Gedeputeerde Toerisme Limburg tevreden over herfstvakantie

06.11.2015 | # # # 
Deel dit bericht
Herfst in Bokrijk

De herfstvakantie was opnieuw een voltreffer voor de Limburgse toeristische sector. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg hield bij 177 logiesuitbaters. Meer dan 6 op 10 van de deelnemers geeft aan dat ze evenveel of meer gasten ontvingen dan in de herfstvakantie van vorig jaar. Bijna 1 op 4 spreekt zelfs van een stijging. “De positieve resultaten zijn wederom een opsteker voor de vrijetijdseconomie in Limburg en een bewijs dat onze inspanningen om Limburg te positioneren als ideale vakantiebestemming, voor elk seizoen, renderen”, aldus gedeputeerde van Toerisme en voorzitter van Toerisme Limburg vzw Igor Philtjens.

118.000 overnachtingen

Op basis van de cijfers uit de bevraging werd er een extrapolatie gemaakt naar de volledige sector, het gaat hier uiteraard over een steekproef maar op basis van deze berekening kunnen we schatten dat er bijna 118.000 overnachtingen zijn geboekt voor de herfstvakantie in Limburg. Deze toeristische overnachtingen tijdens de herfstvakantie betekenen voor de Limburgse economie een mooie omzet van meer dan 9 miljoen euro.

Ruim aanbod aan attracties

Ook de bevraagde Limburgse attracties waren positief over de voorbije week. 45% spreekt over even goede resultaten als de herfstvakantie vorig jaar, 27% geeft aan dat deze vakantie nóg beter scoorde dan die in topjaar 2014. De buitenattracties konden nog profiteren van het uitzonderlijk zachte herfstweer. “Bokrijk scoorde deze herfstvakantie zeer goed”, zegt Igor Philtjens. “Veel mensen kwamen voor de mooie herfstkleuren. Het evenement ‘Kattekwaad’ bracht 17.000 kinderen en ouders op de been. Voor de hele herfstvakantie samen staat de teller op zo’n 30.000 bezoekers. Maasmechelen Village kende deze herfstvakantie ook een sterke groei zowel qua aantal bezoekers als omzet. Ook de indoor attracties zoals de Cosmodrome, met de expo Beam me up en het Gallo-Romeins museum noteerden hoge bezoekersaantallen ondanks het mooie weer.”

Belang last-minuteboekers

Net zoals vorig jaar is met het mooie weer van de voorbije week en de uitzonderlijk warme 1ste november het belang van last-minuteboekers in deze cijfers ook niet te onderschatten. Meer dan 1 op 5 logieshouders meldt dat er nog meer last-minuteboekingen binnenstroomden dan tijdens de herfstvakantie vorig jaar. Bij Center Parcs waren zelfs 1 op 10 boekingen last-minuteboekingen dit jaar. Met de nieuwe online boekingsmodule speelt Toerisme Limburg in op de trend van ‘late beslissers’. Het systeem maakt het voor toeristen gemakkelijker om de beschikbaarheid in Limburg online te bekijken en met enkele klikken te boeken, zowel op de site van Toerisme Limburg als die van de logies zelf, ook voor kleinere toeristische ondernemers voor wie een online bookingstool vroeger onbereikbaar was.

Fietsen, wandelen en evenementen

Het fietsroutenetwerk blijkt zelfs dit najaar nog een belangrijke trekker te zijn. 3 op tien van de logiesuitbaters gaf aan dat hun gasten nog een fietsuitstap hebben gemaakt. Deze herfstvakantie waren er nog meer dan 53.000 fietsers op het fietsroutenetwerk. De fietsapp die net voor de zomer werd gelanceerd, werd sinds begin juli al meer dan 17.000 keer gedownload, waarvan maar liefst 1800 keer in het najaar.

Naast het fietsroutenetwerk en het ruime aanbod aan dagattracties zijn de mooie landschappen en evenementen uiteraard ook een grote troef. Verblijfsgasten en dagtoeristen zakten onder meer af naar onze provincie voor Sint-Truiden by Night, de expo Gladiatoren in het Gallo-Romeins Museum maar ook naar Theater op de Markt in Neerpelt, zij noteerden een recordeditie met 17.000 bezoekers. Ook het European Darts Championship in de Ethias Arena zorgde voor een goede bezetting bij de Hasseltse logieshouders.
Het ideale wandelweer was dan weer een troef voor de liefhebbers van de Limburgse landschappen, 1 op 2 logiesuitbaters gaf aan dat hun gasten 1 of meerdere wandelingen hebben gemaakt. Dit vertaalde zich ook door op de website van Toerisme Limburg, waar de bronnenwandeling in Voeren een van de meest bezochte pagina’s bleek tijdens de herfstvakantie.

Met deze cijfers zet toeristisch Limburg alvast de trend door van de eerste tien maanden van 2015. Bijna 8 op tien logiesuitbaters geeft aan dat 2015 tot nu toe even goed of beter was dan 2014. Zo ontpopt 2015 zich steeds nadrukkelijker als een topjaar, dat zelfs hoger scoort dan het al succesvolle 2014. “Toerisme Limburg blijft sterk inzetten op seizoensverlenging. We willen meer toeristen ontvangen verspreid over het hele jaar. De Limburg Vakantiegids, onze najaarsbrochure, de evenementen … ze dragen hier allemaal toe bij”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)