Bokrijk wint Ultima voor Cultureel Ondernemerschap

06.02.2019 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Ultimas

© Departement Cultuur, Jeugd en Media

Op dinsdagavond 5 februari heeft Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz de Ultimas 2018 – de Vlaamse Cultuurprijzen – uitgereikt. Twaalf laureaten uit verschillende disciplines kregen deze opmerkelijke erkenning, naast de BILL-award voor jong artistiek talent. Ook Bokrijk viel in de prijzen met het project ‘bokrijk brandmerkt’.

Dat Bokrijk uitgerekend de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap in ontvangst mag nemen, doet mij veel plezier. Het is een blijk van erkenning voor de nieuwe koers die Bokrijk heeft uitgezet. Met BKRK ‘bokrijk brandmerkt’, het project over vakmanschap van vandaag, gisteren en morgen, bewijzen we dat je ook als museum maatschappelijk relevant kan zijn én zelfs ondernemerschap kan stimuleren. Zo zorgt ons cultureel erfgoed voor een hele nieuwe dynamiek.

Ondernemende aanpak wordt beloond
BKRK ‘bokrijk brandmerkt’ rond vakmanschap neemt het dagelijks leven van vandaag als uitgangspunt om terug te blikken naar het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst. De jury van de Ultimas stelt vast dat Bokrijk mede dankzij dit project ‘ontstoft’ is. Men looft vooral de ondernemende aanpak van Bokrijk en de manier waarop de link wordt gelegd tussen de museale werking en de BKRK-merchandisinglijn, met het VAKlab als kers op de taart. “Ondernemen vraagt durf en toekomstgericht inzicht. Bokrijk is via BKRK op een unieke ondernemende manier future proof gemaakt voor de komende generaties”, aldus het juryverslag.

De BKRK-merchandisinglijn is een uitgelezen manier om ons museaal verhaal kracht bij te zetten en authentiek vakmanschap tot bij de mensen thuis te brengen. Met het diensten- en expertisecentrum VAKlab willen we bovendien het enorm potentieel van vakmanschap op economisch vlak meer zichtbaar maken en zo als museum maatschappelijke relevantie creëren. Via VAKlab geeft Bokrijk alle kansen aan vakmensen van nu, om zich te ontwikkelen tot de ondernemers van morgen.

Blijvend investeren in vakmanschap
Bokrijk ontvangt als laureaat een geldbedrag van 10.000 euro. Deze geldprijs wordt opnieuw in vakmanschap geïnvesteerd. Met het oog op de verdere ontsluiting van het verhaal over de imkerij zal Bokrijk een studie laten uitvoeren om zicht te krijgen op de wilde bijenpopulatie en de capaciteit aan honingproductie in het museum. Zo kan men bij het groenbeleid maatregelen nemen die het bijenbestand ten goede komen. In 2020 zal bovendien de slotactiviteit van de Vlaamse ‘Week van de bij’ in Bokrijk plaats vinden.

Over de Ultimas
De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt, sinds 2018 aangevuld met de BILL Award voor jong artistiek talent.

De laureaten voor 2018 zijn :

    • Algemene Culturele Verdienste : Jan Decorte en Sigrid Vinks
    • Amateurkunsten : The Ostend Street Orchestra
    • Architectuur : Marc Dubois
    • Beeldende Kunst : Otobong Nkanga
    • Circus : Danny Ronaldo
    • Cultureel Ondernemerschap : bokrijk brandmerkt
    • Film : Lukas Dhont
    • Immaterieel Erfgoed : Reveil
    • Letteren : Peter Verhelst
    • Muziek : Tamino
    • Podiumkunsten : d e t h e a t e r m a k e r
    • Sociaal-cultureel volwassenenwerk : Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen
    • BILL Award : Hind Eljadid

Lees het artikel in de krant (.pdf)