Boek ‘Limburg in 9 vragen’ slaat een brug tussen onze geschiedenis én onze toekomst.

30.05.2018 | # # # # # # 
Deel dit bericht

Op 30 mei 2018 had ik de eer om samen met gouverneur Herman Reynders het boek ‘Limburg in 9 vragen’ te lanceren. Het boek geeft een unieke blik op onze rijke geschiedenis van de Romeinse tijd tot nu. Het bestaat uit negen hoofdstukken waarin telkens een originele vraag beantwoord wordt. Het verleden, het heden én de toekomst van Limburg worden op een bijzondere manier met elkaar verbonden.

Negen originele vragen
In het rijk geïllustreerde en doordacht gestructureerde boek krijg je een uitgebreid antwoord op negen originele vragen, gekaderd in onze geschiedenis én onze huidige samenleving.

  1. Hoe kwamen de perenbomen in Limburg terecht?
  2. Waarom begrijpen veel Limburgers zo goed Duits?
  3. Hoe komt Limburg aan zo veel steden?
  4. Waarom zijn er veel supporters van Standard Luik in Limburg?
  5. Waarom is er in Nederland ook een provincie Limburg?
  6. Waarom ligt het grootste militaire domein van Vlaanderen in Limburg?
  7. Waarom is Limburg een fietsparadijs?
  8. Waarom is er een woestijn in Limburg?
  9. Waarom vind je in het vlakke Limburg toch enkele bergen?

Je ontdekt het allemaal in dit leuke en vlot leesbare boek.

Informatief, educatief en ontspannend
Onderzoekers van Geheugen Collectief vzw goten in samenwerking met het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed elke vraag in een hoofdstuk. De negen vragen samen bestrijken de grote historische perioden en lichten zo een stukje van de Limburgse geschiedenis toe. Het resultaat is een boek met een grote informatieve, ontspannende en educatieve waarde.

Verborgen parels ontdekken
Limburg wordt in geschiedenisboeken vaak als klein hoofdstukje behandeld of zelfs niet vermeld. ‘Limburg in 9 vragen’ laat de lezers toe om gemakkelijk de hoogtepunten en verborgen parels van onze geschiedenis te ontdekken. Bovendien kunnen leerkrachten het boek gebruiken om hun leerlingen te onderwijzen over de aspecten die typisch zijn voor onze provincie en die Limburg mee hebben gevormd tot de unieke regio die het vandaag is.

Vlot leesbaar
Elk hoofdstuk is volgens een vaste en toegankelijke structuur opgebouwd. Zo wordt het boek vlot leesbaar. Je kiest welke hoofdstukken of rubrieken in elk hoofdstuk je wilt lezen, want elke vraag heeft een bondig en een uitgebreid antwoord. Daarnaast krijg je een stuk wereldgeschiedenis mee: hoogtepunten en eigenaardigheden uit dezelfde periode als die waarin de vraag zich situeert.

Limburgers, wereldburgers en bruggenbouwers
Zonder inzicht in het verleden begrijpen we het heden niet en verliezen we onze weg in de toekomst. Limburgers zijn altijd bruggenbouwers geweest. Daarom wordt er in elk hoofdstuk ook een Limburgs monument én een Limburgse wereldburger naar voren geschoven om Limburgers te inspireren om hoog te mikken. Het hedendaagse ontwerp maakt de brug tussen de geschiedkundige kadering en onze toekomst compleet.

Limburg in 9 vragen: praktisch
Het boek ‘Limburg in 9 vragen’ is vanaf 30 mei te koop voor 25 euro bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen vzw en in de boekhandel.

Vragen en bestellingen?

Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt

011 23 75 75 – pcce@limburg.be

Aan het einde van augustus 2018 verschijnt er een educatief pakket dat bestaat uit kant-en-klare lessen die leerlingen in contact brengen met de Limburgse geschiedenis, het landschap en speciale aspecten van de taal. Het pakket is voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Je zult het kunnen downloaden via de website van het PCCE.