Toerisme Limburg blijft investeren in innovatieve fietsbeleving

25.03.2016 | # # # # # 
Deel dit bericht
25-03-2016-2

Het is bijna zover. Binnenkort fiets je in De Wijers door het water. In Bokrijk wordt tussen de knooppunten 91 en 98 een fietspad aangelegd dat een van de vijvers van De Wijers doorkruist. Fietsers rijden 212 meter lang op een pad van 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Een echte fietsbeleving en een totale interactie met De Wijers, een landschap dat tot nog toe voor fietsers niet echt ontsloten was. “Het project van Toerisme Limburg zorgt voor een fietsbeleving die het fietsparadijs Limburg nóg aantrekkelijker maakt en helpt onze koppositie als fietsprovincie te behouden”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en voorzitter van Toerisme Limburg.

Fietsen door het water

Sinds begin deze week zijn de werken van het project ‘Fietsen door het water’ klaar. “Nu de werken voltooid zijn heeft het landschap nog even tijd nodig om te herstellen, zodat we een optimale fietsbeleving kunnen creëren. Het water wordt opgelaten in de vijvers en zodra de originele waterstand bereikt is, zal het project geopend worden. Eind april lijkt me een realistisch inschatting. Op www.toerismelimburg.be vind je een teller die het waterniveau aangeeft. Hier kan iedereen samen met ons aftellen tot de opening”, aldus Igor Philtjens.

Nieuwe fietskaart

Nu de lente aanbreekt, komt in Limburg het fietsseizoen natuurlijk weer volop op gang. Op de fietsbeleving door het water is het nog even wachten maar de nieuwe Fietskaart Limburg 2016-2017 is wel al beschikbaar. De Fietskaart Limburg wordt om de twee jaar geactualiseerd. In deze nieuwe versie blijven de knooppunten ongewijzigd. Ten opzichte van de vorige editie werden er wel zo’n 25 fietstrajecten aangepast voor een betere beleving. Nieuw is ook de vermelding van 44 ideale startplekken – één voor elke Limburgse gemeente. Deze locaties mét parking zijn handig voor fietstoeristen die met de auto arriveren.

Naar goede gewoonte zit er bij de kaart weer een handig fietsinfoboekje dat fietstoeristen nog meer laat genieten van het fietsroutenetwerk en de fietscafés en fietsvriendelijke logies in de kijker zet. Daarnaast inspireert het infoboekje om eens andere hoeken van Limburg te ontdekken. De lezer krijgt een overzicht van de tien belevingszones uit de Limburg Vakantiegids. Stuk voor stuk regio’s met een eigen karakter en typische landschappen.

Igor Philtjens: “We blijven inzetten op ons ABC-principe: veilige fietsroutes die zoveel mogelijk autovrij, belevingsvol en comfortabel zijn. De vermelding van de startplekjes, fietscafés, fietslogies en picknickplekken… zorgt voor extra comfort. Ingrepen op het terrein doen de veiligheid op ons fietsroutenetwerk verder stijgen.”

Update Fietsparadijs Limburg-app

Toerisme Limburg blijft ook digitaal innoveren. Zo lanceerde het vorig jaar de succesvolle Fietsparadijs Limburg-app. Via een fotogalerij selecteert de fietser een mooi decor of landschap. De app geeft dan automatisch de fietsroute die deze plek aandoet – mét het ideale startpunt en de knooppunten, bezienswaardigheden, fietscafés en fietsvriendelijke
logies onderweg. Igor Philtjens: “Dat is niet alleen handig voor de bezoekende fietstoerist. Het stimuleert ook de Limburgse fietstoerist om eens een regio in de provincie te verkennen die hij of zij nog niet zo goed kent. Op die manier worden de Limburgers een beetje toerist in eigen provincie.”

De app kreeg intussen een update met extra features. “Zo is er vanaf nu audiobegeleiding via steminstructies. Voorheen kreeg je alleen een geluidssignaal wanneer je een knooppunt naderde, nu zegt iemand welk nummer je nadert én of je aan het knooppunt links of rechts moet afslaan. Op die manier hoef je tijdens het fietsen in principe je smartphone niet meer te bekijken. Tenzij je het dichtstbijzijnde fietscafé wilt opzoeken natuurlijk”, stelt Igor Philtjens.

De Fietsparadijs Limburg-app is nu ook compatibel met Apple Watch. Het horloge toont je automatisch je volgende knooppunt. “Onze continue investering in beleving, comfort en kwaliteit zorgt ervoor dat het Fietsparadijs Limburg zich blijft onderscheiden van andere knooppuntennetwerken”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)