Provincie Limburg en bisdom Hasselt optimaliseren de locaties van het bisdom

23.11.2017 | # # # # # 
Deel dit bericht
Verhuis Bisdom

Provincie Limburg en het bisdom Hasselt zijn tot een akkoord gekomen over de optimalisatie van de twee locaties van het bisdom in de stad naar één centrale locatie. De Provincie Limburg, die eigenaar is van zowel de ambtswoning als van het administratief gebouw, wou al langer een oplossing voor de sterk verouderde kantoren op het Vrijwilligersplein. Een nieuw pand in de Paul Bellefroidlaan dat aansluit bij de ambtswoning van de bisschop zal er voor zorgen dat de administratieve diensten worden gecentraliseerd.

Decreet Napoleon

De Provincie Limburg heeft de taak om huisvesting te voorzien voor de Bisschop en zijn diensten. Dat is een besluit dat reeds in 1802 door Napoleon werd uitgevaardigd en bekrachtigd werd in een decreet van 2004. Alle bisdommen in Vlaanderen beschikken over één centrale locatie. Alleen het Bisdom Hasselt is verspreid over twee locaties.

Constructieve oplossing voor beide partijen

De voorbije jaren zochten het bisdom Hasselt en de Provincie Limburg naar een nieuwe locatie voor het huidige bestuursgebouw aan het Vrijwilligersplein in Hasselt. Het gebouw telt vijf verdiepingen en dateert van de jaren zestig. Het is sterk verouderd en zeer energieonvriendelijk, waardoor het ook duur is geworden in gebruik en onderhoud.

Nieuwe investeringen dringen zich op, maar die moeten verantwoord gebeuren. Daarnaast vragen de ruimtelijke toekomstplannen van de omgeving van het Vrijwilligersplein om een herbestemming. Wij zijn blij dat we samen met de Bisschop in een constructieve dialoog een win-win oplossing voor beide partijen hebben bereikt.

Duurzame renovatie

In overleg met de Provincie Limburg onderzocht het bisdom Hasselt de mogelijkheden om de ambtswoning en het administratieve gebouw samen te brengen aan de Paul Bellefroidlaan. Freddy Biets (verantwoordelijke financiën en patrimonium van het bisdom Hasselt): “Acht jaar geleden zijn de eerste ideeën ontstaan: er zijn veel plannen geweest en er zijn diverse locaties onderzocht. Uiteindelijk bleek het bijbouwen van het administratieve gebouw aan de ambtswoning de meest efficiënte oplossing. Het biedt ook meer synergiemogelijkheden. We vermijden dubbele ruimtes, dubbele onderhoudskosten en het is daarnaast ook een organisatorische meerwaarde.”

“Bovendien zullen zowel de ambtswoning als het nieuwe bijgebouw voor de diocesane diensten op een duurzame, ecologische manier gerenoveerd en gebouwd worden. Het nieuwe bijgebouw zal beperkt zijn in omvang en zal met twee verdiepen compacter zijn dan het huidige gebouw op het Vrijwilligersplein. Als alles vlot verloopt verhuizen de administratieve diensten van het bisdom Hasselt eind 2019 naar een nieuw gebouw naast de ambtswoning van de bisschop aan de Paul Bellefroidlaan in Hasselt. De locatie op het Vrijwilligersplein zal worden opgewaardeerd, waarbij eventueel een private en publieke samenwerking mogelijk zal zijn.” Aldus Biets. 

Lees de artikels in de krant (.pdf)