PASEN IN HET MUSEUM

17.04.2014 | # # # # # 
Deel dit bericht
Kinderen rapen paaseieren

Dit jaar toont Bokrijk zich opnieuw twee keer op zijn paasbest: zowel op paaszondag 20 april als op paasmaandag 21 april kan je in het Openluchtmuseum terecht voor een groots paasevenement, meteen een leuke afsluiter van de paasvakantie. ”We willen de bezoekers een paasfeest anno 1914 laten beleven en hen zo tonen dat veel van onze hedendaagse gebruiken afgeleid zijn van dikwijls eeuwenoude tradities,” zegt gedeputeerde Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “Via een eigentijdse paaseierenraap en workshops op kindermaat bieden we een programma aan op maat van de bezoeker van vandaag.” Op beide dagen trakteren de Bokrijkmedewerkers de bezoekers op een onderhoudend paasspektakel voor het hele gezin.

Pasen anno 1914

Hoe werd Pasen 100 jaar geleden gevierd? In Bokrijk beleef je het zelf aan den lijve. In het schooltje worden de kinderen voorbereid op deze hoogdag. Mijnheer pastoor houdt zijn paaspreek en ook de champetter heeft nog enkele mededelingen. Daarna worden er vanuit het gebouw ‘de Spijker’ broden uitgegooid voor de armen. De Bokrijkacteurs zetten alles mooi in scène en de bezoeker waant zich in een Haspengouws dorpje anno 1914 …

Paaseierenraap

Na de scènes van 11u15 en 14u45 begeleiden de zuster en de champetter kinderen tot 8 jaar naar de raapweide, waar ze op zoek gaan naar lekkere, gekookte paaseieren. De raapweide is dit jaar nog vergroot zodat vooral de kleinsten ongehinderd kunnen rapen. Na afloop is er voor elk kind een verrassingspakketje met chocolade paaseitjes voorzien.

Kinderen vanaf 9 jaar zoeken naar eitjes zoals onze voorouders dit deden: op de erven van de boerderijen in het hele Openluchtmuseum (niet in museumdeel ’De sixties’).

Paasdemonstraties

Ook 100 jaar geleden kleurde men eieren in de paasperiode. Niet met felle kleurtjes zoals dat vandaag gebeurt, maar met allerlei natuurlijke materialen uit de keuken of de tuin. Ook de huizen moesten er dan op hun ‘paasbest’ uitzien. Tijdens verschillende demonstraties verspreid over het museum kom je te weten hoe onze overgrootouders dit deden.

Paasworkshops

De kinderen steken ook zelf de handen uit de mouwen via gratis workshops. Zo kunnen ze een paasbroodje bakken, een origami paashaasje vouwen of een origineel palmkransje in elkaar knutselen. Natuurlijk mogen de zelfgemaakte kunstwerkjes achteraf mee naar huis.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)