Stonehenge komt in 2018 naar het Gallo-Romeins Museum

01.09.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Tentoonstelling Stonehenge

Wanneer werd Stonehenge opgericht, hoe, door wie en vooral waarom? Wat is de betekenis van de plek voor de mensen in het verre verleden? En welke pertinente vragen blijven tot vandaag onbeantwoord? Met vragen over het mythische monument Stonehenge kunnen bezoekers vanaf het najaar 2018 terecht in het Gallo-Romeins Museum.

Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “De afgelopen vijftien jaar liep er in Stonehenge en omgeving grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Het Gallo-Romeins Museum zal de resultaten op een eigentijdse manier presenteren en het publiek meer dan ooit in de ban brengen van het mysterie dat Stonehenge is.”

Het Gallo-Romeins Museum werkt aan de voorbereidingen van een multimediale expositie over Stonehenge, zowat het bekendste megalithische bouwwerk ter wereld. Het bevindt zich pakweg 130 km ten zuidwesten van Londen, midden in de winderige vlakte van Salisbury.

Wat vandaag rest is een aarden wal rondom een cirkelvormig geheel van rechtopstaande stenen. De bouw ervan startte rond 3000 v.Chr.. Stonehenge was naast een cultusplaats ook een begraafplaats. De architectuur ervan kan in verband gebracht worden met de opkomst en ondergang van de zon, respectievelijk tijdens de langste en de kortste dag van het jaar.

Over de exacte betekenis van de plaats, de constructie en de opstelling van het monument en ook over  de datering ervan is het laatste woord zeker nog niet gezegd. Interdisciplinaire teams van wetenschappers, waaronder archeologen en bio-ingenieurs, voerden de afgelopen jaren grootschalig onderzoek uit in Stonehenge en omgeving. Ook de Universiteit Gent is sinds 2012 betrokken partij.

Wat blijkt? Stonehenge is slechts een van de vele prehistorische monumenten in de ‘Salisbury Plain’. Een groot deel ervan is vandaag niet zichtbaar met het blote oog, maar kon dankzij ultramoderne technieken toch getraceerd en onderzocht worden. Vooral de nabijgelegen ‘superhenge’ van Durrington Walls spreekt tot de verbeelding. Daar verbleven vermoedelijk de mensen die Stonehenge gebouwd hebben.

Voor de ontwikkeling van de expositie gaat het Gallo-Romeins Museum in zee met het Oostenrijke bedrijf Museumspartner. Die firma produceerde de expositie over de Vikingen die enkele jaren geleden (2014-2015) in het museum te zien was.  Er wordt nauw samengewerkt met Britse wetenschappers – met name Julian Richards – en musea in de omgeving van Stonehenge. Ook het MAMUZ-museum in Mistelbach (Oostenrijk) behoort tot het team. Daar loopt een kleinere expo over Stonehenge die inspirerend is voor de tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum.

“Het Gallo-Romeins Museum is het belangrijkste archeologisch museum van België en dus uitstekend geplaatst om deze top-expo te presenteren. Je moet de kans om deze expo te bezoeken zeker grijpen,  want meteen nadien reist de Stonehenge-tentoonstelling naar de Verenigde Staten,” aldus Igor Philtjens

 

Lees het artikel in de krant (.pdf)