24.000 bezoekers tijdens verlengd weekend in Domein Bokrijk

23.05.2023 | # # # # 
Deel dit bericht
Verlengd weekend

Bokrijk sloot het verlengd weekend af met maar liefst 24.000 bezoekers. Daarmee overtreffen we het Hemelvaartweekend van 2022. Het uitzonderlijke mooie weer en de voordelige ontspannings-mogelijkheden op het domein, zoals het Openluchtmuseum, de speeltuin, de geuren- en kleurentuin en het arboretum, zorgden ervoor dat heel wat toeristen een dagje naar Bokrijk zijn afgezakt.

De meerjarige restauratiecampagne, waarbij Bokrijk zijn 124 historische gebouwen zorgvuldig restaureert, werpt ook zijn vruchten af. Tijdens het afgelopen Hemelvaartweekend mochten we 8.416 museumbezoekers verwelkomen. We noteren een stijging van 25 % ten opzichte van vorig jaar. Toen kwamen 6.721 bezoekers over de vloer, maar was het weer ook wat wisselvalliger. Het uitzonderlijk mooie weer van de afgelopen dagen én het gerestaureerde museumdeel Haspengouw waar we extra beleving bieden, spelen een belangrijke rol in de stijging van het aantal bezoekers.

In museumdeel Haspengouw stappen bezoekers in de prachtige gerestaureerde huizen écht het verleden binnen. Ook de verkleedkoffer, waar kinderen zich in outfits uit vervlogen tijden hullen, valt erg in de smaak. Dankzij onze enthousiaste Living History acteurs wordt de beleving nóg echter. Zij betrekken bezoekers actief in het leven anno 1900, zowel in het dorpsschooltje als in de kapel en op het erf. Dat doen ze bovendien met een humoristische noot. Die onderdompeling waarderen de mensen enorm; het verruimt hun blik op het heden en de toekomst.

Maar ook in de andere museumdelen viel er veel te beleven. In museumdelen Kempen en Oost- en West-Vlaanderen staat vakmanschap centraal. Vroeger een wezenlijk deel van het dagelijkse leven; vandaag steunt vakmanschap nog steeds op technieken uit het verleden. Dat brengen we de bezoeker op interactieve wijze bij, via expo’s als BKRK Textiel en BRKRK Smaak, en via onze Bokrijkse vaklui, zoals de smid, de bakker, de weefster, de pottendraaier en de herder. Veel bezoekers staken de afgelopen dagen in onze atelierschuren ook zelf de handen in de klei of het deeg en keerden met een zelfgedraaid potje of een versgebakken broodje tevreden naar huis. Een hands-on kennismaking met vakmanschap en een tastbare herinnering aan hun Bokrijkbezoek.