be-MINE PIT laat het zwarte goud en de kompels opnieuw fonkelen

12.03.2022 | # # # # # # 
Deel dit bericht

be-MINE PIT35 jaar na haar sluiting zal de mijnsite in Beringen het harde labeur van de kompels vertellen en vertalen in de unieke setting van be-MINE PIT. Als mijnbelevingscentrum draait be-MINE PIT de koplamp om en richt het licht op de mijnwerkers. Het verhaal van de mijnontginning in Limburg is een verhaal van superlatieven. Aan de hand van authentieke getuigenissen maakt be-MINE PIT dit verhaal tastbaar en zorgt het voor een beklijvende ervaring. De doelstelling is duidelijk: letterlijk in de voetsporen van de mijnwerker treden en zo het mijnverleden laten herleven.

28 oktober 1989. Bij vele mijnwerkers staat hen in het geheugen gegrift: de sluiting van Beringen-Mijn. Na 67 jaar en 80 miljoen ton steenkool werd het stil op de Beringse mijnsite. En eigenlijk was het een stap in de strategie tot de versnelde sluiting van de Limburgse mijnindustrie. In 1992 viel definitief het doek over de Limburgse mijnen.

Voor de jonge generaties is de mijnbouw een anonieme fase in de Limburgse geschiedenis. Onterecht. De mijnindustrie heeft Limburg getransformeerd van een rurale naar een industriële regio. Op het risico van eigen leven hebben de mijnwerkers het fundament voor onze huidige welvaart gelegd. De mijnindustrie heeft ook ons landschap van bossen en terrils bepaald. En de opeenvolgende migratiegevolgen hebben kleur aan de Limburgse samenleving gegeven. Doorheen de jaren hebben de nationaliteiten zich versmolten tot één multicultureel en inclusief Limburg.

Succesvolle herbestemming
Na de sluiting van de mijnen is een ongeziene reconversie gerealiseerd. Vandaag kunnen we terugkijken op een meer dan geslaagde reconversie van de zeven vroegere mijnsites, die elk een eigen karakter uitstralen. Eisden en Zwartberg kregen met Terhills en Labiomista in hoofdzaak een toeristische revival. De combinatie van cultuur, educatie, recreatie en economie maken van C-mine te Winterslag een hotspot van creativiteit. Zolder, Houthalen en Waterschei hebben een belangrijk aandeel  in de economische transitie van onze provincie. In Greenville te Houthalen wordt de kiem van de Limburgse circulaire economie gelegd. Thor Park in Waterschei ontwikkelt zich tot een bedrijven- en technologiepark met slimme energie en maakindustrie.

Be-MINE PIT en Kolenspoor: toeristische magneten voor Beringen en Limburg
Het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT wordt het sluitstuk van de herbestemming van de Limburgse mijnzetels. Op deze mijnsite van Beringen is nu reeds een sterke basis gelegd voor ontspanning, shopping, diensten en wonen. Het mijnbelevingscentrum wordt de toeristische magneet voor deze site, voor Beringen en voor Limburg. Het wordt tevens de uitvalsbasis voor het Kolenspoor. Met het Kolenspoor maken we van hieruit niet alleen een duurzame, fysieke fietsverbinding met alle mijnzetels tot en met Eisden. We maken ook een mentale verbinding tussen toerisme en erfgoed, tussen verleden, heden en toekomst. Be-MINE PIT wordt zo een belangrijke toegangspoort voor het Limburgs toerisme.

Mijnwerkers staan centraal
Het centrale concept van het nieuwe mijnbelevingscentrum is eenvoudig: de mijnwerkers staan centraal. Het pad van de mijnwerker wordt de centrale route van be-MINE PIT. De bezoeker treedt in de voetsporen van de kompels en krijgt de ervaring van een werkdag in de mijn. De bezoekers worden ondergedompeld in de helse werkomgeving van de mijnwerkers en ervaren de waarden van vertrouwen, solidariteit en kameraadschap. Bij deze beleving wordt er maximale aandacht besteed aan toegankelijkheid voor iedereen. De route kan individueel, met het gezin of in groep worden afgelegd.

De route van ongeveer 1,5 km volgt effectief de werkdag van de mijnwerker. Startend bij de monumentale trap en de betaalzaal, de lockerruimte, de lampenzaal, de bezettingszaal en de materialengang klaar om de ondergrond in te duiken. Met de nieuwe ondergrondsimulatie krijgen de bezoekers een unieke ervaring van het afdalen in de ondergrond. 789 meter diep in 50 seconden.

Missing link
Eénmaal terug boven belandt de bezoeker op het spoor van de steenkolen. Door een doorgang op de losvloer en de kolenwasserij krijgt de bezoeker inzicht in het industrieel proces van de steenkoolproductie. Hier realiseren we ook een missing link door het bouwen van een nieuwe passerelle die een uitzicht geeft op de imposante schachttorens. Via de kolenwasserij en het dubbel ophaalgebouw  komt de bezoeker in de indrukwekkende badzaal met vele douches, het einde van de werkdag.

De authentieke verhalen van échte mijnwerkers staan hierin centraal en komen dankzij een subtiele scenografie en projecties weer tot leven. Het betreft het grootste investeringsproject in de vrijetijdseconomie van de voorbije 30 jaar en is goed voor een totale investering van meer dan 22 miljoen euro.

Samenwerking met ‘Groep Charbon’
De provincie Limburg gaat de uitdaging van be-MINE PIT aan samen met het consortium Groep Charbon. Dit consortium bestaat uit:

  • voor het building gedeelte: Building Group Jansen en Renotec
  • voor de architectuur: architectenbureau Michel Jansen en HUB
  • voor de scenografie en media design: Kortekaas designers en Maverick
  • voor technieken en stabiliteit: Sweco en Util

De start van de werken is voorzien in 2023. Be-MINE PIT moet de eerste bezoekers verwelkomen begin 2024.

Reizen naar Morgen met het Mijnerfgoed van Gisteren
Na een intensieve voorbereidingsfase zet Limburg vandaag een volgende stap in de versterking van de toeristische waardeketen en de uitbouw van nieuwe belevingen. Het respect voor de Limburgse identiteit en het mijnverleden staan in het project van be-MINE PIT centraal.

121 jaar na de ontdekking van de Kempense steenkoolafzettingen en exact 100 jaar nadat Beringen als tweede Limburgse mijn in productie ging, voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan de mijngeschiedenis van onze provincie. We investeren in een samenspel van erfgoed, toerisme en innovatie en tillen zo, niet enkel de mijnsite in Beringen, maar heel Limburg naar een hoger niveau. We laten Limburgers én hun gasten het mijnerfgoed beleven en zorgen er op deze manier voor dat wij, Limburgers ons bewust zijn én blijven van ons rijk verleden onder de grond.

be-MINE PIT