Toerisme in Limburg bloeit als nooit tevoren

26.07.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Vorig jaar sliepen in onze provincie 1,4 miljoen toeristen, goed voor  4,3 miljoen overnachtingen. Een record, want nooit eerder bleven er meer toeristen een nachtje in Limburg slapen. Deze goede cijfers zijn het resultaat van een intense samenwerking met de sector. Het is een mooie beloning voor de inspanningen van onze toeristische partners en een positief signaal voor onze vrijetijdseconomie.

41,3 miljoen overnachtingen
Volgens de cijfers van de FOD Economie werden in ons land in 2018 in totaal 41,3 miljoen overnachtingen geboekt, dat zijn er 7 procent meer dan in 2017. Het aantal overnachtingen in Vlaanderen steeg vorig jaar met 7 procent: van 24,5 miljoen in 2017 naar 26,1 miljoen in 2018. De populairste toeristische provincie van ons land blijft West-Vlaanderen – in de kustprovincie werden vorig jaar 12,1 miljoen overnachtingen geboekt – gevolgd door Antwerpen (4,8 miljoen overnachtingen), Limburg (4,3 miljoen), Luxemburg (2,7 miljoen) en Luik (2,4 miljoen). Opvallend: de helft van de toeristen die vorig jaar in ons land de nacht doorbrachten, zijn Belgen. Buitenlandse toeristen die bleven overnachten, zijn vooral afkomstig uit Nederland (12 procent), Frankrijk (7 procent). Duitsland (6 procent) en het Verenigd Koninkrijk (5 procent).

422 miljoen omzet
De toeristische sector in Limburg bloeit als nooit tevoren. Zo ontvingen de Limburgse hotels, vakantieparken, campings en jeugdherbergen vorig jaar 1,4 miljoen toeristen, 7 procent meer dan in 2017. Al die toeristen waren goed voor een recordaantal van maar liefst 4,3 miljoen overnachtingen, 5,5 procent meer dan in 2017. Ook bij buitenlandse gasten is Limburg intussen een populaire dichtbijbestemming. De meeste toeristen zijn afkomstig uit onze buurlanden Nederland (24,1 procent), gevolgd door Duitsland (7,9 procent), Frankrijk (4,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (2,1 procent). Het verblijfstoerisme in Limburg was vorig jaar goed voor een omzet van 422 miljoen euro. We gaan hiermee verder op de positieve koers die we sinds 2014 varen.

Zakentoerisme en seizoensverlenging
Na de sluiting van Ford Genk hebben we met het provinciebestuur en Toerisme Limburg bewust gekozen om in te zetten op de vrijetijdseconomie. Toerisme Limburg wil in de toekomst ook verder inzetten op meer gasten in het laagseizoen, door Limburg te positioneren als een bestemming waar elk seizoen iets te beleven valt. Onder meer via het zakentoerisme, waar nog veel groeipotentieel in zit.

Koplopers
De Limburgse gemeente waar in 2018 de meeste toeristen bleven overnachten, is Lommel. In de Noord-Limburgse gemeente – met onder meer vakantieparken De Vossemeren, Blauwe Meer en Parelstrand op haar grondgebied – werden vorig jaar net geen miljoen (985.902) overnachtingen geboekt. Peer, met onder meer vakantiepark Erperheide, is de tweede populairste toeristische gemeente met 736.922 overnachtingen. In Houthalen-Helchteren, met vakantieparken Molenheide en Hengelhoef, werden 523.598 overnachtingen geboekt en Zutendaal, met vakantiepark Mooi Zutendaal en camping ’t Soete Dal, telde 291.610 overnachtingen. Hasselt sluit de top vijf in Limburg met 245.771 overnachtingen in 2018.

Lees de artikels in de krant (.pdf)