Limburg scoort deze zomer opnieuw als dichtbijbestemming

26.07.2017 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Dichtbijbestemming

Limburg scoort deze zomervakantie goed als dichtbijbestemming bij toeristen. Dat blijkt uit de jongste bevraging van Toerisme Limburg vzw bij de sector. In juli hebben naar schatting 180.000 toeristen ‘ingecheckt’ in de gastvrije provincie bij uitstek: goed voor meer dan 800.000 overnachtingen en ruim 65 miljoen euro omzet door verblijfstoeristen. Limburgse logies- en attractie-uitbaters blikken dan ook zeer tevreden terug op de eerste helft van de zomervakantie. “De resultaten van de steekproef bevestigen dat Limburg zich ontpopt tot populaire dichtbijbestemming. De tendens van meer dichtbijvakanties laat zich duidelijk voelen in onze provincie. Ondanks de spotprijzen voor buitenlandse bestemmingen zoals Egypte, Turkije of Tunesië kiezen toeristen ook vaak voor een ‘veilige haven’ zoals Limburg”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed en voorzitter van Toerisme Limburg vzw.

Zowel logies als in- en outdoor attracties profiteren mee

Een ruime meerderheid van de bevraagde logiesuitbaters (bijna 8 op 10) heeft tijdens de eerste helft van de zomervakantie evenveel of zelfs meer gasten ontvangen dan in juli vorig jaar; en 2016 was – met een stijging in aantal overnachtingen van 1,9% volgens de cijfers van FOD Economie – al een bijzonder goed jaar voor het toerisme in Limburg. Ook de meeste grote Limburgse attracties zijn tot nu toe uitermate tevreden. Het goede weer lokte vooral heel wat bezoekers naar water(sport)attracties, zoals Sport- en recreatiebad Dommelslag, De Paep van Meinecom III, Kajak Maasland en de Fluisterboten, die in juli volledig uitverkocht raakten. Maar ook indoor attracties profiteren mee, dankzij het wisselvallige weer van de afgelopen week.

Igor Philtjens: “Door onder andere de massale verspreiding van de Limburg Vakantiegids blijven we inzetten op meer instroom van dag- en verblijfstoeristen, en zetten we Limburg meer en meer op de kaart als ideale dichtbijbestemming, waar iédereen ‘Altijd Welkom’ is. De economie van de vrije tijd is een speerpuntsector voor Limburg. Meer toeristen betekent meer omzet voor onze ondernemers, meer jobs, en dat komt ten goede aan àlle Limburgers.”

Jeugd als toekomstige Limburg-ambassadeurs

Traditioneel blijven vakantieparken en vakantiewoningen het erg goed doen tijdens de zomerperiode. Maar ook logies voor doelgroepen – vnl. jeugdlogies voor zomerkampen – zijn tijdens de zomermaanden erg in trek. “Zo leren kinderen en jongeren onze provincie beter kennen, waardoor ze op latere leeftijd mogelijk terugkeren met hun eigen gezin. Op die manier vormt de jeugd een belangrijk netwerk van Limburg-ambassadeurs voor de toekomst”, aldus Igor Philtjens.

Onthaasten dichtbij huis is niet alleen hip, maar ook veilig

Hoewel de impact van de terreurdreiging gestaag afneemt en ook spotprijzen voor buitenlandse bestemmingen zoals Egypte, Turkije en Tunesië belangrijke, mogelijke spelbrekers vormen, laat de tendens van meer dichtbijvakanties zich dus nog steeds duidelijk voelen in Limburg. “Limburg wordt gezien als een ‘veilige’ bestemming,” zegt Igor Philtjens, “zowel verblijfstoeristen als dagrecreanten komen ’s zomers naar hier om te genieten van de rust, de streekgastronomie, of van een gezellig terrasje.” Vooral West- en Oost-Vlamingen kiezen bij een vakantie in eigen land opvallend vaak voor het gastvrije Limburg, maar ook de Limburgers zelf trekken eropuit in eigen provincie. Daarnaast vinden buitenlandse gasten steeds vaker hun weg naar Limburg, met Nederlanders en Duitsers op kop.

Fietsen door het Water ontpopt tot ware aantrekkingspool

Toeristen zakken niet alleen naar Limburg af om te onthaasten, ze zijn ook op zoek naar beleving. Fietsen blijft dan ook één van de hoofdredenen om een verblijf in Limburg te boeken. Igor Philtjens: “Daarom blijven we inzetten op belevingsvolle fietstrajecten, zoals ‘Fietsen door het Water’. Daarbij maak je op een bijzondere manier kennis met de vijvers van ‘De Wijers’ en krijg je een nieuw, open zicht op het park Bokrijk. In juli passeerden er al meer dan 25.000 fietsers. En met ruim 228.000 fietsers op de teller sinds de opening eind april vorig jaar, heeft het fietspad zich ontpopt tot een ware toeristische aantrekkingspool voor Limburg.”

Evenementen als belangrijke trekpleister

Ook grootschalige evenementen, zoals Afro Latino Festival, Blues Peer en Rock Herk lokten deze zomer tienduizenden toeristen naar Limburg. Igor Philtjens: “Dat belooft voor Pukkelpop en de Virga Jessefeesten, twee andere topevenementen die in augustus nog op de agenda staan.”

Limburg kan zelfs een graantje meepikken van evenementen buiten de provinciegrenzen, zoals André Rieu in Maastricht, die ook extra overnachtingen in Belgisch-Limburg generen. “Een bevestiging dat onze structurele samenwerking met Nederlands-Limburg rendeert. Door de handen ineen te slaan, promoten we beide Limburgen als één grenzeloze regio, die we samen op de kaart zetten als ideale toeristische bestemming”, besluit Igor Philtjens.

Lees de artikels in de krant (.pdf)