Davidsfonds Zomerzoektocht komt naar Limburg

28.05.2019 | # # # # # 
Deel dit bericht

 

Davidsfonds Zomerzoektocht

Het wordt druk deze zomer in Bilzen en Tongeren. Want van 1 juni tot 15 september strijkt de 33ste editie van de Davidsfonds Zomerzoektocht er neer. Die leidt te voet, op de fiets of met de auto langs de culturele hoogtepunten en verborgen parels van de streek. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Schatten van Vlieg om de familiezoektocht nog leuker te maken. Davidsfonds en Toerisme Limburg verwachten zo’n 20.000 deelnemers.

Na 33 jaar is het succes van de Davidsfonds Zomerzoektocht geen geheim meer: verrassende vragen langs een lusvormig parcours laten je de streek met andere ogen bekijken. Gastvrije horeca en handelaars bieden leuke extraatjes aan. Er is aangenaam gezelschap van andere deelnemers. De bijbehorende en gloednieuwe streekgids Haspengouw. En een prachtige prijzenpot. “Ook dit jaar werkten we een stevige zoektocht uit, die je langs de hoogtepunten en verborgen plekken in de streek leidt. We mikken op 20.000 deelnemers”, zegt Kris Opdedrynck, algemeen directeur van Davidsfonds. “We hebben in Limburg ook een reputatie hoog te houden, want vijf jaar geleden wonnen we de Gouden Huppel voor onze zoektocht in Hasselt en Genk. Misschien zorgt de hoofdprijs – een reis naar Griekenland van 2.000 euro – voor extra deelnemers.”

Cultuur- en natuurplezier voor jong en oud
De Davidsfonds Zomerzoektocht is er zoals elk jaar zowel op maat van kinderen als van volwassenen. “Je kunt kiezen tussen twee zoektochten: voor de hele familie of voor de ervaren speurders”, vertelt Peter Frison, samensteller van de zoektocht. “De vier stopplaatsen zijn verbonden via een fiets- of autoparcours. Vanuit elke stopplaats vertrekt een wandellus van ongeveer twee kilometer. Het is tijdens die wandeling dat je verrassende vragen oplost. De fietstochten verbinden de stopplaatsen en zijn samen ongeveer 43 kilometer lang. Fervente fietsers hebben ook de mogelijkheid om het fietsparcours uit te breiden. En omdat we de knooppunten van het fietsroutenetwerk gebruiken, kun je je route zelf gemakkelijk uitbreiden of inkorten.” De zoektocht focust dit jaar nog meer op beleving met de hele familie. De vernieuwde familiezoektocht werkt samen met Schatten van Vlieg en loopt van 29 juni tot 15 september.

Toeristische belangstelling
Ook voor de provincie is de zoektocht aantrekkelijk. Heel Limburg zal het positieve effect van de Zomerzoektocht voelen. Het evenement versterkt het toeristisch aanbod, beïnvloedt ons imago positief en laat nieuwe doelgroepen kennismaken met onze provincie. De economische impact zal ongetwijfeld groot zijn. Heel wat deelnemers blijven overnachten in de regio en zowat elke deelnemer nuttigt iets bij lokale horeca. Uit eerdere samenwerkingen met Davidsfonds weten we dat we elkaar kunnen versterken. De Zomerzoektocht en Limburg zijn een mooie ‘match’. We zetten beiden in op kwaliteit, betekenis en beleving: culturele meerwaardezoekers zullen in Limburg zeker aan hun trekken komen.

Streekgids Haspengouw
Bij de Zomerzoektocht hoort ook een gloednieuwe streekgids die bij elk deelnemingspakket zit: Haspengouw. Bekende inwoners gidsen je door Tongeren en Bilzen van Anne Peeters en Koen Driessens. Daarin leiden acht bekende inwoners je door de streek. “De hartelijkheid en de gastvrijheid van de mensen in Haspengouw is opvallend.  Dit is een historisch rijke streek, en die rijkdom delen ze graag”, legt Anne Peeters uit. In Haspengouw laten onder anderen Arnoud Raskin, Luc Appermont, Wim Swerts, Anja Feliers en Lucie Ory je kennismaken met cultuur, natuur en lekkere streekproducten. Daaraan geen gebrek in de regio: met het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, de landcommanderij Alden Biesen in Bilzen en de fruitboomgaarden van Haspengouw, is er voor ieder wat wils.