“Als er wind van verandering waait, bouwen sommigen schermen. Anderen bouwen windmolens.”

Igor

Igor Philtjens is gedeputeerde van de provincie Limburg. Hij woont in Alken.

Als licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen werpt Igor zich op consultancy en het bank- en verzekeringswezen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De zoon van gewezen parlementslid en burgemeester van Kortessem Hugo Philtjens gaat ook in de politiek. In 2000 zet hij zijn eerste politieke stappen. Hij komt op voor de provincieraad. In 2006 wordt hij provincieraadslid voor Open Vld. Vanaf 2007 is hij ook schepen van Jeugd en Openbare Werken in zijn woonplaats Alken.

Vijf jaar later duidt Open Vld hem aan als gedeputeerde. Igor krijgt heel wat bevoegdheden: Toerisme en Recreatie, Cultuur, Erfgoed en Monumentenzorg, Domein Bokrijk, Kenniscentrum Gemeenten en Facilitair Beheer. Als gedeputeerde slaat hij bruggen tussen beleidsdomeinen en met diverse partners. Mede hierdoor ontwikkelt de economie van de vrije tijd zich tot een speerpuntsector in Limburg. In 2018 wordt hij voor een tweede keer herverkozen als gedeputeerde en behoudt hij een groot deel van zijn bevoegdheden: Toerisme Limburg, Erfgoed, Provinciale Domeinen Bokrijk, Nieuwenhoven, en Dommelhof, Kenniscentrum steden en gemeenten en Facilitaire diensten.

In 2020 werd Igor ook verkozen als stemgerechtigd lid van de nationale partijraad van Open Vld.

Igor woont samen met zijn partner Ann. Ze hebben een dochter: Amélie (12 jaar). Zijn passie is architectuur en oude gebouwen een nieuw leven geven.

Politiek bloed

 • Gedeputeerde provincie Limburg (2012-nu)
 • Gemeenteraadslid Alken (2019 – nu)
 • Lid Nationale Partijraad Open Vld (2020 – nu)
 • Voorzitter Alkense gemeenteraad en titelvoerend eerste schepen (2012-2018)
 • Lijsttrekker Open Vld Alken en provincieraad district Sint-Truiden (2012)
 • Schepen van Jeugd en Openbare Werken Alken (2007-2012)
 • Kandidaat gemeenteraad Alken (2006)
 • Lijsttrekker provincielijst kanton Borgloon (2006)
 • Provincieraadslid Open Vld (2006-nu)
 • Kandidaat provincieraad kanton Borgloon (2000)

Engagementen

Aanpak

 • Dingen in beweging brengen en verbeteren
 • Alleen ga je snel, samen raken we verder
 • Limburgers limbruggen: bruggen bouwen tussen mensen en tijdsperiodes

Studies

 • Licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

Persoonlijk

 • Geboren op 12 maart 1975 in Genk
 • Zoon van Rinie Hornikx en Hugo Philtjens, gewezen parlementslid en 24 jaar burgemeester van Kortessem
 • Woont samen met Ann en dochter Amélie (12 jaar)
 • Passies: architectuur, oude dingen een nieuw leven inblazen
 • 2000

  Eerste stappen in de politiek
 • 2006

  Provincieraadslid

  Schepen van Jeugd
  en Openbare Werken in Alken
 • 2012

  Gedeputeerde
  voor Toerisme, Cultuur
  en Erfgoed

  Voorzitter gemeenteraad en titelvoerend eerste schepen in Alken

 • 2018

  Lijsttrekker gemeente Alken en provincie Limburg
 • 2019

  Herverkozen als gedeputeerde

  Gemeenteraadslid Alken

Beleid

“Het is de taak van de politiek om initiatieven in gang te zetten, om mensen bij elkaar te brengen en ruimte te creëren waarin dingen kunnen ontstaan.”

Een sterk, sociaal, duurzaam Limburg

In november stelt elke gedeputeerde jaarlijks zijn of haar beleid voor aan de provincieraad. In deze beleidsnota worden actiepunten en beleidsaccenten voor het volgende jaar toegelicht. Hier kan je de beleidsnota’s van gedeputeerde Igor Philtjens terugvinden.

 

Beleidsverklaring 2021

Covid 19 heeft diepe sporen in de sector van de vrijetijdseconomie nagelaten. Toch biedt deze economische crisis kansen. De Limburgse vrijetijdseconomie is immers ontstaan uit de economische reconversie na de mijnsluiting. En ook nu kan toerisme een sterke bijdrage leveren aan het economisch herstel in onze provincie. Mits we ambitie tonen, selectief excelleren en de nieuwe kansen op de toeristische markt met beide handen vastpakken.

Lees nota

Beleidsverklaring 2020 – 2024

We moeten als provincie niet bezig zijn met ons eigen voortbestaan. Wat de Limburger over 5, 15 en 50 jaar nodig heeft. Daar gaat het om. Daarom grijpen we tijdens deze legislatuur onze kansen door een brug te slaan tussen ambitie, samenwerking, duurzaamheid, welvaart en zorgzaamheid. Om zo een beter Limburg, voor elke Limburger te creëren.

Lees nota

Beleidsnota 2018

In 2018 blijven we gaan voor slimme verbindingen tussen toerisme, cultuur en erfgoed. Want dat zijn de bouwstenen voor de verdere ontwikkeling van de Limburgse belevingseconomie. De economie van de vrije tijd is meer dan ooit essentieel voor de welvaart en jobcreatie in onze provincie. Dus investeren we bewust in gastvrijheid, ondernemerschap, beleving en unieke product-marktcombinaties.

Lees nota

Masterplan Alken Valley 2020

Alken heeft veel potentieel op het vlak van lokale recreatie én toerisme. Dat dankt de gemeente onder andere aan zijn bijzondere ligging in de vallei van de Herk en de Mombeek. Door beslissingen uit het verleden gaat vandaag veel van dat potentieel verloren. Daarom werd een masterplan uitgewerkt. ‘Alken Valley 2020’ geeft inzicht op hoe we zowel op korte als lange termijn meerwaarde kunnen creëren. Met onze mooie waterlopen als blauw-groene levensaders.

Lees meer

FUNDAMENTEN VOOR ALKEN OP ééN

Alken is een mooie gemeente om in te wonen, te werken en te leven. Tevreden Alkenaren, daar gaan we iedere dag opnieuw voor. We moeten de lat hoog blijven leggen want stilstaan is achteruit gaan. Open Vld heeft een ‘Goed Plan voor Alken’ dat over legislaturen heen gaat en uitgaat van een duurzame aanpak, gebaseerd op vijf fundamenten.

Ontdek deze 5 fundamenten

Beleidsnota 2017

In dit laatste jaar dat de provincie bevoegd is voor cultuur, willen we vooral focussen op de samenwerking met de nieuwe beheerders als partners. Want onze culturele instellingen blijven waardevol voor de cultuurtoeristische aantrekkingskracht van onze regio. De provincie laat “cultuur” trouwens niet los: de provinciale domeinen Bokrijk en Dommelhof blijven we verder ondersteunen en versterken. Op toeristisch vlak willen we verder blijven innoveren, groeien en investeren om tot één sterk toeristisch product te komen dat we nog beter in de markt kunnen zetten.

Lees nota

Beleidsnota 2016

Cultuur is belangrijk voor onze economie en de creativiteit in Limburg.
We zullen de Limburgse cultuursector dan ook perfect in startpositie brengen naar een nieuwe, beloftevolle toekomst. Net zoals we onze toeristische sector, die ook een belangrijke economische impact heeft, nog zullen uitbreiden en moderniseren.

Lees nota

Beleidsnota 2015

Alleen ga je snel, samen raak je verder. Daarom leggen we zoveel mogelijk bruggen met andere partners, over de grenzen en beleidsdomeinen heen. We versterken onze cultuurhuizen, maken Bokrijk nog meer gezinsvriendelijk en zorgen voor meer toeristen in onze regio. Met als resultaat: extra inkomsten en meer werk-gelegenheid.

Lees nota

Beleidsnota 2014

Limburg exporteert haar gastvrijheid. We bouwen de toeristische sector verder uit door de beleving van onze natuur, erfgoed, cultuur en het fietsroutenetwerk te verbeteren en op elkaar te laten aansluiten. Nu meer dan ooit moeten we investeren in innovatie en in de ondersteuning van creatief talent. In een creatief klimaat trekken we de succesvolle ondernemers van morgen aan.

Lees nota