“Zorgen moet je doen. Niet maken.” – Naar een inclusief zorgtoerisme in Limburg.

21.09.2021 | # # # # 
Deel dit bericht

Het valt niet te betwisten, ervaringen bezorgen ons een grotere voldoening dan spullen. In Limburg nodigen we daarom iedereen uit om mee te Reizen naar Morgen en unieke reiservaringen te verzamelen. Iedereen, dus ook de gasten met een zorgnood en/of beperking. Deze groep van zorgbehoevende gasten hebben recht op een zorgeloze vakantie. Met het EFRO-project Care&Holiday zetten we een turbo op de motor van het zorgtoerisme in Limburg.

Vacare
Het was een woensdag, die 8e juli 1936, toen in ons land een kaderwet aan werknemers het recht toekende op 6 dagen betaalde vakantie. In de voorbije 85 jaar heeft de reisbeleving diverse invullingen gekend, maar het ultieme reisgevoel bleef ongewijzigd: even vrij zijn van alle verplichtingen, routines en dagelijkse beslommeringen. Het opdoen van bijzondere reiservaringen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn.

Een evenredige én evenwaardige vakantieparticipatie van personen met een functiebeperking is cruciaal. Limburg heeft als groene dichtbij-bestemming alles in zich om een startup in het inclusief verblijfstoerisme te zijn en hierin de toon aan te geven. Een provincie, een plek, een logies als een interessant kader voor recreatieve zorg- of herstelvakanties, afgestemd op de verwachtingen en noden van de gasten met zorgbehoeften. Uit onderzoek van de UHasselt(*) blijkt dat het zorgtoerisme in Limburg ook door de zorgverleners zelf als een interessante opportuniteit wordt gezien.

“Limburg heeft als groene dichtbij-bestemming alles in zich om een startup in het inclusief verblijfstoerisme te zijn en hierin de toon aan te geven.”

Kruisbestuiving
Het zorgtoerisme bevindt zich op het raakvlak tussen toerisme en zorg en omvat de betrokkenheid van verschillende stakeholders met elk hun expertise. De doelgroep toeristen met een beperking en/of zorgnood typeert zich door de loyaliteit, het grotere reisgezelschap, de sporadische of regelmatige nood aan diverse hulp (kiné, verpleegkundige of medische verzorging, aangepaste voeding enz.) en een reisbehoefte tijdens het laagseizoen. Dit zijn bijzondere kenmerken waarmee rekening dient te gehouden bij de uitbouw en organisatie van het zorgtoerisme. Daarenboven zijn een goede samenwerking en permanente kennisdeling tussen de betrokken actoren cruciaal voor een succesvolle kruisbestuiving.

“Door in te zetten op het zorgtoerisme ontstaat een win-winsituatie voor de zorgbehoevende gast en de toeristisch ondernemer.”

Door in te zetten op het zorgtoerisme ontstaat een win-winsituatie voor de zorgbehoevende gast en de toeristisch ondernemer. Enerzijds creëren we namelijk een verblijfs- en recreatief aanbod in Limburg dat is afgestemd op de verwachtingen en noden van de gasten met zorgbehoeften. Anderzijds vergroten we het concurrentievermogen en verhogen we de bezettingsgraad van de Limburgse logies.

Vandaag zijn er reeds 37 verblijfsaccommodaties die in Limburg het erkende Vlaamse label voor toegankelijk toerisme dragen, het zogenoemde A-label. Hiervan zijn 5 accommodaties in het bezit van een A+label, wat aanduidt dat zij ook zorgomkadering aanbieden. Als provincie willen we echter een stap verder gaan door het actief stimuleren van crossovers tussen de actoren in het toerisme en de zorg.

Care&Holiday
Het economisch belang en de maatschappelijke meerwaarde van de vrijetijdseconomie, met inbegrip van het zorgtoerisme, in Limburg werd reeds met vet gedrukt in het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK); het relanceplan dat onze provincie in het post-Ford tijdperk moest leiden. Via het EFRO-project Care&Holiday, met start in het najaar 2021, zetten we de beleidsambitie van een inclusieve benadering van het zorgtoerisme om in krachtige acties.

Het Care&Holiday project kan rekenen op steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en heeft tot doel Limburg te laten uitgroeien tot een regio met een duurzame en kwaliteitsvol toegankelijk toerisme voor zorgbehoevende doelgroepen. Van de toeristische ondernemer die een optimale vakantie-ervaring aan zorgbehoevenden wenst aan te bieden, wordt veel verwacht:  op vlak van organisatie, investeringen, kennis van de doelgroep en een grote verantwoordelijkheidszin. Via een trechtermethodiek zullen de ondernemers die actief zijn in de niche van het zorgtoerisme worden ondersteund op hun zoektocht naar de best mogelijke oplossingen voor hun zorgbehoevende gasten.

  • Fase 1: Van kennisverwerving en businessidee tot businessconcept.
  • Fase 2: Van businessconcept tot businessmodel.
  • Fase 3: Van businessmodel tot inspirerende demo.

Daarnaast richten we de blik ook op de eigen toeristische beleidsprojecten. Wat we ook ontwikkelen, alles gebeurt vanuit een inclusief design, zodat van bij het ontwerp rekening gehouden wordt met iedereen in de samenleving. Op deze manier herdefinieert Limburg het vakantieconcept “all-inclusive”!

Bron titel: Loesje.nl
(*) Veerle Cops & Elke Hermans (2018). Zorgtoerisme in Limburg. Universiteit Hasselt.