Limburgs landschap kandidaat Unesco-werelderfgoed

30.01.2018 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Limburgs landschap

© Peter Baas

Nationaal Park Hoge Kempen, de Duinengordel en de mijnsites van Winterslag, Waterschei, Zwartberg en Eisden hebben een aanvraag ingediend om erkend te worden als werelderfgoed. Daarmee zou 5700 hectare Limburgs landschap opgenomen worden op de indrukwekkende en exclusieve werelderfgoedlijst van Unesco. Die erkenning zou een absolute meerwaarde betekenen voor het Limburgse toerisme en de vrijetijdseconomie in onze provincie. We zijn dan ook heel blij met de kandidaatstelling en zullen samen met onze partners inspanningen blijven leveren om dit prachtige Limburgs erfgoed te beschermen en beheren.

Voor de eerste keer een landschap
Vlaanderen probeert met deze kandidaatstelling trouwens voor de eerste keer om een landschap erkend te krijgen als Unesco-werelderfgoed. Een landschap kan een erkenning krijgen als het getuigt van een bijzondere periode uit de menselijke geschiedenis, met een grote internationale betekenis en de vaste wil van een hele gemeenschap om die herinnering levendig te houden en verder te ontwikkelen op een respectvolle manier. Allemaal voorwaarden waaraan dit unieke Limburgse landschap – dat zich uitstrekt over de Limburgse gemeenten As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Zutendaal – helemaal voldoet.

100 jaar Limburgse geschiedenis
Dit gebied geeft een overzicht van 100 jaar Limburgse geschiedenis. Het toont hoe Limburg landschappelijk, ecologisch, economisch en sociocultureel veranderde van een monoculturele landelijke heide-economie in 1850, naar een multiculturele industriële steenkooleconomie in 1950. Het leven van de boer en de eigenheid van de kleinschalige economie komt in dit landschap tot uiting, maar ook het leven van de mijnwerker en de opkomst van het grote kapitaal en de wereldwijde handel zijn voelbaar.

Limburgs landschap = uniek erfgoed
Met onze financiële steun aan dit aanvraagdossier onderstrepen we als provincie nogmaals het belang van ons Limburgs landschap als uniek erfgoed. Het landschap vormt een verbindend element met het verleden én is een rijke bron van economische, toeristische en creatieve mogelijkheden. Daarom zullen we samen met Vlaanderen, de steden en gemeenten, LRM, erfgoedorganisaties en verenigingen dit erfgoed op een innovatieve manier blijven beschermen, beheren, herbestemmen, ontwikkelen en ontsluiten.