Provincie Limburg geeft subsidie aan 12 onroerend erfgoedprojecten

20.08.2023 | # # # # # 
Deel dit bericht
onroerend erfgoedprojecten

Abdij van Herkenrode

Donderdagvoormiddag 3 augustus 2023 keurde de deputatie van de provincie Limburg een subsidie van 226 085,83 euro goed voor 12 nieuwe subsidieaanvragen voor erfgoedprojecten. Ondanks dat we al enkele jaren met periodes van onzekerheid en verandering te maken hebben, blijft de lokale erfgoedsector veerkrachtig en druk bezig met het uitrollen van initiatieven. Als samenleving hebben we nood aan erfgoed. Het is onderdeel van onze identiteit en we dragen het ook uit naar onze gasten. Met deze subsidie ondersteunt het provinciebestuur innovatieve projecten die de meerwaarde bevestigen van onroerend erfgoed en van erfgoedbeleving op maat van iedereen.

Eerste subsidieronde 2023 is goed voor 515 904,95 euro investering in onroerend erfgoed
De provincie Limburg reikt sinds begin 2018 tweemaal per jaar subsidies uit aan uiteenlopende projecten voor het Limburgse onroerend erfgoed. Bij de afgelopen oproep van 1 april 2023 werden 15 aanvragen ingediend, waarvan 12 werden goedgekeurd. Dat brengt het totaal aantal ondersteunde projecten op 94. De 12 goedgekeurde projecten van de afgelopen ronde krijgen samen 226 085,83 euro provinciale steun. Daartegenover staat dat deze projecten in totaal 515 904,95 euro in het Limburgse onroerend erfgoed investeren. Dit is meer dan het dubbele van onze provinciale bijdrage. Onze subsidies zijn dus een belangrijke hefboom om investeringen in erfgoed te realiseren.

Projecten maken kans op een subsidie tot 60% van de kosten en met een maximumsubsidie tot 25 000 euro. Ze moeten onroerend erfgoed in de provincie Limburg onderhouden, bewaren, onderzoeken of ontsluiten.

Onroerend erfgoed en de Virga Jessefeesten
Volgend jaar vinden in Hasselt opnieuw de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten plaats. Het organiserend comité diende twee aanvragen in om het religieuze onroerend erfgoed van de stad Hasselt in de kijker te zetten. Het eerste project zet in op het religieuze erfgoed dat rechtstreeks met de feesten verbonden is: de Virga-Jessebasiliek, de Sint-Quintinuskathedraal, de Abdij van Herkenrode en de Minderbroederskerk. Het comité werkt aan een fysieke en digitale erfgoedontsluiting van deze gebouwen voor de bezoekers van de feesten. Deze erfgoedontsluiting richt zich ook op nieuwe inwoners van de stad.

In het tweede project zet het comité in op het aanvullen van inventarissen van kapellen op Hasselts grondgebied. Door vrijwilligers samen te brengen wil dit project de kennis over deze kapellen vervolledigen en de aandacht voor dit klein historisch erfgoed vergroten. De verzamelde informatie over de kapellen wordt eveneens ontsloten voor het publiek, digitaal en via wandelroutes. Dit project heeft tot doel ook het onderhoud van deze kapelletjes te stimuleren. Als provinciebestuur kunnen we daaraan ook een steentje bijdragen via één van onze andere subsidiereglementen, namelijk dat voor het onderhoud en de restauratie van niet-beschermd klein historisch erfgoed.

Beide projecten zijn uitzonderlijk waardevol door de brede interactie met de bevolking. De projecten wekken de interesse voor ons erfgoed van onderuit op, zodat er ook op hoger niveau iets mee gedaan wordt.

12 geselecteerde projecten weerspiegelen de variatie in ons onroerend erfgoed
Limburg is een regio met een lange, rijke en diverse geschiedenis van de prehistorie tot nu. Dat komt ook naar boven bij de onroerend erfgoedprojecten die bij deze ronde een subsidie kregen:

  • Molennetwerk KempenBroek vzw – “Vrijwilligers laten de Molens Leven”
    Met dit project wil de vzw mensen warm maken om molenaar te worden en zo bij te dragen aan het voortleven van de vele molens in en rond het Kempen~Broek.
    Totaal: 28 772,50 euro Subsidie: 17 263,50 euro
  • Stad Maaseik – “Onderzoek naar de implementatie van een het funerair erfgoed in het begraafplaatsenbeleid van Stad Maaseik
    Met dit project wil de stad het funerair erfgoed op haar zes begraafplaatsen identificeren en daarrond een beleid uitwerken rond behoud en beheer.
    Totaal: 51 890,85 euro Subsidie: 25 000,00 euro
  • VZW Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt – “Virga Jessefeesten 2024 – 2plus2: Van Basiliek en Kathedraal naar Herkenrode en de Minderbroeders”
    Met dit project wil het comité het onroerend erfgoed van de Virga Jessefeesten ontsluiten voor het publiek.
    Totaal: 24 200,00 euro Subsidie: 14 520,00 euro
  • VZW Comité Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt – “Virga Jessefeesten 2024: Luik erfgoed – Kapellen in Hasselt
    Dit project wil de inventaris van de Hasseltse kapellen vervolledigen en wil inzetten op publieksontsluiting en sensibilisering rond onderhoud van dit onroerend erfgoed.
    Totaal: 30 000,00 euro Subsidie: 18 000,00 euro
  • Kerkfabriek Sint-Martinus Kessenich – “125 jaar Kerk Kessenich
    De kerkfabriek bouwt een tentoonstelling over de bouwgeschiedenis van de Sint-Martinuskerk van Kessenich naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de bouw van de neogotische kerk.
    Totaal: 12 376,10 euro Subsidie: 7 376,10 euro
  • Stad Borgloon – “Erfgoeddepot Sint-Alfonskerk Bommershoven”
    Als herbestemming voor de Sint-Alfonskerk van Bommershoven werd gekozen om er een erfgoeddepot in te richten. Omdat ook archeologische collecties in het depot ondergebracht zullen worden, kan de stad Borgloon voor dat deel rekenen op een provinciale subsidie.
    Totaal: 40 500,00 euro Subsidie: 24 300,00 euro
  • Hogeschool PXL – “Opstart van een postgraduaat Groen Erfgoed
    Deze nieuwe opleiding voor professionals in groenbeheer helpt hen om kennis te vergaren over landschappelijk erfgoed: historische parken, hagen, knotbomen, houtkanten, …
    Totaal: 39 363,72 euro Subsidie: 21 803,23 euro
  • Regionaal Landschap Lage Kempen vzw – “De invloed van de abdijen en de kastelen op De Wijers: inventaris van de meest relevante erfgoedverhalen en ontsluiting ervan
    De Wijers is een streek met een belangrijke concentratie aan kasteel- en abdijdomeinen. Dit project wil interessante geschiedenissen over deze domeinen verzamelen en ontsluiten voor het brede publiek.
    Totaal: 44 430,00 euro Subsidie: 25 000,00 euro
  • Stad Beringen – “Kunstproject Mijnkathedraal Beringen
    Na een participatietraject heeft de stad Beringen de Britse kunstenaar David Batchelor aangesteld om een kunstwerk te maken dat het onroerend erfgoed van de Sint-Theodarduskerk van Beringen in de verf zet. Het kunstwerk moet een hefboom worden om de kerk meer onder de aandacht te brengen.
    Totaal: 123 000,00 euro Subsidie: 25 000,00 euro
  • Gemeente Riemst – “Inventarisatie funerair erfgoed Riemst
    De gemeente Riemst werkt met dit project verder aan haar funerair erfgoedbeleid door op haar niet-beschermde begraafplaatsen het funerair erfgoed in kaart te brengen.
    Totaal: 50 000,00 euro Subsidie: 25 000,00 euro
  • Stad Maaseik – “Haalbaarheidsstudie nieuwe museale infrastructuur en depotinfrastructuur Stad Maaseik”
    De haarbaarheidsstudie moet onderzoekt hoe de historisch belangrijke kerkschatten van de Sint-Catharinakerk beter bewaard en getoond kunnen worden en welke depotinfrastructuur gerealiseerd kan worden voor de archeologische collecties.
    Totaal: 75 000,00 euro Subsidie: 25 000,00 euro
  • Stad Dilsen-Stokkem – “Gevelborden met als thema vlechtwerk”
    De gevelborden duiden de historische gebouwen in het centrum van Stokkem die aan het historische ambacht van het vlechten verbonden zijn. Hiervoor wordt ook samengewerkt met de BUSo-school De Garve die het oude ambacht in leven houden.
    Totaal: 12 221,78 euro Subsidie: 7 333,00 euro

Projectsubsidies Onroerend Erfgoed zorgen voor 4,32 miljoen investeringen
Jaarlijks zijn er twee deadlines voor aanvragen: 1 april en 1 oktober. De 94 goedgekeurde dossiers sinds 2018 zijn samen goed voor een investering van ruim 4,32 miljoen euro in Limburgs onroerend erfgoed. Van die som nam het provinciebestuur 38 procent voor haar rekening en dit voor een bedrag van 1 648 236,86 euro. Zo ging voor elke euro van de provincie Limburg nog eens bijna 2 euro extra naar Limburgs onroerend erfgoed. We kunnen dus echt spreken van een multiplicatoreffect. Lokale overheden, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en kerkfabrieken, vzw’s en feitelijke verenigingen kunnen aanvragen indienen.

Voor meer informatie kun je terecht bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, 011 23 75 75, pcce@limburg.be. – www.pcce.be/erfgoedsubsidie_onroerenderfgoed.