Interview: verstrengde maatregelen fnuiken succes herfstvakantie

30.10.2020 | # # # # # 
Deel dit bericht
Herfstvakantie

De boekingen in de Limburgse verblijven voor deze herfstvakantie verlopen even wispelturig als het weer. Dat blijkt uit de laatste trendpeiling van Toerisme Limburg bij een greep uit de Limburgse logiessector.

Wat is de situatie op dit moment?
De communicatie en maatregelen, met sluiting van restaurants en cafés, van de afgelopen weken en zeker de laatste dagen heeft een grote impact gehad op het boekingsgedrag van onze gasten. Er komen weinig nieuwe boekingen binnen en er zijn veel last-minute afzeggingen. Dat blijkt uit een kwalitatieve bevraging van onze sector. 72% van de uitbaters geeft aan dat de recente maatregelen alsook de schrik voor het virus en quarantaineverplichtingen heel wat annulaties veroorzaakten. De huidige bezettingsgraad staat er voor de herfstvakantie minder goed voor dan gewoonlijk: 60% van de logiesuitbaters geeft aan dat het minder goed is dan vorig jaar.

Hier en daar kunnen enkele B&B’s wél positieve resultaten voorleggen, net zoals de hotels in het groen en de kleinere vakantiewoningen. Tot dinsdagavond 27/10 gold dat ook voor de vakantieparken maar door de sluiting van de binnenspeeltuinen en -zwembaden regent het daar nu annulaties. Mensen zoeken in hun gezinsbubbel heel bewust naar logies met rust, ruimte en beleving. Ook dinermogelijkheden blijven een belangrijke motivatie om te komen overnachten.

De verlenging van de vakantie heeft voor de meeste logies nog niets opgeleverd. We houden wel rekening met de stijgende trend van last-minute boekingen, die gelukkig niet stilvalt. Mensen zijn wel merkbaar voorzichtiger geworden.

Wat mogen gasten verwachten die toch naar Limburg komen?
Wie naar Limburg komt met respect voor de richtlijnen mag gerust zijn dat hij hier veilig en optimaal ontvangen wordt. Onze restaurants buiten de logies zijn jammer genoeg dicht, maar er is hier genoeg te ontdekken. Op onze fiets- en wandelpaden kan je de ruimte en rust in onze landschappen opzoeken. Heel wat logies voorzien ook alternatieve oplossingen voor de gesloten restaurants door afspraken te maken met zaken die afhaalgerechten aanbieden.

Is er al een zicht op de impact voor de toeristische sector?
Na een positieve relance in juli en een goed begin van de nazomer volgt nu een tweede klap op zes maanden tijd. Dat is heel zwaar. We mogen niet vergeten dat onze gastheren heel veel inspanningen hebben geleverd om de maatregelen toe te passen en oplossingen te bieden voor hun gasten. Het valt nog af te wachten wat de eindbalans van dit seizoen zal zijn, maar het is vanzelfsprekend dat corona een financiële en psychologische impact zal hebben voor onze ondernemers.

Hoe zal Limburg hier mee omgaan?
We kunnen vandaag alleen maar begrip tonen voor moeilijke beslissingen die genomen moeten worden. We volgen de richtlijnen en staan klaar om onze gasten veilig te ontvangen. We moeten en zullen met deze situatie omgaan. Om te beginnen uit respect voor mensen die door corona hard getroffen zijn. Ook voor de mensen die in de zorg keihard knokken. Zij zijn de eersten die een vakantie in Limburg verdienen wanneer we deze tweede golf onder controle krijgen.

We hebben ons al vaker wendbaar en weerbaar getoond bij tegenslagen. Als Limburgers gaan we dan harder trappen. We weten niet wanneer deze crisis stopt, maar we blijven nooit bij de pakken zitten. We vragen vanuit de sector nu wel eenduidigheid aan de hogere beleidsniveaus zodat we structureel en tijdig kunnen antwoorden op de genomen maatregelen.

Wat brengt 2021?
Het feit dat we voor de nieuwe maatregelen op de goede weg waren, toont aan dat onze zomer– en nazomercampagne duidelijk effect had. Limburg is meer top of mind dan ooit. En daaruit trekken we als organisatie conclusies voor onze strategische plannen voor volgend jaar, in de hoop dat 2021 opnieuw een succesvol toeristisch jaar kan worden.

Onze gastheren tonen veel begrip voor de moeilijke context, ook voor die van hun gasten. We hopen dus dat de flexibiliteit waarmee de Limburgse gastheren vandaag annulaties accepteren en herboekingen toestaan, de nodige fans zal maken voor wanneer deze crisis er op zit.

Lees de artikels in de krant (.pdf)