Michiel Aerts wint fotowedstrijd ‘Dit Zien Wij’

15.06.2018 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Dit Zien Wij

Op 15 juni 2018 opende Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed Dit Zien Wij. Deze expo toont 44 hedendaagse foto’s en 44 foto’s uit de Eerste Wereldoorlog van bijzondere Limburgse gebouwen en landschappen uit de 44 Limburgse gemeentes. De fotowedstrijd die het PCCE organiseerde om de hedendaagse beelden te krijgen, leverde 975 inzendingen op. De jury koos de foto van de Lummense Duizendjarige Eik van Michiel Aerts als winnaar.

Op Open Monumentendag 2017 gaf het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed het startschot voor het project Dit Zien Wij. Het doel? Laten zien hoe erfgoed mee onze identiteit bepaalt. Want wat we zien, is wie we zijn. Het PCCE vroeg aan elke Limburgse gemeente om een bijzondere erfgoedfoto uit WO I van hun gemeente te selecteren. De open fotowedstrijd Dit Zien Wij werd gelanceerd voor de hedendaagse beelden. De Limburgers gaven massaal gevolg aan de oproep om een foto in te zenden. Het PCCE ontving maar liefst 975 foto’s van Limburgse gebouwen en landschappen met een uniek verhaal.

Ervaren vakjury
De jury bestond uit Dirk Reynders (LUCA School of Arts), Robrecht Janssen (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), Luc Daelemans (hoofd fotodienst Het Belang van Limburg), Caroline Vincart (Fotomuseum Antwerpen), Maarten Goossens (Nikon), Hubert Van Eygen (Kinrooi), Mark Dusar (Sint-Truiden), Sandro Claes (PCCE) en Dirk Bouve (PCCE). Zij selecteerden 44 hedendaagse foto’s, één voor elke Limburgse gemeente, stelden een top 10 samen en kozen uiteindelijk de inzending van Michiel Aerts als winnaar.

In de prijzen
Alle 44 geselecteerde fotografen kregen, naast een plek in de expo en de catalogus, een boekenpakket van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed. Voor de fotografen die met hun foto de top 10 haalden, was er nog een extra prijs, aangeboden door de projectpartners.

Verhaal en beeld even belangrijk
Het verhaal was voor de jury net zo belangrijk als de foto zelf. De kleine verhalen uit elke Limburgse gemeente vormen samen opnieuw één groot geheel dat ons vertelt waar we vandaan komen en waar we naartoe kunnen. Zo is Dit Zien Wij ook een mooi vervolg op het herdenkingsproject Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog, dat zowel nationaal als internationaal gelauwerd werd.

Rijke Limburgse geschiedenis
De beelden en de verhalen van de expo Dit Zien Wij capteren aspecten van Limburg, van ons verleden en van onze toekomst. Zo dragen ze niet alleen een emotionele waarde in zich, maar wijzen ze ook op de grotere erfgoedwaarde van bekende trekpleisters én onbekendere parels. Ze vertellen de rijke geschiedenis van onze provincie én hebben haar – in meerdere of mindere mate – mee vormgegeven.

Expo Dit Zien Wij – Praktisch

Dit Zien Wij: 44 nieuwe en 44 historische beelden en verhalen 

Van 15 juni tot 15 juli in het Casino in Beringen

Van 15 augustus tot 15 september in het GlazenHuis in Lommel

Meer info? www.ditzienwij.be