‘Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’ op Open Monumentendag

08.09.2017 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Dit Zien Wij

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) heeft samen met de 44 Limburgse gemeenten 44 beelden van gebouwen en landschappen uit de Eerste Wereldoorlog verzameld. “Opnieuw hebben we de 44 gemeenten met elkaar kunnen verbinden rond één centraal thema, maar met 44 unieke verhalen. Elke foto toont een locatie met zijn eigen geschiedenis. Sommige monumenten stellen speciaal voor dit project eenmalig de deuren open voor het grote publiek,” kondigt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens aan. Op Open Monumentendag, zondag 10 september, kan u in elke gemeente ontdekken welke foto is geselecteerd en de afgebeelde locatie verkennen.

 

Open Monumentendag, start van nieuw erfgoedproject ‘Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.’

Uit de Eerste Wereldoorlog is een schat aan beeldmateriaal uit onze provincie bewaard gebleven. Eén van die indrukwekkende fotocollecties is nota bene door de Duitsers opgebouwd: de Duitse negatieven. In 1917 en 1918 trokken onder andere de Duitse kunsthistoricus Julius Baum en de Duitse fotografe Paula Deetjen door de provincie Limburg om foto’s te nemen van heel wat kenmerkende, cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten. Zij werkten in opdracht van de “Kunstschutz”, een Duitse organisatie voor de bescherming van het kunstbezit in België. Uit deze collectie Duitse glasnegatieven en andere fotocollecties selecteerden het PCCE en de Limburgse gemeenten samen 44 beelden uit de Eerste Wereldoorlog in het nieuwe project ‘Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’.

“’Dit Zien Wij’ is het nieuwe Limburgse project rond erfgoed, identiteit, fotografie en de Eerste Wereldoorlog. Het bouwt verder op de samenwerking met de Limburgse gemeenten die ontstond in het ondertussen bekende project met de 44 Duitse helmen”, legt gedeputeerde Igor Philtjens uit.

De foto’s worden voor het eerst gepresenteerd op locatie op Open Monumentendag, 10 september 2017 van 13u tot 18u. Gidsen geven op elke locatie rondleidingen om 14, 15 en 16 uur.

Fotowedstrijd en tentoonstelling

“Ook dit keer is de inbreng van de Limburgers cruciaal in het Wereldoorlog I-project. Samen met de Limburgse bevolking willen we ook naar de toekomst kijken en op zoek gaan naar 44 nieuwe beelden van ‘erfgoed vandaag’,” vervolgt gedeputeerde Philtjens.

Met een fotowedstrijd, die loopt van 10 september tot 30 november 2017, daagt dit project alle Limburgers uit om met een andere blik naar hun omgeving te kijken. Welk gebouw of landschap – van volkscafé tot kerk – is belangrijk en moet zeker bewaard blijven voor de toekomst?

Op Open Monumentendag krijgen bezoekers een gratis cameraclip voor hun smartphone aan de infostand op elke locatie. Op 10 locaties kunnen ze bovendien deelnemen aan een gratis workshop fotografie (keuze tussen workshop met digitale camera of met smartphone). Een professionele fotograaf van het Antwerpse Fotomuseum of het LUCA-School of Arts (Genk) leert bezoekers de kneepjes van het vak.

Het resultaat van de fotowedstrijd van het project ‘Dit Zien Wij’ zal begin 2018 te zien zijn in een tentoonstelling die de oude en nieuwe beelden van onze provincie met elkaar confronteert.

Praktisch

Open Monumentendag: activiteiten in 44 Limburgse gemeenten op Open Monumentendag, 10 september 2017 van 13 u. tot 18 u.

De locaties: http://www.limburg1914-1918.be/44lenzen/index2.html

Inschrijven voor een rondleiding of fotografieworkshop kan op 10 september vanaf 13 uur aan de infostand op elke locatie. De rondleidingen vinden plaats om 14, 15 en 16 uur.

De toegang tot de locaties, de rondleidingen met gids en de fotografieworkshops zijn volledig gratis.

Volg het project op: www.limburg.1914-1918.be en https://www.facebook.com/Limburg19141918/ .