Design leeft in Limburg: ‘Conflict & Design’ – 7de editie van de Triënnale voor Vormgeving

27.11.2013 | # # # # # # # # # # 
Deel dit bericht
conflict and design

Op 15 december opent in C-mine Genk onder de titel ‘Conflict & Design’ de zevende Triënnale voor Vormgeving in Vlaanderen. Deze tentoonstelling toont hoe designers omgaan met conflictsituaties en welke bijdrage hun ontwerpen kunnen leveren binnen onze samenleving.

De expositie biedt stof tot nadenken over hoe we in de nabije toekomst genoodzaakt zullen zijn om op andere manieren met elkaar en met onze natuurlijke bronnen om te gaan. Meer dan 60 designconcepten, -processen, -projecten en -objecten zullen tot 9 maart 2014 tonen hoe designers oplossingen aanreiken.

Gedeputeerde van Economie Marc Vandeput: “Vanuit socio-economisch toekomstperspectief staat Limburg voor de uitdaging om de overgang te maken van de traditionele industrie naar een innovatieve maak- en kenniseconomie. Wij zijn ervan overtuigd dat ontwerpers en designers daartoe kunnen bijdragen. De komst van deze designtriënnale is dan ook een dankbaar gegeven voor Limburgse creatieve geesten.

Lancering designplatform IDE
Als provincie hebben we reeds het initiatief genomen om samen met de Steden Genk en Hasselt, de MAD-faculty en de UHasselt een designplatform op te richten genaamd Innovatie & Design Euregio – Designing our future (IDE).” IDE staat voor een gecoördineerde aanpak om de creatieve economie in Limburg te versterken. De kern van de werking van IDE zijn designinnovatietrajecten, waarbij designers, bedrijven en onderzoekers samen worden gebracht. Op 9 december wordt IDE officieel gelanceerd.

Design Made in Limburg
Gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens: “Dat design leeft in Limburg, en nog veel groeipotentieel heeft, blijkt uit het hoge aantal designers en/of projecten uit Limburg in de selectie van de designtriënnale. We willen als innovatieve en creatieve regio voortrekker zijn en hier voorwaarden creëren om nieuwe ideeën te laten groeien. ‘Conflict &Design’ is een tentoonstelling waar elke Limburger nieuwe tendensen in de designwereld kan ontdekken, maar het is ook een startpunt voor nieuwe designinnovatietrajecten in onze regio die onder impuls van IDE ontwikkeld worden.” Enkele voorbeelden: De onderzoekers van Social Spaces, een onderzoeksgroep van de Limburgse MAD-faculty, ontwikkelden een glucosemeter. Een ander project van deze onderzoeksgroep is DementieLab, waarbinnen gemakkelijke gebruiksvoorwerpen voor mensen met dementie ontwikkeld worden. Designinnovatie Vennestraat ten slotte toont het proces van een designinnovatietraject. Het ontwerpteam heeft samen met de handelaars concepten uitgewerkt voor een make-over van zowel de individuele handelszaak als voor de hele straat.
Voorafgaand aan de opening van Conflict & Design vindt op zaterdag 14 december in C-mine een conferentie plaats waar internationaal designtalent het zal hebben over design als alternatief voor de crisis.

> Lees de artikels in de krant (.pdf)