Dagboekblad: zomerstage met een klare lijn

23.08.2021 | # # # # # 
Deel dit bericht
Klaarchitectuur

Op uitnodiging van Voka – Kamer van Koophandel Limburg trok ik op maandag 23 augustus op zomerstage. Dat een kortbij-bestemming óók leuk en boeiend kan zijn, bewijst de provincie Limburg elke dag! En zo reed ik naar grensgemeente Sint-Truiden voor een kijkje achter de schermen bij Klaarchitectuur.

Een beetje atypisch voor mij, stond ik ter plekke al meteen perplex en kon ik nog net een “Amai, mooi seg”, uitbrengen. Kapel ‘de Waterhond’ in hartje Sint-Truiden is dan ook indrukwekkend te noemen. De 16e eeuwse kapel, die medio 20e eeuw werd omgevormd tot een vredegerecht en later dienst deed als muziek- en tekenacademie fungeert thans als ontvangst-, multipurpose- en kantoorruimte van het architectenbureau van Gregory Nijs en zijn partner Nadia Jottard. De architect levert met de kapel meteen zijn visitekaartje af en ik besef opnieuw hoe mooi en waardevol Limburgs erfgoed is.

We stappen in de wagen en houden halt bij de veiling van Borgloon, of beter gezegd bij de nieuwe vestiging van Nicolaï fruit. Buiten laven we ons aan de weidse vergezichten en de fruitgaarden die ondanks de donkere hemel zomers aandoen. Meteen wordt duidelijk dat het nieuwe bedrijfsgebouw van de hand van Klaarchitectuur het resultaat is van creativiteit en co-creatie tussen bouwheer en architect. Traditie en vakmanschap alsook de streekidentiteit staan hier centraal. Transparantie is hier geen mode-, maar codewoord.

De lunch nuttigen we in de eigen interieurwinkel van Klaarchitectuur, Karaat. De huiselijke en ongedwongen sfeer dragen bij aan de warme gesprekken over kunst, cultuur, vakmanschap en ondernemerschap, vormgeving en nieuwe (droom)projecten. Om ons niet te verliezen in het abstracte, brengen we nog een bezoek aan een concreet nieuwbouwproject van Gregory Nijs in de buurt. Het ontwerp van de gezinswoning lijkt de tijd te omhelzen, doet binnen en buiten in elkaar overlopen en bevat klare, horizontale lijnen. Ik krijg spontaan ‘goesting’ om te tekenen en te (ver)bouwen.

Het private renovatieproject van ‘de Waterhond’ straalt af op Sint-Truiden en trekt nog steeds wereldwijde belangstelling. Binnen mijn bevoegdheid als gedeputeerde van Erfgoed bezorgde mij deze dag dan ook een instant-gevoel van geluk. Via het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) werkt de provincie rond expertisedeling, ontsluiting, participatie, educatie en ondersteuning van het onroerend erfgoed in Limburg. Het PCCE initieert zelf projecten en ondersteunt initiatieven van anderen via subsidies. Monumentenwacht Limburg staat op haar beurt in voor het behoud en beheer van onroerend erfgoed door middel van inspecties, rapportering en sensibilisering.

Het was een geslaagde dag, boordevol leuke ontmoetingen en inspiratie en een klare lijn.
En vergeet niet, architect van je leven ben je élke dag!