3,2 miljoen euro voor eerste fase restauratie erfgoed Bokrijk

23.06.2017 | # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
monumentenbeheersplan

“In het kader van het goedgekeurd monumentenbeheersplan van het Domein Bokrijk dat in 2016 door de Vlaamse Regering is goedgekeurd, heeft Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois een eerste subsidieschijf van 3,2 miljoen euro vrijgemaakt voor de eerste restauratiefase van het onroerend erfgoed van het openluchtmuseum”, meldt voorzitter van het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens.

In totaal worden vijf restauratiefasen uitgevoerd in evenveel jaren. “Dankzij de intensieve inspanningen voor de opmaak van een meerjarig restauratieprogramma zijn we erin geslaagd om een meerjarige premie-overeenkomst met de Vlaamse overheid af te sluiten. Hierdoor ontvangen we 14,5 miljoen euro Vlaamse subsidies,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

In die eerste fase worden o.m. de windmolens uit Schulen en Mol-Millegem en het kerkje van Erpekom gerestaureerd. In de kerk zullen na de restauratie historisch waardevolle beelden voor de bezoekers tentoongesteld worden. Ook de Breughelhoeve uit Vorselaar, de schuur uit Mol-Sluis, de langgevelhoeve uit Heist-op-den-Berg, de schans met woning uit Beverlo, de schuur uit Zuienkerke en het erf Poperinge-Abele worden gerestaureerd.

De Vlaamse subsidies worden toegekend in uitvoering van de erkenning van het openluchtmuseum als “Open Erfgoed”. “Het museum verzamelt een unieke collectie erfgoed met huizen, schuren, kapellen en andere constructies uit heel Vlaanderen. Dankzij de structurele aanpak en de Vlaamse betoelaging kunnen we ons patrimonium op een duurzame manier klaarmaken voor de volgende generaties”, besluit gedeputeerde Igor Philtjens.

De monumenten zullen tijdens de restauratie toegankelijk blijven.

 

Lees de artikels in de krant (.pdf)