Nieuwe fietskaart schenkt fietsers nog meer comfort en beleving in Limburg

16.02.2018 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Fietsen door het Water

Fietsen en Limburg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Onze provincie is erg populair bij fietsers. En … we koesteren onze fietsende Limburgers en bezoekers. Daarom investeren we vanuit de provincie, samen met de 44 steden en gemeenten, continu in het Fietsroutenetwerk. Met het nieuwe fietsseizoen voor de deur lanceert Toerisme Limburg daarom een nieuwe fietskaart die recreatieve fietsers nóg meer beleving en comfort schenkt. De fietskaart vormt een handige leidraad die fietsers vlot over het fietsenroutenetwerk door onze provincie leidt.

Tweejaarlijkse update
Limburg is het fietsparadijs bij uitstek. In 2017 reden er 2,1 miljoen fietsers over het fietsroutenetwerk in onze provincie. Een stijging van 5 procent in vergelijking met 2016! Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van die fietsers zijn tochtje voorbereidde met de fietskaart. Om ervoor te zorgen dat die fietskaart steeds up to date is,  brengt Toerisme Limburg om de twee jaar een actuele versie van deze kaart uit.

Nog meer horeca
Je vindt in de nieuwe fietskaart maar liefst 165 fietscafés en 117 fietslogies.

Recreatieve fietsers onderbreken hun fietstochtje graag voor een lekker hapje of drankje. Onderzoek toont aan dat 88 procent van de fietsers meerdere keren per fietstocht pauzeert. Fietstoerisme draagt dus sterk bij tot de economie van de vrije tijd en de tewerkstelling in onze provincie.

Tien inspiratielussen
De fietskaart werd bovendien afgestemd op de Limburg Vakantiegids 2018. Fietsers kunnen kiezen uit tien nieuwe fietslussen, één voor elke belevingszone uit de Limburg Vakantiegids. Zo kunnen ze met de nieuwe fietskaart echt kennismaken met de karakteristieken van een regio. Daarbij werd het Limburgse fietsroutenetwerk verder ontsloten met een aansluiting op het netwerk van Luik.

Knelpunten aangepakt
We hechten erg veel belang aan fietscomfort en hebben ook nieuwe fietspaden en vernieuwde fietstrajecten in de fietskaart geïntegreerd die beter voldoen aan de ABC-kwaliteitsnorm. Dat is de norm voor Autovrije, Belevingsvolle en Comfortabele fietstrajecten. We hebben alternatieven gezocht voor de knelpunten en de onveilige situaties op het fietsroutenetwerk. De nieuwe fietskaart heeft daarom niet meer, maar vooral betere kilometers die helemaal voldoen aan de wensen en de verwachtingen van de fietsers.

Blijven investeren in beleving
Het Limburgse fietsroutenetwerk onderscheidt zich door zijn bijzonder hoge belevingsfactor. Fietsen door het Water in Bokrijk – waar 315.000 fietsers het water doorkliefden in anderhalf jaar – is door twee fietswebsites uitgeroepen tot populairste fietstraject van Vlaanderen. De Internationale Maasfietsroute, die we vorig jaar mee ontwikkeld hebben, is genomineerd voor ‘Fietsroute van het jaar’ én is kandidaat om opgenomen te worden in het netwerk van EuroVelo.

Die successen smaken uiteraard naar meer. Daarom blijven we met Fietsen onder de Grond, Fietsen door de Heide en Fietsen door de Bomen investeren in beleving op ons fietsroutenetwerk. Zo blijven we Limburg nationaal en internationaal op de kaart zetten als dé fietsprovincie.

Praktisch
De nieuwe fietskaart is te koop bij de Limburgse toeristische infokantoren, Standaard Boekhandel, de Carrefour-hypermarkten, Club en A.S.Adventure.

Meer info: www.toerismelimburg.be

Lees het artikel in de krant (.pdf)