Bruegelexpo in Openluchtmuseum Bokrijk verlengd

18.09.2019 | # # # # 
Deel dit bericht

In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen herdenkt het Openluchtmuseum Bokrijk deze gebeurtenis met de tijdelijke expo ‘De wereld van Bruegel’. En die expo wordt nu verlengd. Het Openluchtmuseum zal dit jaar 2 weken langer geopend blijven, nog tot met 3 november. Zo verlengen we ons toeristisch seizoen en kan je ook in de herfstvakantie nog de Bruegelprogrammatie meepikken. Omwille van de positieve reacties van het publiek hebben we bovendien besloten om de opstelling ook in 2020 te behouden. Zo kunnen nog meer mensen ook volgend jaar nog van deze realisatie genieten.

Bruegel centraal in Openluchtmuseum
Bokrijk laat haar bezoekers de landschappen en Bruegeltaferelen ‘in het echt’ beleven op een interactief Bruegelparcours dat zowel tentoonstellingen, zomertheater als een Bruegelgame combineert. Na al die eeuwen is het werk van Bruegel nog steeds herkenbaar en relevant, meteen ook het uitgangspunt van de expo. We zien dat voor bijna de helft van onze bezoekers Bruegel een belangrijke reden was om naar Bokrijk te komen. Maar liefst 1 op 2 komt van buiten de provincie Limburg. Er valt vooral een toename te noteren in de maanden juli en augustus, met een stijging van 40% in het Openluchtmuseum ten opzichte van vorig jaar. Afgelopen zomer boden we bovenop het Bruegelparcours ook dagelijks theatervoorstellingen aan. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan dit resultaat. Ook in het aantal boekingen voor scholen en groepen valt dit jaar een stijging te noteren van resp. 5% en 25%. In totaal brachten in 2019 al meer dan 260.000 mensen een bezoek aan het museum. De innovatieve Bruegelgame, waarbij je via ‘augmented reality’ op zoek gaat naar verdwenen objecten uit Bruegels schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’, is een succes, met tot nu toe meer dan 45.000 deelnemers. Zij dingen mee naar de hoofdprijs: een citytrip naar Wenen waar je in het Kunsthistorisches Museum de grootste collectie Bruegelwerken kan bewonderen. Theatergezelschap Laika, theater der zinnen, voerde deze zomer samen met de Living History-acteurs Bokrijk meer dan 100 keer de voorstelling ‘Bravo! meneer Bruegel’ op en gaf zo een actuele draai aan de kluchtige twisten uit Bruegels tijd.

Toerisme Vlaanderen
De schilder Bruegel is één van de zogeheten Vlaamse Meesters. Zij worden als culturele uithangborden ingezet om een internationaal publiek te prikkelen om Vlaanderen te bezoeken. Vorig jaar stond in het teken van Rubens, volgend jaar ligt de focus op Van Eyck, en 2019 is dus het jaar van Bruegel. De expo in Bokrijk maakt deel uit van een reeks hefboomprojecten van Toerisme Vlaanderen. “We investeren met Toerisme Vlaanderen bijna 2 miljoen euro in dit erg mooie Vlaamse Meesters-project,” zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “En als ik de voorlopige resultaten zie: ruim 40 000 bezoekers afkomstig uit het buitenland, met Nederland op kop, één op vijf van de bezoekers die een verblijf koppelt aan zijn uitstap én een aandeel van gezinnen met kinderen van 40%, dan denk ik dat dat geld zeker goed besteed is. Maar meer nog dan al dat cijfergeweld is het de passie van de gastheren en -vrouwen in Bokrijk die er voor zorgt dat niet alleen culturele meerwaardezoekers er connecteren met het genie en de visie van Bruegel in de 21ste eeuw, maar ook kinderen op een interactieve manier kennismaken met deze Vlaamse Meester. Die ongelooflijk positieve energie die werken aan ‘De Wereld van Bruegel’ heeft losgemaakt, heeft de ziel van Bokrijk opnieuw een stem gegeven. En die mag absoluut langer blijven klinken”.

Expo langer te bezoeken
Het zomertheater mag dan wel afgelopen zijn, de Bruegelexpo zelf is uiteraard wel nog dagelijks te bezoeken. Aangezien het Openluchtmuseum in 2019 2 weken langer geopend zal zijn, kan dit nog tot en met 3 november. En in 2020 krijgt het publiek dus een nieuwe kans om ‘De wereld van Bruegel’ in Bokrijk te ontdekken. Deze tentoonstelling is helemaal op maat van Bokrijk gemaakt. We hebben dan ook beslist om de expositieruimtes en de grote theatertribune een jaartje langer te benutten want we merkten dat de interesse na de opening nog is toegenomen. De expo kon ook rekenen op heel wat internationale persbelangstelling, mede dankzij de inspanningen van Toerisme Vlaanderen. Op deze manier is er meer tijd om groepen en buitenlandse toeristen aan te trekken die vaak langere tijd op voorhand hun uitstap plannen.

Lees de artikels in de krant (.pdf)