VAKlab begeleidt creatief en technisch talent naar ondernemerschap

23.03.2018 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
VAKlab

Hedendaags vakmanschap ontwikkelen en ondernemerschap stimuleren. Dat is het doel van VAKlab, een expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap en ondernemen. Van 22 maart 2018 tot 30 april 2020 kunnen studenten, starters en ondernemers die actief zijn in een specifiek vak terecht in het Kasteel van Bokrijk voor begeleiding en inspiratie. Een belangrijke mijlpaal voor Bokrijk én de (toekomstige) ondernemer met een passie voor vakmanschap. De opening van VAKlab kreeg met de bekendmaking van de winnaar van de BKRK Brood-award trouwens een extra dimensie.

We vinden het belangrijk om creatieve vaktechnische talenten te ondersteunen en hen de weg te tonen naar het zelfstandige ondernemerschap. Want zo kunnen we de ondernemerscultuur in onze provincie duurzaam versterken. De provincie Limburg draagt dan ook graag haar steentje bij aan dit innovatieve project, dat tot stand komt dankzij financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Samenwerking met bedrijfswereld
VAKlab ondersteunt iedereen die een vak beheerst en op basis van dat vakmanschap een professionele activiteit wil uitbouwen of zijn onderneming verder wil laten groeien. Studenten, starters en ervaren vakmensen kunnen in het VAKlab terecht voor gratis activiteiten, zoals informele inspiratiecafés, groepstrainingen, masterclasses en netwerkevenementen. Ze krijgen er ook de nodige praktijkondersteuning.

Katalysator voor vernieuwing
VAKlab werkt samen met verschillende ervaren en gespecialiseerde partnerorganisaties en overlegt met bedrijven om de vraag en het aanbod goed op elkaar af te stemmen. Zo wordt vakmanschap ook een katalysator voor innovatie in andere sectoren.

Drie open ateliers
In 2019 opent VAKlab drie open ateliers in de historische gebouwen van het Openluchtmuseum van Bokrijk. In die ateliers kunnen vakmensen in contact komen met andere creatieve talenten en domeinen om zo tot nieuwe ideeën en inzichten te komen en prototypes te ontwikkelen. Bovendien bieden de ruimtes vaklui de kans om praktijkervaring op te doen in een omgeving die technisch volledig up-to-date is.

Brug tussen vakmanschap en economie
Via VAKlab wil Bokrijk het enorme potentieel aan vakmanschap ook op economisch vlak zichtbaarder maken, en de vakmensen van vandaag de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Het is ongezien dat een openluchtmuseum op zo’n dynamische manier een brug slaat naar een economische component.

Open huis
VAKlab is niet alleen een fysieke maar ook een digitale ontmoetingsplaats om kennis en expertise over vakmanschap en ondernemerschap op te bouwen, te versterken en te ontsluiten. Zo werd er een onlineplatform opgericht dat het brede publiek in contact brengt met onze hedendaagse vaklui. Bovendien profileert VAKlab zich als een ‘open huis’ waar de doelgroepen zich thuis zullen voelen.

Inrichting met oog voor verleden, heden en toekomst
Negen toonaangevende makers creëerden onder leiding van curator Bart Lens een vernieuwende inrichting voor de benedenzalen van het Kasteel van Bokrijk, waar het VAKlab ondergebracht is. Die inrichting is een weerspiegeling van eigentijds vakmanschap en draagt het verleden én de toekomst in zich. De meubels en producten geven een frisse kijk op historische waarden en tradities. Ze combineren functionaliteit en flexibiliteit met vakmanschap en technologie.

Perfecte locatie
Bokrijk is de ideale locatie voor een expertise- en dienstencentrum rond vakmanschap. Het heeft zelf een rijk verleden, een schat aan kennis over oude vakwerktechnieken en een traditie om vakmanschap te stimuleren. Het project Bokrijk Brandmerkt (BKRK) is daar een mooi voorbeeld van. Terwijl Bokrijk Brandmerkt bezoekers toont dat oude technieken en vakmanschap ook vandaag nog heel relevant zijn, begeleidt VAKlab creatief en technisch talent naar het zelfstandige ondernemerschap.

Zo vertelt Bokrijk niet alleen over het verleden, maar schrijft het ook mee aan de toekomst.

Laureaat BKRK-award
De opening van VAKlab ging gepaard met de bekendmaking van de winnaar van de vierde BKRK-award. Na leder, keramiek en houtbewerking was brood dit jaar het thema. Kunstenaars kregen de opdracht om een (gebruiks)object uit het dagelijkse leven te ontwikkelen voor het vakmanschap van brood bakken.

De BKRK-wedstrijden willen een hefboom zijn voor creatief ondernemerschap. Daarom hield de jury niet alleen rekening met het innovatieve karakter van de productontwikkeling, het productie-/ontwerpproces, het materiaalgebruik en het verhaal, maar ook met het economische model en de economische haalbaarheid achter elk kunstwerk. De Broodtotem van Gilberte Claes en Luc Vleugels werd tot laureaat uitgeroepen. Proficiat!

VAKlab VAKlab

Lees de artikels in de krant (.pdf)