Paasweekend wordt voltreffer voor Toerisme

15.04.2014 | # # # # # # 
Deel dit bericht

Het paasweekend belooft een topper te worden voor het toerisme in eigen land. Zowel aan de kust als in de Ardennen zijn de meeste bedden verhuurd en ook de pretparken verwachten een vol huis. Daar heeft het verwachte aangename lenteweer heel veel mee te maken.

In Limburg wordt vooral veel volk verwacht in fruitstreek Haspengouw. “Want het zijn wellicht de laatste dagen dat je nog kan genieten van de bloesems”, weet gedeputeerde Igor Philtjens. “Met wat moeite vind je daar misschien nog een bed vrij.”

Toeristen wachten steeds langer om een vakantie in Limburg te boeken. Dat blijkt uit een rondvraag van Toerisme Limburg bij de logies: “Twee maanden geleden dacht één op vijf uitbaters nog dat er minder gasten gingen zijn in de lente. Maar amper 9 procent heeft effectief minder toeristen ontvangen”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens.” Limburg is dus aantrekkelijk als tweede of derde vakantiebestemming, maar er is duidelijk een tendens van last-minuteboekingen”, beschrijft Igor Philtjens. Het weer en de bloesems spelen een belangrijke rol in die late beslissing: door een zonnig voorjaar en vroege fruitbloesems hebben nog heel wat toeristen snel een telefoontje gepleegd richting fruitstreek.

Voorseizoen

Een slecht voorseizoen hebben de logies er in elk geval niet op zitten: 33 procent heeft betere cijfers dan vorige lente, 46 procent kreeg evenveel volk over de vloer als in 2013. Zo’n 9 procent spreekt van een slechter resultaat. “In een eerdere rondvraag van Toerisme Limburg, twee maanden  geleden, klonk het nog heel anders. Toen dachten veel meer uitbaters dat het een slecht voorseizoen zou zijn.”Haspengouw mag als bloesemstreek de beste cijfers van het voorjaar voorleggen: twee op drie uitbaters heeft hier betere cijfers dan in 2013. Vorig jaar hadden maart en april wel af te rekenen met winterse temperaturen, waardoor ook de bloesems op zich lieten wachten.

West-Vlamingen

De vakantiegangers komen vooral uit West-Vlaanderen (34 procent), gevolgd door de Oost-Vlamingen (14 procent). De Antwerpenaren en Nederlanders delen gezamenlijk de derde plaats met 11 procent.Ook het aantal verhuringen van fietsen is fors toegenomen. Gedeputeerde Philtjens: “In sommige weekends was er zelfs een stijging van 90 procent. Opnieuw door het zachte weer.”

> Lees de artikels in de krant (.pdf)