Nieuw leven op de boerderij in Bokrijk

13.05.2023 | # # # # 
Deel dit bericht
Museumboerderij

De afgelopen maanden werden er in Bokrijk heel wat jonge erfgoeddieren geboren. Twee kalfjes (waaronder kalfje Olaf met zijn hartvormige bles), 31 lammetjes, 4 geitjes, 15 konijntjes, 4 eendjes, een 60-tal kuikentjes, … Heel schattig natuurlijk, maar in Bokrijk zit hier meer achter. In het Openluchtmuseum staat erfgoed in al zijn vormen centraal: roerend en onroerend, immaterieel, natuurlijk, documentair, … én levend erfgoed. We voeren een kweekprogramma voor de instandhouding van maar liefst 29 streekeigen dierenrassen. Dat doen we al sinds jaar en dag in samenwerking met Steunpunt Levend Erfgoed. Dankzij hun advies en dankzij de dagelijkse inspanningen van onze medewerkers, in het bijzonder onze museumboer, werpt dit ieder jaar zijn vruchten af. De bezoeker kan deze lente en zomer al het nieuwe leven van dichtbij beleven in onze gerestaureerde museumboerderij.

In het Openluchtmuseum Bokrijk vind je in museumdeel Haspengouw naast historisch ingerichte huizen en Living History acteurs ook een museumboerderij. In het Duifhuis uit Sint-Truiden sta je oog in oog met authentieke lokale boerderij- en neerhofdieren. Bezoekers kunnen op dit moment in de museumboerderij verschillende piepjonge erfgoeddiertjes van dichtbij beleven: Ardense voskopjes, Vlaamse en Kempense lammetjes en geitjes, een Entre Sambre et Meuse en een Mergellandlammetje, een Kempens roodbont en een Rood West-Vlaams kalfje, biggetjes van het Belgisch Landras, Blauwe van Ham konijntjes, eendjes van Vorst, kuikentjes van de Izegemse koekoek, de Goudbrakel en de Vale van Haspengouw, …

In de museumboerderij tonen we hoe men vroeger nutsdieren hield. Dat doen we met oude rassen in hun historische setting. Bezoekers kunnen helpen met het inspannen van de paarden voor de huifkar, het binnenhalen van de schapen met de hond, … Bovendien trekken we dit verhaal ook naar het heden. In de museumboerderij stellen we bijvoorbeeld vragen als “Zit er Merinowol in je trui?” en “Wist je dat drie kippen in je tuin bijna je volledige huis-, tuin- en keukenafval kunnen verwerken?”. We doen mensen nadenken over waar de melk in hun koelkast of de wol in hun trui vandaan komt. Dat is wat we in Bokrijk willen doen: mensen met een verruimde blik naar het heden en de toekomst laten kijken.

Zonder plaatsen als Bokrijk zouden veel erfgoedrassen uitsterven. Daarom is het Openluchtmuseum zo waardevol. Onlangs ontving Bokrijk van Steunpunt Levend Erfgoed het kwaliteitslabel ‘Levend Erfgoedhof’. Hiermee erkent SLE het werk dat we in Bokrijk ondernemen rond de bescherming en het behoud van levend erfgoedrassen. We doen dit niet alleen om cultuurhistorische redenen, maar ook omdat de erfgoedrassen unieke genetische eigenschappen hebben die nuttig kunnen zijn voor de landbouw van vandaag. Deze rassen waren immers gehard en aangepast aan het klimaat van hun streek, de samenstelling van de bodem en de gewassen die er groeiden. Misschien kan het beeld dat we hier creëren, landbouw op kleinere schaal, met sterke streekeigen rassen, niet alleen bezoekers, maar ook beleidsmakers inspireren.