Gerestaureerde stroopfabriek Borgloon opent de deuren

29.03.2019 | # # # # # # # # 
Deel dit bericht

StroopfabriekOp vrijdag 29 maart 2019 mocht ik samen met Vlaams minister Lydia Peeters, gouverneur Herman Reynders, burgemeester Eric Awouters en het voltallige stadsbestuur aanwezig zijn bij de opening van de Loonse stoomstroopfabriek. De pas gerestaureerde stroopfabriek is duidelijk klaar voor de toekomst!

Toeristisch onthaal
Het nieuwe toeristische onthaal van Borgloon zal vanaf nu ook een plaats krijgen in de vernieuwde stroopfabriek. Door de uitbouw van de onthaalbalie, gecombineerd met het aanbod van streekproducten tussen de monumentale, industriële machines in dit gebouw, proeft de bezoeker onmiddellijk van het rijke verleden van de stroopfabriek. Via een looppad en een vide vervolgt de bezoeker zijn ontdekkingstocht naar het hoofdgebouw, waar onder andere het fruitbelevingscentrum zich bevindt.

Vruchtbaar verleden, fruitige toekomst
In het nieuwe fruitbelevingscentrum kunnen bezoekers het vruchtbare verleden, maar ook de fruitige toekomst van deze historische site en de streek ontdekken. Alles in het belevingscentrum is erop gericht om de beleving voor de bezoekers, jong en oud, zo groot mogelijk te maken. Heel wat authentieke elementen versterken het verhaal dat het fruitbelevingscentrum vertelt, denk bijvoorbeeld maar aan de beschermde industriële machines en stookketels die geconserveerd werden en die echte eyecatchers zijn.

Ambachtelijk gestookte stroop
De bezoeker kunnen ter plaatse ook zien hoe stroop op ambachtelijke wijze ingekookt wordt. Medewerkers van vzw IN-Z staan in voor een kleinschalige productie van Loonse stroop, zodat je als bezoeker kan ontdekken met hoeveel zorgvuldigheid en passie dit typisch Loonse streekproduct gemaakt wordt. Stroopstoker Raf Bleus, die zelf jarenlang op ambachtelijke wijze stroop stookte in de Loonse stroopfabriek, zal de medewerkers van IN-Z begeleiden met de nodige expertise.

Culinair genot
En van al dat fruit krijg je al snel honger. Daarom zullen Giovani Oosters en zijn team vanaf 2 april op het gelijkvloers in het hoofdgebouw hun bistro “De Smaakfabriek” uitbaten. Zowel de Lonenaar als de bezoekers kunnen hier terecht voor lekkere, streekgebonden gerechten.

Kostprijs
De restauratie van de stroopfabriek, de conservering van de beschermde machines en de opwaardering van het geheel tot een toegankelijke plek met een nieuwe, aantrekkelijke invulling voor een totale fruitbeleving, kost Borgloon 8,6 miljoen euro. Er werd evenwel 4,7 miljoen euro aan subsidies bekomen van onder andere Erfgoed Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, de provincie Limburg, Limburg Sterk Merk (LSM), EFRO-subsidies en uiteraard de Monumentenprijs van 550.000 euro. Bovendien heeft Veiling Bel’Orta 150.000 euro geïnvesteerd in de uitbouw van het fruitbelevingscentrum.

Toeristische trekpleister
De nieuwe invulling van de gerestaureerde stroopfabriek, waarbij het fruitbelevingscentrum, het toeristisch onthaal, de streekproductenwinkel, bistro De Smaakfabriek en feestzaal  Fabrik allemaal samengebracht worden op deze historische locatie, zorgt voor een nieuw elan in de stationsbuurt. Zowel voor de inwoners als voor de bezoekers aan Borgloon zal dit een ontmoetings- en belevingsplek worden die de onlosmakelijke band tussen fruit, stroop en Borgloon uitstraalt en die iedereen uitnodigt om onze fruitstreek en Haspengouw te ontdekken!