Grensoverschrijdende samenwerking dankzij toeristisch plan

21.04.2017 | # # # # 
Deel dit bericht

ondertekening toeristisch plan Philtjens en Geurts

 

Belgisch- en Nederlands-Limburg slaan de handen in elkaar om nauwer samen te werken op het vlak van toeristische promotie. Gedeputeerden Igor Philtjens (België) en Eric Geurts (Nederland) ondertekenden hiertoe een gemeenschappelijk toeristisch vijfpuntenplan. “Sinds  jaren werken we al samen op projectbasis, maar we willen elkaars krachten nog meer benutten. Daarom bundelen we vanaf nu structureel middelen om onze toeristische slagkracht te verhogen”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme van Belgisch-Limburg. Eric Geurts, gedeputeerde Toerisme van Nederlands-Limburg vult aan: “Wij willen beide Limburgen als toeristische bestemming versterken. Dat doen we door ons toeristisch profiel met grensoverschrijdende betekenis gezamenlijk neer te zetten.”

De gezamenlijke naam, de sterke historische band, maar ook het complementaire toeristische profiel en de sterke positie op de toeristische markt in eigen land: het is geen toeval dat beide Limburgen vandaag nauw samenwerken. Igor Philtjens: “Bovendien hebben beide provincies de economie van de vrije tijd gekozen als belangrijk economisch speerpunt. Toerisme is goed voor de welvaart en het welzijn van onze regio’s, het creëert jobs en geeft positieve impulsen aan onze lokale ondernemers”. Eric Geurts: “De toeristische sector in Belgisch- en Nederlands-Limburg is goed voor bijna 70.000 banen. We willen niet alleen investeren in het versterken van toeristisch ondernemerschap maar juist ook in duurzame, toekomstvaste werkgelegenheid in deze sector”.

Pijlen richten op Duitsland

Met een gezamenlijke aanpak is het einde van de groeimarge zeker nog niet in zicht. Daarom werkten beiden Limburgen een toeristisch plan uit dat de samenwerking moet versterken, lopende projecten op elkaar afstemt en verder uitbouwt en beide Limburgen profileert als één grenzeloze regio. In het toeristisch plan wordt daarom onder andere ingezet op bijkomende overnachtingen van toeristen buiten de eigen provinciegrenzen.

Eén van de vijf punten in het toeristisch plan is het vergroten van het buitenlandse marktbereik. Onder andere door meer Duitse toeristen naar beide Limburgen te halen. Een eerste actie hiervan is reeds op korte termijn gerealiseerd in de vorm van een gezamenlijke inspiratiebrochure die op zaterdag 8 april als bijlage bij de Aachener Zeitung en de Rheinische Post verscheen. In totaal worden zo’n 450.000 Duitse lezers aangespoord om een daguitstap of verblijf in Limburg te boeken.

Daarnaast is er ook de ambitie om grensoverschrijdende gebieden, zoals het RivierPark Maasvallei, te versterken en uit te bouwen tot internationaal vermaard landschapspark en toeristische trekpleister van formaat.

Gezamenlijke productontwikkeling en focus op fietsroutenetwerk

Een derde actiepunt uit het toeristisch plan  is de verkenning en verdere uitbouw van gezamenlijke toeristische productontwikkeling: zo stimuleert de Limburgpas vandaag al het dagtoerisme in beide Limburgen.

Het vierde punt focust op de samenwerking rond een van dé grootste troeven van beide regio’s: het fietsroutenetwerk. Er zijn al afspraken over de internationale Maasfietsroute die in de zomer officieel opent: een fietstraject van de bron tot de monding van de Maas, de rivier die de verbinding vormt. Op lange termijn kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar het herstel van de Heirwegen, zoals de Via Belgica. Het zichtbaar en beleefbaar maken van interessante (fiets- en wandel)routes blijft een aandachtspunt.

Kennis en informatie delen

Als laatste punt in dit 5-puntenplan zullen beide regio’s meer focussen op het leren uit elkaars ‘best practices’, ervaringen uitwisselen over de bevordering van het ondernemerschap, een community vormen en op langere termijn gezamenlijk projecten ontwikkelen.

“De Internationale Maasfietsroute, veerpontjes, de grensoverschrijdende fiets-, wandel-, en ruiterroutes en nu ook de vlotte totstandkoming van onze gezamenlijke Duitse brochure: ze bewijzen dat beide regio’s al goed op elkaar zijn ingespeeld. Een intensivering van die samenwerking kan het aantal dag- en verblijfstoeristen aan het mooie grensoverschrijdende Limburg alleen maar bevorderen. En op die manier zorgen voor extra omzet bij onze lokale ondernemers”, besluiten gedeputeerden Igor Philtjens en Eric Geurts eendrachtig.

Lees de artikels in de krant (.pdf)