Limburg wint met Fietsen door het Water ‘World Landscape Architecture’ Award in Australië

11.04.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
World Landscape Architecture Award

Het Limburgse project ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk viel op 11 april 2018 in de prijzen op de World Landscape Architecture (WLA) Awards 2018. Een jaarlijkse prijsuitreiking voor innovatieve landschapsarchitectuurprojecten van over heel de wereld. Het fietspad door het water won de Award of Excellence in de categorie ‘Built Design Award – Small Scale’. Een award die bevestigt dat we ons wereldwijd op de kaart zetten als innovatieve fietsbestemming.

Sterke concurrentie uit de V.S.
De WLA Awards bekronen elk jaar innovatieve projecten van landschapsarchitecten wereldwijd, verdeeld over vier categorieën. ‘Fietsen door het Water’ werd op 21 maart genomineerd in de categorie ‘Built Design Award – Small Scale’ (voor projecten tot 1000 m2), als enige Europese project. En nam het op tegen drie sterke tegenstanders uit de Verenigde Staten: ‘The Pershing’ en ‘Night Garden’ in Texas en ‘The Galleria Courtyard at Cincinnati Children’s Hospital’ in Ohio.

Award of Excellence van internationale jury
Een vijfkoppige professionele jury van landschapsarchitecten en ontwerpers, met ervaring over heel de wereld, bekroonde twee van de vier projecten. Het project met de hoogste score van de jury ontving de Award of Excellence. Het tweede best scorende project ging naar huis met de Merit Award. Beide winnaars halen hiermee een trofee én een publicatie in WLA Awards Magazine binnen. ‘Fietsen door het Water’ won de Award of Excellence en volgt daarmee ‘The Chicago Riverwalk’ in de V.S. op, de winnaar van 2017.

Na Vlaanderen ook de wereld overtuigen
Het fietspad door het water voegt een unieke beleving toe aan het Limburgse fietsroutenetwerk en geeft fietsen in Bokrijk een extra dimensie. Fietsers rijden ruim 200 meter lang op een pad van drie meter breed, door de vijver van De Wijers, met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Een formule die aanslaat. Want ‘Fietsen door het Water’ werd in 2017 door twee fietswebsites uitgeroepen tot populairste fietstraject in Vlaanderen. Sinds de opening passeerden er al 340.000 fietsers en nog eens een veelvoud aan wandelaars. En met deze award in handen hopen we natuurlijk om niet alleen Vlaamse, maar ook nog meer internationale gasten aan te trekken.

Nog meer Limburgse fietsbelevingsprojecten in de stijgers
‘Fietsen door het Water’ kadert in onze strategie om een extra belevingslaag op het fietsroutenetwerk te leggen. En is het eerste gerealiseerde project in een reeks van fietsbelevingstrajecten. Zo blijven we bouwen aan het fietsroutenetwerk van de toekomst. In een volgende fase volgen nog: ‘Fietsen door de Bomen’, ‘Fietsen door de Heide’ en ‘Fietsen onder de Grond’. Hiermee rekenen we op een enorme impact voor héél Limburg. Want dergelijke toeristische magneten versterken onze vrijetijdseconomie en zorgen voor extra omzet bij lokale ondernemers, wat verankerde jobs oplevert. Bovendien verzekeren deze ‘fietslandmarks’ op lange termijn onze status als hét Fietsparadijs van de Euregio.

Lees de artikels in de krant (.pdf)