Oud-Rekem viert 10 jaar ‘Mooiste Dorp van Vlaanderen’

26.05.2018 | # # # # # 
Deel dit bericht
Mooiste Dorp van Vlaanderen

Oud-Rekem viert feest. De hele maand mei staat in het teken van de 10de verjaardag als ‘Mooiste Dorp van Vlaanderen’. Een titel die een belangrijke impuls gaf aan de verdere toeristische ontsluiting van Lanaken in het algemeen en Oud-Rekem in het bijzonder. Om dat jubileum te vieren, organiseren de vzw Renovatie Rekem en het gemeentebestuur een maand lang feestelijke activiteiten in het dorp. Met als apotheose het laatste weekend van mei.

Oud-Rekem mag zich sinds mei 2008 officieel ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’ noemen. Het waren de inwoners van Rekem zelf die inschreven voor deze verkiezing van Toerisme Vlaanderen in samenwerking met VRT en Het Nieuwsblad. Naarmate de wedstrijd vorderde, nam het gemeentebestuur de trekkersrol over en groeide het aantal sympathisanten om mee te helpen in de campagne. Per provincie werden eerst 10 dorpen uitgekozen (de longlist voor de verkiezing). Nadat Oud-Rekem in Limburg won, werd samen met de Provincie en Toerisme Limburg een grote campagne opgezet om het Limburg gevoel aan te wakken. Zo won Oud-Rekem het uiteindelijk ook van de finalisten in de andere Vlaamse provincies en kwam het Limburgse dorpje finaal als winnaar uit de bus.

Bruggen bouwen
De overwinning zette heel wat initiatieven op toeristisch vlak in gang. De Vlaamse overheid investeerde 1,5 miljoen euro in Oud-Rekem. Waarmee werd voorzien in een goede toeristische ontsluiting van het dorp, bewegwijzering en de aanleg van grote parkings aan de rand (o.a. voor campers). Ook leidde de winst tot de vestiging van de toeristische dienst in Oud-Rekem. En heeft de overwinning niet alleen Oud-Rekem, maar ook het Rivierpark Maasvallei en heel Limburg extra op de kaart gezet. De titel van ‘Mooiste Dorp’ leidde tot het bouwen van bruggen tussen erfgoed, cultuur, natuur en toerisme. En het is net die combinatie die bezoekers aantrekt.

Stijgende aantrekking voor toeristen
Dat de titel ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’ het toerisme in Lanaken geen windeieren heeft gebracht, blijkt uit een aantal cijfers. Waar in 2008 jaarlijks 68.000 fietsers passeerden nabij Oud-Rekem, ontdekten vorig jaar maar liefst 130.000 fietsers de regio via het Fietsroutenetwerk. Een stijging die zorgt voor meer omzet bij lokale ondernemers, wat resulteert in extra jobs. Ook het aantal logiesuitbatingen in Lanaken steeg de voorbije jaren met bijna 25 procent. En de reca met 6 procent.

Sfeer en gezelligheid tijdens feestweekend
Om het 10 jarig jubileum te vieren, werkten de vzw Renovatie Rekem en het gemeentebestuur een feestelijk programma uit. Vrijdagavond 25 mei vond de officiële opening van het feestweekend plaats. Zaterdag 26 en zondag 27 mei is er telkens heel de dag sfeer, gezelligheid en live muziek. Uniek is ook dat er 20 panden en tuinen in Oud-Rekem worden opengesteld. Op zaterdagavond is er bovendien een groot, gratis volksfeest op de Groenplaats. En op zondag wordt de nieuwe postzegel rond ’10 jaar Mooiste Dorp van Vlaanderen’ voorgesteld.