Toerisme Limburg opent ‘Fietsen door de Bomen’

14.06.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Fietsen door de Bomen

Het Limburgse fietsroutenetwerk is letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau getild. Na ‘Fietsen door het Water’ openen we vandaag ‘Fietsen door de Bomen’. Een gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland (Hechtel-Eksel), vlakbij fietsknooppunt 272. Het is de tweede in een reeks van nieuwe fietsbelevingen verspreid over de provincie, waarmee fietsers onze prachtige natuur op een unieke manier kunnen ervaren. Zo tonen we dat Limburg blijft innoveren als Fietsparadijs en zetten we onze provincie nog sterker op de kaart. Samen met de andere fietsbelevingen zal ’Fietsen door de Bomen’ een multiplicatoreffect teweegbrengen voor héél Limburg!

SALK-realisatie
‘Fietsen door de Bomen’ is een realisatie van Toerisme Limburg en het resultaat van nauwe samenwerking. Het gaat om een SALK-project met financiële steun van LSM, de gemeente Hechtel-Eksel, Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg. En kwam tot stand in nauwe samenspraak met Bosland en Natuur en Bos. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts: “Vlaanderen investeert 2,7 miljoen in de verschillende blikvangers die het Limburgse fietsnetwerk naar een nog hoger niveau tillen. We willen zoveel mogelijk mensen verleiden om op de fiets te springen. Meer fietsers betekent ook meer gasten in de Limburgse hotels, meer volk op de Limburgse terrassen en meer klanten in de lokale handelszaken.” De gemeente Hechtel-Eksel is alvast blij met de komst van de nieuwe fietsbeleving, zegt burgemeester Jan Dalemans: “Dankzij ‘Fietsen door de Bomen’ tillen we niet alleen onze inwoners en toeristen, maar ook onze gemeente en haar toeristisch beleid naar een hoger niveau.” “Deze iconische fietsbrug zet Hechtel-Eksel en Bosland resoluut op de kaart. De volgende uitdaging voor ons als bestuur is de verdere economische vermarkting van ons groene goud”, vult Nele Lijnen, schepen van Toerisme & Bosland aan.

Fietsroutenetwerk 2.0
‘Fietsen door de Bomen’ kadert in ‘Cycling Synergy’: de strategie waarmee Toerisme Limburg een extra belevingslaag over het bestaande fietsroutenetwerk legt. Dat doen we met een reeks sterke fietsbelevingen, zoals het intussen wereldbekende ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en volgend jaar ook ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen. Want het fietsroutenetwerk is onze grootste troef. Daarom blijven we daarin investeren, samen met de 42 steden en gemeenten. Maar om de nummer één in fietstoerisme te blijven, moeten we ook innoveren. Dat doen we door op gekende strategische plaatsen ingrepen uit te voeren of toevoegingen te doen, die de interactie tussen fietser en landschap nog meer versterken. En zo zorgen voor een hefboomeffect. Op die manier bouwen we verder aan het fietsroutenetwerk van de toekomst.

360°-beleving tot 10 meter hoog
‘Fietsen door de Bomen’ voegt een unieke beleving toe aan het Limburgse fietsroutenetwerk. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk stijgt (3-4%) tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving. Om de veiligheid te garanderen, gebeurt fietsen in één richting en is er een subtiel aanwezig draadnet met een leuning voorzien. Het pad is ook voldoende breed (3 meter), zodat twee fietsers comfortabel naast elkaar kunnen rijden. De ruime breedte, gecombineerd met de beperkte hellingsgraad, maakt van ‘Fietsen door de Bomen’ een toegankelijke beleving voor iedereen.

Eén met de natuur
Bij al onze fietsbelevingen staat respect voor de fauna en flora steeds centraal. Ook ‘Fietsen door de Bomen’ kwam tot stand met de natuur als bondgenoot en vormt een logische schakel in de ‘Cycle of Life’ van Bosland. Het bos bestaat vooral uit naaldbomen, die begin vorige eeuw werden aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen zijn de naaldbomen nooit gekapt, maar door hun gelijke leeftijd zijn ze nog steeds beperkend voor de structuurontwikkeling van het bos. Die situatie helpt ‘Fietsen door de Bomen’ nu mee te verbeteren. Door de ingreep krijgen kleinere inheemse bomen meer plaats en licht om door te groeien, wat zorgt voor een gezond en evenwichtig bosbestand.

Gerecycleerde bomen
De bomen die op de plaats van het fietspad stonden, kregen een tweede leven aan het startpunt. Daar is een informatie- en rustpaviljoen gemaakt met de gerecycleerde, gestapelde boomstammen. Bovendien blijven de naaldbomen symbolisch aanwezig. Want de nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 unieke kolommen in weervast staal, die de boomstammen van de dennen symboliseren. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving. Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos: “Bescherming en ontwikkeling van de natuur is enorm belangrijk. Natuur en Bos werkt daar heel hard aan. Maar ik vind het ook belangrijk dat zoveel mogelijk Vlamingen van die mooie natuur kunnen genieten. Daarom juich ik dit initiatief absoluut toe. Bosland is op Vlaams niveau al een inspirerend voorbeeld en ‘Fietsen door de Bomen’ zal daar zeker nog verder toe bijdragen.”

Lees de artikels in de krant (.pdf)