natuur kan genieten. Door dit prachtige natuurgebied zo spectaculair te ontsluiten, kunnen bezoekers deze natuur op een heel bijzondere manier beleven. Het project komt tot stand in nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Want een bos leeft. Het is een ecosysteem waarin evenwicht bewaard moet blijven. Daarom verloopt het bouwproces met nauwgezet respect voor de bomen, de dieren, de natuurlijke omgeving en de buurtbewoners. Zo moet ‘Fietsen door de Bomen’ een logische schakel worden in de ‘Cycle of Life’ van Bosland

Start voorbereidingswerken eind juni
De voorbereidingswerken in Bosland starten deze maand. De staalconstructie wordt zoveel mogelijk in het atelier voorbereid en daarna ter plaatse gemonteerd. De fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter, stijgt geleidelijk (3-4%) tot 10 meter hoogte. Het wordt een iconische, strakke brug van ongeveer 700 meter lang. De constructie – verticale kolommen (van 20 cm doorsnede) in weervast staal, afwisselend op één, twee en drie meter van elkaar geplaatst – symboliseert de boomstammen van de dennen. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving. De steunpalen staan vast in een puntsgewijze fundering van stalen schroefpalen, die de impact op de natuurlijke omgeving tot een minimum beperken. Uiteindelijk willen we de bouwwerken tegen het einde van het jaar afronden.

Lees het artikel in de krant (.pdf)