‘Studio Karen Wuytens en Studio Pieter Stockmans’ winnen BKRK-award #SMAAK

08.09.2022 | # # # # # # # 
Deel dit bericht

#SmaakReeds enkele jaren staat Bokrijk gekend voor zijn jaarlijkse BKRK-wedstrijd. In het verlengde van de VAKlab-werking, het expertisecentrum rond vakmanschap en ondernemerschap in Bokrijk, streeft de BKRK-award een positieve impact op economie en samenleving na. Deze editie van de BKRK-award stond in het thema van #Smaak.

We gingen op zoek naar de ondernemende creatieveling die vanuit vakmanschapsexpertise een vernieuwend product ontwikkelt. De talrijke inzendingen die geïnspireerd door vakmanschap de combinatie maken met hedendaagse relevantie en ondernemerschap, maken het BKRK-award-traject een essentieel onderdeel van ‘vakmanschap’ binnen Bokrijk.

#SMAAK
Deze zevende editie van de BKRK-award legde de focus op smaakbeleving. Bokrijk deed een oproep naar de ondernemende creatieveling die vanuit expertise een product of project ontwikkelt dat smaakbeleving naar een hoger niveau tilt. Met meer dan 40 inschrijvingen en 10 sterke geselecteerden, die hun inzending deze zomer presenteerden in  de ‘Campus van het vakmanschap’ en in het Openluchtmuseum, kunnen we spreken van een geslaagde editie.

Individueel traject
Meer dan 40 ondernemende vakmensen dienden eind april een dossier in. Uit alle inzendingen maakte de jury een selectie op basis van duurzaamheid, innovatie, creativiteit en ondernemerschap. De tien sterkste inschrijvers werden uitgenodigd voor een meet & greet met de juryleden en experten in het kasteel van Bokrijk, sinds vorig jaar omgetoverd tot Campus van het Vakmanschap.

Met de adviezen van de jury en experten in het achterhoofd kregen de deelnemers de tijd om hun inzending te verfijnen en marktconform te maken op het vlak van onder meer prijszetting, productieproces en gebruiksvriendelijkheid. Dit groeiproces is een belangrijk onderdeel van het BKRK-award-traject. Op basis van het definitieve dossier koos de jury drie finalisten. In juli en augustus werden de geselecteerde dossiers gepresenteerd in het Openluchtmuseum en kon het publiek via een online stemming de winnaar mee bepalen.

Jury met kennis en expertise
Dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector kon VAKlab de geselecteerden opnieuw een inhoudelijk sterk traject aanbieden. Modeontwerper en creatief ondernemer Tim Van Steenbergen vormde samen met culinair auteur, keramiste en creatief onderneemster Pascale Naessens het voorzittersduo van deze wedstrijd met focus op smaakbeleving. Aangevuld met juryleden Amélie Rombauts, design coördinator bij Knack Weekend en Pascal Cools, managing director bij Flanders DC, vormden zij een sterke jury met de nodige kennis inzake creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap. Naast de vaste partners van de wedstrijd, Flanders DC voor ondernemerschap en Knack Weekend als communicatiepartner, kon Bokrijk voor deze editie rekenen op de expertise van geurkunstenaar Peter de Cupere en Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum.

 Winnaar

STUDIO PIETER STOCKMANS & STUDIO KAREN WUYTENS met CONVERSATION CUP

Deze twee maak- en design-studio’s ontwikkelden koffietassen op een schoteltje. Niet zomaar een koffietas. Het setje ‘conversation cups’ nodigt uit om samen koffie te drinken, te verbinden of te praten over verlies. Een tasje troost als symbool voor steun. In die zin werkt dit ‘conversation piece’ psychologisch, maar ook als designobject.

Genomineerden

JO DEN HAERYNCK & DIRK VRINTS met G.S.ONE

Het handjuweelobject van Jo en Dirk van Archijewel houdt het midden tussen servies en bestek. Het hand/ring-object is een kruisbestuiving tussen architectuur en juwelenontwerp en presenteert culinaire creaties van masterchefs als smaakvolle, kostbare kleuredelstenen. Het creëert volgens de jury een bijzondere smaakbeleving. Bij voorkeur uitgevoerd in zilver of goud, maar het kan ook in kunststof worden geprint of vervaardigd in porselein of roestvrij staal.

TOM FONTEYN X STUDIO SEGERS met ZIN

Tom toont ons hoe design een positieve invloed kan hebben op de eetbeleving van mensen die als gevolg van dementie kampen met geur- en smaakproblemen. Het uitzicht, het geluid, de textuur, de temperatuur van de maaltijd heeft een invloed op de totale smaak-en eetbeleving en prikkelt de zintuigen. Op basis van onderzoek werd de collectie ZIN ontwikkeld, verwijzend naar zin in eten door prikkeling van de zintuigen. Naast vorm en kleur draagt ook de textuur bij aan deze smaakbeleving.