Paasdagen in Bokrijk: oude tradities en nieuw leven

29.03.2024 | # # # # # # 
Deel dit bericht

Paasdagen

De paasdagen gaan traditioneel gepaard met heel wat nieuw leven. Flora, maar ook fauna. Dat is dit jaar niet anders. De afgelopen weken werden in het Openluchtmuseum van Bokrijk heel wat jonge erfgoeddieren geboren. 40 lammetjes, 6 geitjes, 2 nestjes konijntjes, 1 kalfje, heel wat kuikentjes, … Tijdens de paasvakantie kan je ze van dichtbij beleven in de museumboerderij. Er staan ook leuke paasspelen, demonstraties en nieuwe ateliers op het programma. En op paaszondag en -maandag vier je het paasfeest zoals meer dan 100 jaar geleden, inclusief indrukwekkende paaseierenraap.

Paasdagen in Bokrijk
In het Openluchtmuseum van Bokrijk geniet je tijdens de paasdagen van een fantastisch programma. Vaklui tonen hun kunsten en je ontdekt oude paasgebruiken zoals het kleuren van eieren op (over)grootmoeders wijze. Waag je ook aan leuke paasspelletjes zoals een eierestafette of mastklimmen. En hul je in de verkleedkoffer in historische outfits voor de leukste foto’s.

Nieuw atelier rond bouwcultuur en imkerij
Je kan in de paasvakantie ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld in ons nieuw atelier – een crossover tussen bouwcultuur en imkerij – waarbij je zelf een bijenhotel bouwt. Experimenteer met holle stengels, stro, takjes, dennenappels, … Al doende krijgt de bezoeker een boodschap van vakmanschap, biodiversiteit en duurzaamheid mee. En het resultaat geeft hij thuis een mooi plekje.

Paaszondag en -maandag extra beleving
Op paaszondag en -maandag voeren Living History acteurs je mee naar het paasfeest van meer dan 100 jaar geleden, met een stevige preek van meneer pastoor, broden gooien voor de armen en live muziek. En natuurlijk een grote paaseierenraap. Hierbij houdt de champetter een oogje in het zeil. Maar dat is niet alles…

Nieuw leven in de boerderij
Vanaf 30 maart beleven bezoekers in de museumboerderij piepjonge diertjes van dichtbij. Bovendien allemaal erfgoedrassen: Ardense voskopjes, Vlaamse en Kempense lammetjes en geitjes, Entre Sambre et Meuse en Mergellandlammetjes, een Kempens roodbont kalfje, biggetjes van het Belgisch Landras, Blauwe van Ham en Witte van Dendermonde konijntjes, kuikentjes van de Goudbrakel, …

Levend erfgoed
Heel schattig zo’n jonge diertjes, maar in Bokrijk zit er meer achter. In het Openluchtmuseum staat erfgoed in al zijn vormen centraal: roerend en onroerend, immaterieel, natuurlijk, documentair én levend erfgoed. In samenwerking met Steunpunt Levend Erfgoed voeren we een kweekprogramma voor de instandhouding van maar liefst 29 streekeigen dierenrassen. We doen dit niet alleen om cultuurhistorische redenen, maar ook omdat deze erfgoedrassen unieke genetische eigenschappen hebben die nuttig kunnen zijn voor de landbouw vandaag. Ze waren immers gehard en aangepast aan het klimaat van hun streek, de bodem en de gewassen die er groeiden. Met het duurzame beeld dat we hier creëren, landbouw op kleinere schaal, met sterke streekeigen rassen, hopen we bezoekers te inspireren.

Save the date: Bokrijk Festival Junior
Ook na de paasdagen staan er heel wat events op de agenda in Bokrijk. Een nieuwigheid dit Bokrijk-seizoen is het Bokrijk Festival Junior op 26 mei. De unieke combinatie van muziek en museum, vakmanschap op én naast het podium, werd de afgelopen jaren tijdens het Bokrijk Festival heel goed gesmaakt. Om die reden krijgt het evenement er dit jaar een junior broertje bij op zondag 26 mei.

Tijdens het Bokrijk Festival Junior zijn onder meer Regi, Aaron Blommaert, Lotte De Clerck en Pauline Slangen van de partij. We mikken hierbij op gezinnen met kinderen die dankzij ons voordelige familieticket voor slechts € 37 met het hele gezin een onvergetelijke dag kunnen beleven. De voordelige prijs en de mogelijkheid om een eigen picknick en campingstoeltje mee te nemen, houden het Bokrijk Festival Junior heel laagdrempelig. Zo kan iedereen genieten van de gemoedelijke sfeer, de prachtige locatie en het belevingsvolle programma.