Behoud de ‘co’ van Corona

23.06.2021 | # # # # # 
Deel dit bericht

Aanpassen. Samenwerken. Vooruit kijken. Als we iets van corona geleerd hebben, is het dát. Anticiperen en coöpereren zijn daarom sleutelwoorden in het post-coronatijdperk. Want we moeten vandaag al inspringen op de ontwikkelingen van morgen. En dat moeten we vooral samen doen.

In Knack beweerde milieubeleidsexpert Pieter Leroy onlangs dat ‘de Vlaamse regering ziek is van de partijpolitiek’ (bron: Knack, dd. 14.06.2021). Ik stel voor dat we hem het tegendeel bewijzen. Dat we kiezen voor een verantwoordelijke manier van politiek bedrijven. Dat we stáán voor een toekomstbeleid dat de welvaart en het welzijn van de huidige en de toekomstige generaties vooropstelt. En ja, dat kan betekenen dat je een keer niet voor je eigen gelijk moet gaan, maar dat je juist oog hebt voor wat werkt. Dat je gebruik maakt van inspirerende praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. En dat je een verstandig én betaalbaar beleid voor de transitie naar een duurzame economie ontwikkelt.

Samen geraak je verder
Ons provinciaal toeristisch beleid toont aan dat partnerschappen werken. Ook al zagen de Limburgse bedrijven hun omzet door de pandemie met maar liefst 2 miljard euro krimpen en nam de tijdelijke werkloosheid vorig jaar toe met een factor 4 ten opzichte van 2019, toch lijkt de Limburgse economie de coronastorm beter te doorstaan dan het Vlaamse gemiddelde. De Limburgse vrijetijdseconomie draagt daar op een belangrijke manier aan bij en vergrootte haar aandeel in het Vlaamse toerisme aanmerkelijk. Onze provincie was in 2020 goed voor 1 op 6 toeristische aankomsten en 1 op 5,5 toeristische overnachtingen in Vlaanderen (bron: POM Limburg). Dit mooie resultaat hebben we samen – met alle spelers in de sector – bereikt door in het merk VisitLimburg.be te investeren en door er gezamenlijk inhoud aan te geven. De mail die ik laatst van een logiesuitbater kreeg waarin hij Visit Limburg een mooi compliment geeft voor het werk en de ondersteuning, laat zien dat het echt zo werkt. En dat maakt me blij. Het is voor mij het bewijs dat je alleen misschien sneller gaat, maar samen altijd verder geraakt!

“De Limburgse economie lijkt de coronastorm beter te doorstaan dan het Vlaamse gemiddelde. De Limburgse vrijetijdseconomie draagt daar op een belangrijke manier aan bij.”

Heldere keuzes durven maken
Verantwoording nemen, de handen uit de mouwen steken, mensen en partijen verbinden en inspireren, dat is wat sterke leiders doen. Leiderschap vraagt om het maken van heldere keuzen. Duurzame economische groei om ook in de toekomst onze welvaart en ons welzijn zeker te stellen, is zo’n keuze. Ook daarvoor hebben we elkaar nodig.  Ik zie het triple helix-model als  hét concept waarmee we de uitdagingen voor de toekomst het hoofd te kunnen bieden. De academische wereld, de overheid en het bedrijfsleven, wat mij betreft aangevuld met het middenveld en de Limburgers zélf, moeten samen optrekken om het beste uit onze provincie te halen.

De optimale geografische ligging in Europa en de Euregio, maar ook onze logistieke knooppunten zijn slechts enkele van de vele troeven om verder uit te spelen. Als overheid kunnen wij hieraan actief bijdragen door het voorzien in een goede infrastructuur en excellent onderwijs. Om de mismatch op de arbeidsmarkt te keren, is het cruciaal om de vaardigheden aan te leren die de komende decennia gevraagd zullen worden. Het World Economic Forum (WEF) publiceerde vorig jaar de top-10 must-have skills in 2025. Het Forum schat dat tegen dan 85 miljoen banen kunnen worden verdrongen door een verschuiving in de arbeidsverdeling tussen mens en machine. Maar tegelijkertijd kunnen er 97 miljoen banen bijkomen, die beter aangepast zijn aan de nieuwe taakverdeling tussen mensen, machines en algoritmen. Een shift in gevraagde competenties is dus onvermijdelijk.

“Laten we vooral de ‘co’ uit Corona behouden. Laten we coöpereren en connecteren om zo met versterkte weerbaarheid en vertrouwen de toekomst na corona tegemoet te gaan.”

‘Co’ = samen
Ook met een goede balans tussen de vrijheid van ondernemen, regels ter correctie van marktfalen en een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel helpen we een duurzame economische groei realiseren. De overheid zorgt in dit post-corona tijdperk voor incentives voor bedrijfsinvesteringen, het beperken van de administratieve rompslomp en, zo stipte VOKA – Kamer van Koophandel recent nog aan, meer dan ooit voor rechtszekerheid. De Limburgse ondernemers op hun beurt tonen investeringsbereidheid en zorg voor de wereld van morgen. Zo versterken we elkaar in de uitvoering van de post-corona relanceplannen. Laten we daarom vooral de ‘co’ uit Corona behouden. Laten we coöpereren en connecteren om zo met versterkte weerbaarheid en vertrouwen de toekomst na corona tegemoet te gaan.