Gerestaureerde Pastorij uit Schriek wordt thuis van BKRK Smaak

28.06.2022 | # # # # # 
Deel dit bericht
BKRK-award Smaak

De Pastorij uit Schriek (Heist-op-den-Berg) opent opnieuw de deuren in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Deze vakkundig gerestaureerde pastorij is het resultaat van een restauratie van 1,5 jaar waarbij het gebouw uit 1776 in ere werd hersteld en klaargemaakt voor de volgende generaties. In de pastorij stellen we het religieuze verhaal van pastoor Truyts anno 1899 in contrast met hedendaagse aanbidding, en tonen we historische én hedendaagse smaakbeleving in al zijn facetten, met als hoogtepunt de BKRK-award Smaak. Zo verweven we het verleden met het heden én blikken we vooruit op de toekomst. Een ambitie die we met Bokrijk telkens weer nastreven.

Restauratie en herinrichting met oog op beleving
De restauratie van de pastorij uit Schriek maakt deel uit van de meerjarige restauratiecampagne, waarbij we binnen Bokrijk 124 historische gebouwen aanpakken. De pastorij is binnen deze campagne het 45ste wapenfeit. Een smaakvolle restauratie, letterlijk én figuurlijk, want de pastorij vertelt het historische én hedendaagse verhaal van religie, community, smaak en het eetbare landschap.

Religie en smaak als rode draad
Op het gelijkvloers ervaar je het dagelijkse leven van de pastoor, de onderpastoor en hun devote dienstmeid in 1899, door middel van thema’s als religie en gemeenschapsgevoel. Voor je de trap op gaat, passeer je eerst nog langs de Wunderkammer, waar de aanbidding van heiligen en idolen, vroeger en nu, centraal staat. 19de-eeuwse devotionalia gaan in dialoog met moderne aanbiddingsobjecten voor de politieke, culturele of sportidolen van vandaag. Eenmaal op de bovenverdieping, schotelt Bokrijk je tot slot een expo rond smaakbeleving en het eetbare landschap voor. In verleden, heden en toekomst. De Bokrijk-collectie, de moes- en volkstuintjes, gastronomie… Het zijn allemaal schakels in smaakbeleving.

BKRK-award Smaak
In navolging van de BKRK-awards Leder, Keramiek, Hout, Brood, Textiel en Glas lanceerden we vorig jaar een wedstrijd rond het thema smaak. We daagden hierbij de deelnemers uit om vanuit een historisch onderbouwd thema, smaakbeleving, een innovatief product of een vernieuwende dienst te ontwikkelen die de brug slaat tussen vakmanschap en eigentijdse vormgeving. Duurzaamheid, creativiteit en ondernemerschap staan centraal. Uit meer dan 40 inzendingen selecteerde de vakjury, met onder meer Tim Van Steenbergen en Pascale Naessens, tien sterke mededingers naar de BKRK-award Smaak. Hun verrassende werk ontdek je op de bovenverdieping van deze prachtige pastorij.

Drie finalisten bekend
Tijdens het openingsevent voor de museumcommunity werden de drie finalisten van de BKRK-award Smaak bekendgemaakt. Doen nog een gooi naar de felbegeerde BKRK-award Smaak: Jo den Haerynck & Dirk Vrints met G.s.one, een handjuweelobject dat het midden houdt tussen servies en bestek, Studio Pieter Stockmans & Studio Karen Wuytens met Koffiet-as/Rouwt-as, een symbool voor de persoon die er niet meer is en een uitnodiging om samen koffie te drinken, te praten en te rouwen, en Tom Fonteyn & Studio Segers met ZIN, een designproject dat een positieve invloed kan hebben op de eetbeleving van mensen met een dementie die lijden aan smaak- en geurproblemen, doen een gooi naar de award.

Meer informatie vind je via www.bokrijk.be/bkrk-award. Van 1 juli tot en met 31 augustus 2022 kan je via diezelfde weg voor je favoriete finalist stemmen. De publieksstemming bepaalt voor 20 procent mee de winnaar, de uitslag van de jury telt mee voor 80 procent. Tijdens het slotevent op 8 september 2022 wordt de winnaar bekendgemaakt en bekroond met onder meer een mooie vermelding in Knack Weekend.