Ruim 50 circus- en theatergezelschappen lokten weer 120.000 bezoekers naar Hasselt

12.08.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht
Theater op de Markt

Vanavond eindigt de 18de editie van het internationale openluchttheaterfestival Theater op de Markt. De afgelopen vier dagen namen enkele honderden circus- en theaterartiesten de stad in. Het diverse aanbod van circus, acrobatie, theater en dans van ruim 50 internationale gezelschappen lokte een massa bezoekers naar onze provincie: Hasselaars en Limburgers, maar ook duizenden dagtoeristen die de stad en de provincie ontdekten via de vele voorstellingen.

Verrassende locaties
Voor de 18e editie van Theater op de Markt zakten honderden circus- en theaterartiesten van over de hele wereld neer in Hasselt. Elk jaar opnieuw gebruikt Theater op de Markt verrassende plekken in en rond de stad als podium. Met meer dan 20 locaties zowel binnen al buiten de Hasseltse ring wilden we de veelzijdigheid van de stad tonen, verborgen plekken in de kijker zetten, en bekende hoeken in een nieuw daglicht plaatsen.

Dit jaar kreeg de Oude Brandweerkazerne Compagnie Cecilia (BE) op bezoek voor het rauwe maar hilarische volkstoneel en openluchtspektakel ‘Zingarate’. Studio Orka (BE) palmde de Oever vzw in met het beklijvende en hartverwarmende ‘Inuk’ en het Domein Kiewit was o.a. het decor voor ‘Onze Wederzijdse Vriend’, het indrukwekkende vijf-uur-durende schouwspel van Comp. Marius (BE). Zelfs de toog van het Jenevermuseum werd ingeschakeld voor een acrobatische muziektheatervoorsteling van Tent & Zinzi Oegema (NL).

Circustenten als paddenstoelen
Aan CCHasselt waren twee must-see coproducties van Theater op de Markt te vinden.

Carré Curieux (BE) mocht elke festivaldag rekenen op een uitverkochte ‘Famille Choisie’ in hun eigen, vierkante en knalrode circustent. Daar lieten ze je kennismaken met vier vrienden die al zo lang samenwonen dat ze familie geworden zijn. Een zelfgekozen familie in een vreemd huis, met grappige én gênante situaties. Carré Curieux resideerde begin 2018 in Dommelhof. “Een residentie in Dommelhof is altijd goed nieuws,” vertelt een van de artiesten Kenzo Tokuoka daarover. “De ondersteuning die we er krijgen is geweldig. De mensen denken en werken mee, het atelier verricht topwerk, het materiaal is supergoed… Wij zijn heel dankbaar voor de steun van Dommelhof en Theater op de Markt!”

Compagnie Le P’tit Cirk (FR) bracht dan weer driemaal de Belgische première van ‘Les Dodos’, evenzeer een coproductie van Theater op de Markt en elke avond uitverkocht. In ‘Les Dodos’ proberen de acrobaten – fragiel en goedgelovig als ze zijn – om op onwaarschijnlijke manieren aan de zwaartekracht te ontsnappen. Met main à main, aerobatiek (kunstvliegen), acrobatie, Chinese ringen, absurde rituelen …

Vier avonden vol spektakel
Theater op de Markt eindigde iedere festivaldag met een overdonderend gratis spektakel. Op donderdag paradeerde Compagnie des Quidams (FR) met lichtgevende paarden door de binnenstad. Op vrijdag- en zaterdagavond nam Theater Tol (BE) een massa volk in het Kapermolenpark mee in een surrealistische, poëtische wereld vol dans en livemuziek. Het geplande vuurwerk moest omwille van de langdurige hitte en droogte afgelast worden, maar Theater op de Markt zorgde voor een vervanger van formaat met blikvanger en visueel spektakel ‘Museum of the Moon’ van Luke Jerram (VK).

Internationaal bijzondere reputatie
Theater op de Markt bestaat intussen ruim 25 jaar en heeft internationaal een bijzondere reputatie gekregen. Programmatoren van over de hele wereld kwamen in Hasselt kijken naar het beste circus- en locatietheater. Het festival is uitgegroeid tot een Europese verzamelplek voor artiesten en professionelen. Dit jaar kwamen meer dan 80 professionelen op prospectie naar Theater op de Markt. De vele professionele gasten én de festivalbezoekers van buiten onze provincie zorgden voor een flinke boost voor de Hasseltse toeristische sector.

Maar niet enkel de professionele bezoeker weet Theater op de Markt te vinden. Ook de Hasselaar waardeert de aanwezigheid van het festival. Uit een onderzoek dat de stad Hasselt liet uitvoeren in 2016 bleek dat de Hasselaar trots is om een festival als Theater op de Markt te ontvangen in de stad.

Lokale verankering
Maar Theater op de Markt heeft ook oog voor jong en lokaal theatertalent. Voor deze 18e editie maakte het Hasselts-Leuvense stadsgezelschap Het nieuwstedelijk op vraag van Theater op de Markt een boeiend programma met spannende voorstellingen en bijzondere audioprojecten van jong theatertalent. In en rond De Nieuwe Zaal, de nieuwe theater- en filmzaal in hartje Hasselt, kon je o.a. terecht voor de multimediale voorstelling ‘Wat (Niet) Weg Is’ van Fien Leysen (BE), over gemis, het menselijk geheugen en wat overblijft van de dingen die voorbij gaan, en voor het unieke theaterhoorspel ‘Esperanto’ van radiomaker Lucas De Rycke (BE).

Eén van de artiesten met Limburgse roots op het festival was ief Gilis, actief bij Circo Ripopolo en ook bekend als ief Postino van het één-programma Iedereen beroemd. Tijdens Theater op de Markt bracht hij zijn nieuwe voorstelling ‘Pallet’, deze keer onder de naam De Wenkbrauwerij (BE). Voor ief voelt Theater op de Markt telkens weer als thuiskomen: “Wij zijn al vijftien jaar kind aan huis in Dommelhof, de thuisbasis van Theater op de Markt. Ik ken er iedereen, van de mannen van de techniek, over het secretariaat, tot de mensen van de bar. De festivalsfeer in het gezellige Hasselt maakt het nog specialer. Ik kom uit de buurt en dat betekent dat ook heel wat kennissen naar de voorstelling komen. Dat thuispubliek maakt het extra spannend, zeker omdat Theater op de Markt nog maar het derde festival is waar we ‘Pallet’ spelen.”

Online ticketverkoop groot succes
Wie zeker wou zijn van zijn/haar plaatsje in één van de ticketvoorstellingen kon online voordelige tickets aankopen. Meer dan 8 000 tickets vlogen de deur uit en tegen zaterdagavond was er niets meer beschikbaar. Kortom een groots succes, en dankzij de gratis voorstellingen was er toch nog een mooi aanbod voor de late beslissers.