Provincie Limburg en gemeente Lanaken maken kwaliteitsslag op fietsroutenetwerk

26.07.2021 | # # # # # 
Deel dit bericht
fietsroutenetwerk

Het Limburgs toeristisch fietsroutenetwerk is een toeristische topproduct. In 2020 zijn 4,1 miljoen  fietsers op het 2000-km lange netwerk geteld. Dit is een record en 1 miljoen fietsers meer dan in 2019. Het lijkt erop dat we ook dit jaar dit niveau zullen handhaven. In de eerste helft van dit jaar zijn reeds 1,8 miljoen fietsers geteld en dan moet de zomervakantie nog beginnen.

Provinciale ondersteuning van 5 miljoen euro
Ons fietsroutenetwerk is enorm populair. Met onze investeringen in Fietsen door het Water, Fietsen door de Bomen en Fietsen door de Heide zorgen we voor een unieke fietsbeleving die Limburgers en gasten van ver buiten Limburg weten te waarderen. Ook de jarenlange samenwerking tussen de provincie Limburg en de Limburgse gemeenten voor investeringen in kwaliteitsbehoud en -verbetering draagt bij aan het succes van het toeristisch fietsroutenetwerk. Wij hebben deze legislatuur 5 miljoen euro voorzien om de Limburgse gemeenten hierin te ondersteunen.

Burgemeester Marino Keulen: “Met de provinciale steun hebben we een echte kwaliteitsslag kunnen maken in de fietsverbinding tussen het centrum van Lanaken en de deelgemeente Gellik. We hebben een win-win gecreëerd. Voor de eigen inwoners en de toeristen is het fietscomfort en de veiligheid aanzienlijk verbeterd. Ook voor de horeca-ondernemers is deze investering een meerwaarde omdat het centrum van Lanaken nog beter is aangesloten op het fietsroutenetwerk. Hierdoor kunnen de ondernemers extra omzet genereren.”

Limburgs fietsroutenetwerk is dé parel aan de toeristische kroon
2020 was voor het Toeristisch Fietsroutenetwerk Limburg een uitzonderlijk jaar: er werden meer dan 4,1 miljoen fietsers op het netwerk geteld, wat een stijging van 1 miljoen fietsers is ten opzichte van 2019.

Corona heeft ervoor gezorgd dat de populariteit van het Limburgs fietsroutenetwerk nog is toegenomen. Vele Limburgers hebben via het uitgebreide netwerk van 2.000 km onze provincie terug ontdekt. Het fietsroutenetwerk is de meest duurzame verbinding van de vele Limburgse toeristische troeven: uitgestrekte natuur, prachtige landschappen, het rijke erfgoed, bruisende stedelijke centra, pittoreske dorpen, gastronomie en streekproducten, horeca,… Het fietsroutenetwerk is een parel aan de toeristische kroon.

De regio Maasland vertegenwoordigt 16% van het totaal aantal gebruikers tegenover een aandeel van 14% van het totaal aantal kilometers toeristisch fietsroutenetwerk, wat betekent dat het Maasland samen met de Limburgse Kempen één van de meest populaire Limburgse fietsregio’s is.

Burgemeester Marino Keulen: “Het nieuwe fietspad in Lanaken maakt volledig deel uit van het toeristisch fietsroutenetwerk Limburg en het past volledig in de ontwikkeling van het Rivierpark Maasvallei. De meer dan 650.000 fietsers in 2020 in het Maasland toont de aantrekkelijkheid van het Maasland. Met het Rivierpark Maasvallei geven we hieraan nog een bijkomende impuls.”

Samen sterk voor meer comfort, veiligheid en beleving op het fietsroutenetwerk
Om de leiderspositie als fietsprovincie en de economische waarde van het toeristisch fietsroutenetwerk nog te versterken is het cruciaal dat continu wordt ingezet op vernieuwing en kwaliteitsverbetering van het toeristisch fietsroutenetwerk. “Deze nieuwe realisatie in Lanaken voldoet volledig aan de basisvoorwaarden inzake kwaliteit, beleving, comfort en veiligheid,” verduidelijkt burgemeester Marino Keulen.

In het beheer, het onderhoud en de productontwikkeling van het fietsroutenetwerk streeft de provincie Limburg samen met haar partners een hoog ambitieniveau na waardoor het Limburgse fietsroutenetwerk een internationale voorbeeldfunctie heeft, een katalysatorfunctie vervult voor het toeristisch ondernemerschap en hierdoor een hefboom voor economische ontwikkeling is.

De kwaliteit van het toeristisch fietsroutenetwerk wordt dan ook nauwgezet bewaakt en opgevolgd. Door de werkzaamheden van de eigen provinciale onderhoudsploeg, van de ploegen van Limburgse maatwerkbedrijven, het eigen screeningswerk en de terreinbezoeken, het meldpunt op de website van Visit Limburg én de inzet van meer dan 150 fietspeters- en meters zijn er bijna 400 ogen permanent op het fietsroutenetwerk gericht. Zo kunnen we snel reageren op eventuele klachten.

Daarnaast zijn de Limburgse gemeenten als wegbeheerders een belangrijke partner in de kwaliteitshandhaving en kwaliteitsbevordering van het fietsroutenetwerk. Limburgse gemeentebesturen die investeren in de aanleg en/of de verbetering van het toeristisch fietsroutenetwerk kunnen op de provincie Limburg beroep doen voor financiële ondersteuning: het subsidiebedrag bedraagt maximaal 30% (voor werken aan niet-vrijliggende fietspaden) of 50% (voor werken aan vrijliggende fietspaden of fietswegen) van de subsidiabele kosten.

Deze legislatuur hebben we 5 miljoen euro voorzien om de gemeenten te ondersteunen. Met de geldende subsidiepercentages komen we dan op een investeringsbudget van ongeveer 12,5 miljoen euro.

Investeringen zorgen voor meer fietscomfort en veiligheid
Ook de gemeente Lanaken heeft gebruik gemaakt van deze provinciale ondersteuning. Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad tussen knooppunt 131 en knooppunt 558 is de verbinding tussen het Molenweideplein in Lanaken-Centrum en de deelgemeente Gellik. Met de oplevering van de werken tussen de Kounterstraat en het Montaignehof is fase 3 van deze fietsverbinding afgerond.

Burgemeester Marino Keulen: “Dankzij dit nieuwe traject wordt de erg gevaarlijke oversteek van de Tongersesteenweg met de G. Broekhofstraat aan het bedrijventerrein en de verbinding via de Montaigneweg met het Kanaal Briegden-Neerharen geschrapt. In de plaats is er een nieuw veilig, rustig en groen traject met een passage door het gezellige centrum van Lanaken langs de Stationsstraat die ingericht is als fietsstraat. Deze nieuwe verbinding is zowel voor het functionele als voor het toeristische fietsverkeer dan ook een grote meerwaarde.”

De totale kost voor fase 3 van de werken is 328 319 euro. De provincie Limburg investeerde 157 131,26 euro in het project.

Natuurverbinding
Het fietspad loopt volledig door de vallei van de Langkeukelbeek en is de groene long tussen Lanaken
en Gellik.

Burgemeester Marino Keulen: “De gemeente investeert volop in de deze nieuwe
natuurverbinding. Zo werd een hoogstamboomgaard aangeplant en werden enkele poelen
heringericht. Het Uilenspiegelpark en het Montaignehof worden nu ook op een ecologische wijze
beheerd door een combinatie van maaien en begrazen. Dit najaar wordt een voedselbos aangelegd.”

Toeristisch Fietsroutenetwerk: economische hefboom
Het fietsroutenetwerk is een toeristisch product dat ook zorgt voor een grote economische meerwaarde. Een fietser besteedt gemiddeld 28,80 euro in de horeca. Toeristen besteden daarenboven ook een aanzienlijk bedrag aan overnachtingen in de Limburgse logies.

Er is echter nog veel economisch potentieel dat nog niet wordt benut. Wij hebben daarom een sterk ondernemersprogramma gelanceerd om toeristische ondernemers te ondersteunen om meer omzet uit het Limburgs fietstoerisme te halen. We bieden professionaliseringstrajecten aan aan de uitbaters van logies en fietscafés. Samen met de ondernemer wordt gezocht naar nieuwe businessmogelijkheden. We voorzien ook nog eens financiële ondersteuning om die mogelijkheden effectief te realiseren.

Ter versterking van het traject voor uitbaters van fietscafés wordt er dit najaar een nieuw aanbod van investeringssubsidies voor fietscafés aan de provincieraad voorgelegd. Door middel van een sterk ondernemersprogramma zetten we maximaal in op de versterking van toeristische ondernemers en van de vrijetijdseconomie als economische speerpuntsector.