Succesvolle paasvakantie voor toerisme in Limburg dankzij zomers topweekend

15.04.2018 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht
Paasvakantie Limburg

We bevroegen tijdens de voorbije paasvakantie 140 logiesuitbaters en een tiental uitbaters van grote attracties in de provincie. Uit die steekproef blijkt dat ruim zeven op tien Limburgse logiesuitbaters even goed of zelfs beter presteerde dan vorig jaar. Limburg klokte tijdens de paasvakantie naar schatting af op 290.000 overnachtingen, goed voor 24 miljoen euro omzet door verblijfstoeristen. Bij de attracties loopt het aantal tevreden uitbaters zelfs op tot negen op tien. Vooral het zomerse topweekend van 7 en 8 april heeft bij de logies, mede dankzij last-minute boekingen, en bij heel wat outdoor attracties veel goedgemaakt. Bovendien zorgden de ontluikende bloesems, net op het einde van de vakantie, nog voor een laatste boost.

Blijven investeren
Deze cijfers bevestigen dat onze blijvende investeringen én de inspanningen van onze publieke en private partners hun vruchten afwerpen. Zo zijn er al meer dan 230.000 Limburg Vakantiegidsen verdeeld tot aan de paasvakantie. Niet alleen via o.a. krantenwinkels, logies en attracties. Maar ook via fiets- en wandelbeurzen in binnen- en buitenland. Want fietsen en wandelen blijven de populairste activiteiten van onze gasten, ook tijdens de paasvakantie, blijkt uit de bevraging. Gevolgd door gastronomie, terecht het overkoepelende thema van onze campagnes dit jaar.

Lenteprik midden in de paasvakantie
Vooral het onverwacht mooie lenteweer tijdens het weekend van 7 en 8 april zorgde voor een extra impuls bij de toeristische sector. Dat bewezen niet alleen de volle terrassen en de vele fietsers, wandelaars en Vesparijders op de Limburgse wegen. Maar ook de eerste duik in het openluchtzwembad van Lago Pelt Dommelslag. En het Openluchtmuseum van Bokrijk, dat kon rekenen op meer dan 10.000 bezoekers voor de Ketnet-fandag. Vooral de outdoor attracties profiteerden van het warme weer, zoals Terhills Cablepark en het Blotevoetenpad. Maar ook ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk beleefde met ruim 3.500 fietsers het drukste weekend van het jaar tot nu toe.

Haspengouw ook zonder bloesems in trek
Een vroege Pasen en de redelijk frisse voorjaarstemperaturen betekenden wel dat de paasvakantie dit jaar niet samenviel met het Haspengouwse bloesemseizoen. Enkel in de Japanse Tuin in Hasselt konden bezoekers al genieten van de eerste kersenbloesems. Toch hebben veel toeristen niet gewacht om hun verblijf in Haspengouw te boeken. En was de fruitstreek een van de meest bezochte Limburgse regio’s tijdens de paasvakantie. Net zoals de Voerstreek. Dat Haspengouw ook nu al aantrek heeft, is niet verwonderlijk. Want vanaf april organiseert de fruitstreek een waaier aan activiteiten. Zoals de populaire bloesembars, de vuurpottennocturnes en diverse rondleidingen en animaties bij fruitbedrijven. Dus ook zonder de bloesems viel er al van alles te beleven.

Late bloesems zorgen voor spreiding
De volle bloesempracht volgt pas na de paasvakantie. Bloesemtoeristen moeten dus nog even geduld hebben. Maar de eerste ontluikende bloesems zorgden dit weekend wel nog voor een laatste boost, net op het einde van de vakantie. De late bloesems zijn ook niet noodzakelijk nefast voor de toeristische sector. Integendeel. Want zo komen niet alle toeristen op één moment en kunnen we de instroom van onze gasten spreiden.

Paasvakantie als ultiem familiemoment
Ondanks de schoolvakantie kreeg één op twee logiesuitbaters koppels zonder kinderen over de vloer. Toch geldt de paasvakantie traditioneel ook als een ultiem familiemoment. Hetzij voor gezinnen met kinderen, hetzij voor grootouders met hun kleinkinderen. En zelfs de drie generaties die samen Limburg komen ontdekken tijdens een verblijf of daguitstap. We merken dat vooral de Limburgse vakantieparken en vakantiewoningen erg populair zijn tijdens schoolvakanties. Niet alleen voor gezinnen met kinderen. Maar ook de trend van familiegezelschappen die, zelfs met meerdere generaties, samen op vakantie naar Limburg komen, zit in de lift. Ook de attracties bevestigen deze trends. Zij ontvingen deze paasvakantie niet alleen heel wat gezinnen, maar ook opvallend veel grootouders met hun kleinkinderen.

Onthaasten dichtbij huis steeds populairder
Opmerkelijk is ook dat bezoekers of gasten niet per se van ver kwamen de voorbije paasvakantie. Hoewel vier op tien Limburgse logiesuitbaters gasten uit het buitenland heeft ontvangen, wordt West-Vlaanderen genoemd als populairste herkomstregio. Gevolgd door Oost-Vlaanderen. Limburg staat hierbij zelfs op de derde plaats. Hét bewijs dat onthaasten dichtbij huis of zelfs in eigen regio steeds populairder wordt. En dat is niet alleen goed voor onze welvaart, maar ook voor ons welzijn.