Toerisme in Limburg boomt tijdens bloesemseizoen

03.04.2017 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht

Het Limburgse fietsroutenetwerk is met zijn natuurpracht, heldere signalisatie en uitstekende infrastructuur het hele jaar door erg populair. Maar in april en mei piekt het toerisme in Limburg. Cijfers van Toerisme Limburg tonen aan dat het aantal dagtoeristen uit andere provincies dat Limburg bezoekt, in die periode met 77 procent toeneemt. De reden? Het spektakel van de openbloeiende bloesems naast het fietsroutenetwerk in de Zuid-Limburgse gemeenten. “Er zijn maar een paar plekken ter wereld waar de bloesems zo massaal voorkomen”, zegt voorzitter van Toerisme Limburg en gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens.

Bloesemeffect in Haspengouw

Elk jaar lokken de Limburgse landschappen en het uitgebreide fietsroutenetwerk heel veel toeristen naar Limburg. Uit onderzoek van Toerisme Limburg blijkt echter dat de feeërieke toets van de bloesems er elk voorjaar voor zorgt dat het toerisme in Limburg boomt. Haspengouw mag in de bloesemperiode 77 % meer dagtoeristen uit andere provincies en 40 % meer dagbezoekers uit andere Limburgse streken verwelkomen. “Ook uit de fietscijfers blijkt dat er in de maanden april en mei meer fietsers zijn in Haspengouw dan in eender welke maand”, aldus Philtjens. “We kunnen dus echt wel spreken van een bloesemeffect.”

Fruittoerisme brengt op

Sint-Truiden is de hoofdstad van Haspengouw. Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden gaat nog een stap verder en noemt haar stad ook het kloppende hart van het fruittoerisme in de streek. “Van binnen en buiten de landsgrenzen komen bezoekers naar Sint-Truiden om de sierlijke maar vluchtige bloesems te bewonderen.” De reputatie van Sint-Truiden is ook goed voor het toerisme in Limburg, want het fruittoerisme in Sint-Truiden brengt elk jaar maar liefst 8,5 miljoen euro op.

Meer weten?

Meer informatie over de bloesemperiode in Sint-Truiden en 11 andere Haspengouwse gemeenten vind je in de brochure ‘Altijd Welkom in Limburg: Bloesem- en oogstspecial 2017’ van Toerisme Limburg en op de site.

> Lees het artikel in de krant (.pdf)