Pomphuis in Houthalen-Helchteren wordt Klimaatgetuige

04.09.2023 | # # # # # # # 
Deel dit bericht
Pomphuis

Het Pomphuis aan de Laambroekvijvers in Houthalen-Helchteren krijgt een grondige renovatie. Het gebouw zal opnieuw water uit de vijvers pompen en wordt op die manier een klimaatgetuige. Het zal een afdruk vormen van de klimaattoestand.

Het Pomphuis in Houthalen mag je gerust een historisch gebouw noemen. Het is een overblijfsel van het mijnverleden van Houthalen-Helchteren, dat vlak langs het Kolenspoor ligt. Het werd gebouwd in de jaren ‘40 om koelwater uit de Laambroekvijvers naar de steenkoolmijn te pompen. In 1952 werd het Pomphuis uit dienst genomen. Sindsdien raakte het in verval. Momenteel is het een stille getuige van de mijnnijverheid die Houthalen-Helchteren ooit in de ban had.

Klimaatgetuige
Maar niet lang meer. Het gemeentebestuur organiseerde een wedstrijd om te bepalen wie het ontwerp voor de renovatie van het Pomphuis mocht tekenen. Uiteindelijk kwam ontwerpatelier Midi uit de bus als winnaar. Joris Moonen tekende het ontwerp samen met Wim Wambecq uit. “Het gebouw spreekt mij heel erg aan”, zegt Moonen. “Het is een stukje infrastructuur in het midden van de natuur. Dat is heel interessant en mooi. We gaan het gebouw nu plantenvrij maken om het grondig te kunnen renoveren, maar we willen na de renovatie de natuur opnieuw de kans nemen om haar plaats in te nemen.”

Welke functie krijgt het Pomphuis in de toekomst? “Net als vroeger zal er water opgepompt worden van het gebouw in het midden van de vijvers naar de filtertoren”, legt Moonen uit. “Het systeem werkt op basis van zonne-energie. Hoe meer de zon schijnt, hoe meer water er wordt opgepompt. Bij piekmomenten wordt er een nevelwolk gevormd. De bedoeling is dat het water uiteindelijk in een aantal bassins terechtkomt en zo zorgt voor de vernatting van de omliggende natuur.” Op die manier is het Pomphuis een klimaatgetuige. “Het is een ecosysteem op zichzelf dat een afspiegeling is van de klimaattoestand. Want hoe meer zon, hoe natter het omliggende gebied.”

Naast het functionele is er ook aandacht voor het artistieke. Moonen: “We willen dat het water dat doorheen het gebouw stroomt ook op verschillende manieren haar sporen achterlaat op de wanden van het gebouw. Zo creëren we een dynamische afdruk van het klimaat en is er ook een stukje natuurlijke kunst aanwezig.”

Belangrijk project
Zowel voor de gemeente Houthalen-Helchteren als voor de provincie Limburg is de renovatie van het Pomphuis erg belangrijk. Burgemeester Alain Yzermans benadrukt het belang van het Pomphuis voor Houthalen-Helchteren: “Het Pomphuis ademt mijngeschiedenis en daar hechten we heel veel belang aan als gemeentebestuur. Ons mijnverleden heeft van Houthalen-Helchteren de mooie gemeente gemaakt die het vandaag is. We hebben het plein aan de schachtbokken al omgedoopt tot Mijnwerkersplein en we willen ons verleden verder eer aandoen. Daarom stond de renovatie van het gebouw ook hoog op onze agenda. Later zullen we ook de schachtbokken en het drukkerijgebouw op de mijnsite restaureren en zo ons Kolenspoor in Houthalen-Helchteren nieuw leven inblazen.”

De herbestemming van het pomphuis past bovendien in de visie van het Limburgs toerismebeleid. Ons beleid kijkt verder dan puur financiële groei, want we bouwen betekenisvolle ervaringen op datgene wat al aanwezig is en mee deel uitmaakt van onze Limburgse identiteit. We zetten ons  verleden niet onder een stolp maar brengen het tot leven met nieuwe functies. Het Pomphuis wordt een getuige van verandering, van de omschakeling van ons mijnverleden naar landschapsbeleving. Zo wordt het Pomphuis een nieuwe betekenisvolle bezienswaardigheid langs het Fietsroutenetwerk voor onze gasten en voor de Limburgers.

Toch is het Pomhuis maar een deeltje van de projectenschakel die de komende jaren op til staat. “Houthalen-Helchteren zal er over een paar jaar helemaal anders uitzien. Van de Noord-Zuid, over de heraanleg van de Koolmijnlaan tot de vernieuwing van de mijnsite. Met al deze projecten willen we ervoor zorgen dat Houthalen-Helchteren een aantrekkelijke gemeente blijft waar inwoners trots op kunnen zijn en waar bezoekers graag naartoe komen”, besluit burgemeester Alain Yzermans.

Pomphuis