3.5 miljoen euro Vlaams geld voor be-MINE PIT

31.08.2017 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
be-MINE PIT

Toerisme Vlaanderen kent een hefboomsubsidie van meer dan 3 574 675 euro toe aan be-MINE PIT. Dat heeft de Vlaamse regering zopas bevestigd. Dit zet het licht op groen voor de realisatie van een nieuw mijnbelevingscentrum op de mijnsite van Beringen. De opening van dit toeristisch hefboomproject is voorzien in het toeristisch seizoen 2020. “Met be-MINE PIT verbinden we de zeven Limburgse mijnsites, creëren we een toegangspoort voor de Mijnstreek en Limburg én zetten we onze provincie internationaal op de kaart. Dat opent grote perspectieven voor onze economie van de vrije tijd” zegt een trotse Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed, Cultuur en Toerisme.

Verleden en toekomst

De mijnsite van Beringen is de best bewaarde mijnsite van West-Europa. In 1993 en 1994 werden de belangrijkste gebouwen en installaties als monument beschermd. Zo ontstond de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Sinds 2009 is de site herbestemd als toeristisch-recreatief project. En dat onder de naam be-MINE. Je vindt er vandaag o.a. zwembaden, een winkelboulevard, de duiktoren TODI en een mountainbikepiste en Avonturenberg op de terril.

Igor Philtjens: “De historische gebouwen waren maar beperkt herbestemd. Met deze nieuwe invulling krijgt be-MINE een inhoudelijke ziel, Beringen een toeristisch icoon, de Limburgse mijnstreek een toegangspoort en Limburg een all-weather attractie met internationale aantrekkingskracht. Daarom hebben we hier jarenlang voor geijverd. Voor ons is dit een kerndossier in erfgoed én … toerisme. Met be-MINE PIT tonen we tegelijk respect voor het verleden en creëren we toeristische mogelijkheden voor de toekomst.”

In de voetsporen van de mijnwerkers

be-MINE PIT combineert imposant erfgoed, vernieuwende architectuur en interactiviteit met kunstige belichting. In de ophaalgebouwen komt er een bezoekerscentrum. Hier start het nieuwe mijnwerkerspad: een authentieke mijnbeleving die uniek is in de wereld en het volledige verhaal van de Limburgse mijnwerkers vertelt. Bezoekers lopen in de voetsporen van de mijnwerkers – tot het einde van hun shift. In de interactieve ondergrondsimulatie ervaren ze de zware werkomstandigheden aan den lijve: de drukkende warmte, de geuren, het lawaai van de pneumatische boren … De reconstructie van twee verdwenen passerelles biedt de bezoeker een indrukwekkend zicht op de mijn en haar omgeving.

Na het mijnwerkerspad zetten bezoekers hun ontdekkingstocht buiten voort op een ‘highline’, 7,5 meter boven de grond. Dit verlengstuk loodst hen over de oude watercollectoren naar het gerenoveerde waterkasteel en de grootste koeltoren.

140.000 bezoekers per jaar

De drie ploegendiensten van de mijn liggen aan de basis van drie avontuurlijke routes doorheen de gebouwen, elk met hun eigen invulling – voor jong én oud. Onder leiding van oud-mijnwerkers zijn ook begeleide bezoeken mogelijk. Op die manier wordt be-MINE PIT een aantrekkelijke daguitstap voor families, cultuurliefhebbers en meerwaardezoekers.

Igor Philtjens: “Ik ben ervan overtuigd dat het centrum voor een belangrijke toeristische impuls zal zorgen in Beringen, Limburg en Vlaanderen. Berekeningen voor de eerste vijf jaar gaan uit van gemiddeld 140.000 bezoekers per jaar, van wie 30 % internationale toeristen. Mijngeschiedenis maakt een niet onbelangrijk deel uit van de industrialiseringsgeschiedenis van Vlaanderen. De ligging in het hart van de Euregio zal toeristen van de omliggende buurlanden lokken naar deze imposante en authentieke gebouwen. be-MINE PIT zal daarom ook het startpunt vormen voor de ontdekking van de andere Limburgse mijnsites én toeristische attracties. Wat dan weer het verblijfstoerisme versterkt.”

Nauwe samenwerking

be-MINE PIT maakt onderdeel uit van de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg. De volledige afdeling van het PCCE (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed) verhuist op termijn naar de mijnsite en neemt er de exploitatie op zich. Voor de creatie en uitbating van het bezoekerscentrum bundelt het PCCE de krachten met stad Beringen en Toerisme Beringen. Op het terrein wordt proactief samengewerkt met NV be-MINE, het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen. Toerisme Vlaanderen engageert zich trouwens niet alleen financieel. Ze gaat haar expertise inzetten bij de realisatie van het project en zal be-MINE PIT actief promoten in het buitenland.

“De provincie Limburg heeft de voorbije jaren sterk ingezet op een vernieuwende invulling van haar erfgoed en het leggen van verbindingen tussen erfgoed en toerisme. Een strategie die haar vruchten afwerpt. Vorig jaar kreeg Bokrijk nog een subsidie van 2 miljoen euro voor de expo ‘De Wereld van Bruegel’ die in 2019 wordt gerealiseerd. Met het nieuwe mijnbelevingscentrum leggen we opnieuw de basis voor een toeristische hefboom voor Limburg en Vlaanderen,” besluit Igor Philtjens.

Lees de artikels in de krant (.pdf)