Expo De Wereld van Bruegel krijgt 2 miljoen euro

21.12.2016 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
expo De Wereld van Bruegel in Bokrijk

Toerisme Vlaanderen investeert bijna 2 miljoen euro in de expo De Wereld van Bruegel, een toptentoonstelling over de 16de-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude, die in 2019 in het openluchtmuseum van Bokrijk te bezoeken is. Bokrijk is hiermee één van de hefboomprojecten die de erfenis van de Vlaamse Meesters Rubens, Bruegel en Van Eyck in Vlaanderen zullen doen opleven. “Deze toekenning is goed nieuws voor Bokrijk én een opsteker voor heel Limburg”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed. “De expo De Wereld van Bruegel zal tal van extra toeristen uit binnen- en buitenland op de been brengen en zo een ‘boost’ geven aan de toeristische sector in onze provincie.”

Toerisme Vlaanderen speelt de alom gekende Vlaamse Meesters uit als een troef om internationale bezoekers naar Vlaanderen, de bakermat van deze kunstenaars, te lokken. Zo staat in 2018 de renovatie van het Museum voor Schone Kunsten en het Rubensjaar in Antwerpen centraal. Voor 2019 wordt dat de 450ste verjaardag van het overlijden van Bruegel. In 2020 komt dan weer de focus te liggen op de blijde wederintrede van het gerestaureerde Lam Gods in de Gentse Sint-Baafs-kathedraal. “Bokrijk krijgt hiermee als enige Limburgse speler een plaats naast  andere Vlaamse topmusea en de kunststeden die eveneens de kaart trekken van de Vlaamse Meesters”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. “We mikken op 120.000 extra bezoekers uit binnen- en buitenland voor het openluchtmuseum. Zij zullen allemaal in de regio verblijven en overnachten.”

Ondergedompeld in oeuvre en leefwereld

Verschillende gebouwen, voorwerpen en attributen die je in Bokrijk kan bekijken, lijken als het ware weggelopen te zijn uit de werken van Bruegel. Dit is het uitgangspunt bij de uitwerking van een verrassend museumconcept dat volledig in lijn ligt met de filosofie van ‘bokrijk brandmerkt’ (BKRK). Vertrekkend vanuit het hier en nu, wil Bokrijk ons erfgoed en verleden op een eigentijdse manier benaderen en de hedendaagse relevantie van de kunstenaar onderstrepen. De bezoekers zullen in Bokrijk helemaal ondergedompeld worden in het oeuvre en de leefwereld van Bruegel. Daarvoor wordt onder meer een samenwerking met het kunsthistorisch museum in Wenen gesloten, waar ’s werelds grootste Bruegelcollectie is ondergebracht. De expo De Wereld van Bruegel opent vanaf april 2019.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)