Gelukkige winnaars van de Zomerzoektocht Davidsfonds 2019

17.10.2019 | # # # # # 
Deel dit bericht
Zomerzoektocht Davidsfonds

Op zondag 13 oktober vond de prijsuitreiking van de 33ste Davidsfonds Zomerzoektocht plaats. Reinout en zijn grootouders vielen in de prijzen met de familiezoektocht. De klassieke zoektocht werd gewonnen door Paul en Lieve Vandael uit Herentals. Deze jongste editie streek afgelopen zomer neer in onze provincie Limburg, namelijk in Tongeren en Bilzen. De zomerzoektocht is een mooi voorbeeld van samenwerking en zorgt voor een extra economische boost voor de toeristische sector.

Samenwerking
De laatste jaren gaat het erg goed met het toerisme in Limburg. Dit is voornamelijk te danken aan de goede samenwerking met zowel steden en gemeenten, als ondernemers – waarbij Toerisme Limburg als platform werkt voor deze samenwerking. De Zomerzoektocht van Davidsfonds is hier een mooi voorbeeld van. De steden Tongeren en Bilzen maakte dit evenementen mede mogelijk. De ondernemers, logiesuitbaters, horecaondernemers verwelkomden de 15.000 deelnemers van de zoektocht, die reeds een gevestigde waarde met sterke uitstraling heeft.

De zomerzoektocht en Limburg zijn een mooie match. Eerder hebben de zoektochten in 2009 en 2014 ook al neergestreken in onze provincie, namelijk in Voeren en Hasselt-Genk. Davidsfonds heeft met haar 45.000 leden een ruim en vast publiek van culturele meerwaardezoekers, die in Limburg absoluut aan hun trekken komen. Limburg staat dan ook niet alleen bekend om haar gastvrijheid, maar ook om haar unieke combinatie van cultuur, erfgoed en natuur.

Economische meerwaarde
Naast het oplossen van de vragen op de wandelparcours, gaan de deelnemers ook graag iets drinken, iets eten of blijven zelfs graag overnachten in de regio. Van de 15.000 deelnemers koppelde 6/10 minstens één overnachting aan de zoektocht. Dit leverde een extra omzet van €1,5 miljoen door verblijfstoerisme. Ook de dagtoerist zorgt voor een economische meerwaarde door binnen te springen bij de lokale handelaars in Tongeren en Bilzen. Tijdens de organisatie vonden we het ook belangrijk om de omliggende gemeenten te betrekken om mee te genieten van dit succesverhaal. Daarnaast neemt de Limburger zelf ook deel aan de zomerzoektocht. Ze hebben kunnen genieten van een nog ruimer kwaliteitsvol aanbod met ontspanningsmogelijkheden kort bij huis. Zo heeft de zomerzoektocht bijgedragen aan de welvaart en welzijn van onze inwoners.

Ambassadeurs
De deelnemers fungeren vanaf nu als nieuwe ambassadeurs voor onze provincie. Ze geven namelijk aan dat ze graag nog een keertje willen terugkomen. En hier hebben ze een goede reden voor, want er staan nog tal van leuke attracties en activiteiten op de kalender dit najaar. De provincie Limburg mikt dan ook op een toeristisch seizoen van 365 dagen!

Vanaf 19 oktober opent een nieuwe expo in het Gallo Romeins Musem: Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië. Een boeiende tentoonstelling voor het hele gezin over de rijke geschiedenis van de Romeinen, Daciërs, Grieken, Kelten en Scythen.

Van 25 tot 28 oktober organiseert Provinciaal Domein Dommelhof voor de 11de keer het internationale circustheaterfestival Theater op de Markt.

Daarnaast zijn Bilzen Mysteries en de succesvolle Bruegel-expo in Bokrijk mooie voorbeelden van attracties die zowel als koppel, als vriendengroep of als gezin te bezoeken zijn gedurende het hele jaar.

Lees de artikels in de krant (.pdf)