Opening Be-Mine PIT voorzien in 2022

19.09.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

Op de provincieraad van 18 september 2019 werd het bestek Design & Build goedgekeurd. Hierbij komt het erfgoedontsluitingsproject in een volgende fase terecht. De vijf kandidaten werken aan hun visienota om voor te leggen aan de vakjury. Het einde van de werken is voorzien tegen medio 2022.

Mijnbelevingscentrum
Het mijnbelevingscentrum Be-Mine PIT zal in 2022 zijn deuren openen. Be-Mine PIT combineert het imposante erfgoed, de vernieuwende architectuur en interactiviteit met kunstige belichting. Het zal Be-Mine een inhoudelijke ziel geven, Beringen een toeristisch icoon en Limburg een all-weather attractie met internationale aantrekkingskracht. Het wordt een aantrekkelijke daguitstap voor jong en oud met drie avontuurlijke routes door de mijngebouwen die het verhaal van de Limburgse mijnwerkers vertelt. Ook geleide bezoeken door oud-mijnwerkers zijn mogelijk.

Procesverloop
Vorig jaar in juni legde de provincieraad de gunningswijze, de selectieleidraad en de nota van uitgangspunten van de opdracht ‘be-MINE PIT: Design & Build’ vast. Het totale project op 22 miljoen euro en is daarmee één van de belangrijkste toeristische dossiers voor de komende jaren in Limburg.

In de selectiefase hebben zes teams van ontwerpers, scenografen en aannemers zich kandidaat gesteld. De vakjury heeft daarvan vijf kandidaten geselecteerd. Na goedkeuring van het bestek op de provincieraad van 18 september 2019, start de gunningsfase. De kandidaten zullen uitgenodigd worden, na voorafgaand plaatsbezoek, om hun eerste indicatieve offerte met visienota en voorontwerpschets, in te dienen tegen januari 2020.

Opening
Vervolgens zal de vakjury samenkomen om te beslissen welke kandidaten zullen weerhouden worden om het project uit te voeren. De kandidaat aan wie de opdracht wordt gegund, zal haar opdracht kunnen aanvatten vanaf juli 2020. De werken worden voorzien te starten vanaf november 2020 om te eindigen tegen medio 2022.

Lees de artikels in de krant (.pdf)