Dag van het Eetbare Landschap terug in Bokrijk op zondag 17 september

07.09.2023 | # # # # 
Deel dit bericht
Dag van het Eetbare Landschap

Op zondag 17 september vindt in Bokrijk opnieuw de ‘Dag van het Eetbare Landschap’ plaats. Tal van demonstraties tonen hoe alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur jouw keuken kan inspireren. Vakmanschap is één van de speerpunten van Bokrijk. Op 17 september ervaren onze bezoekers volop hoe echte vakmensen met veel liefde en passie ambachtelijke producten maken. In het unieke kader van het Openluchtmuseum combineren we verschillende activiteiten rond lokaal lekkers. Fijnproevers halen op de streekproductenmarkt hun hart op. Tijdens heerlijke ateliers steek je zelf de handen uit de mouwen. En je geniet van smaakvolle voorstellingen en proeverijen. Bovendien zetten we ook de authentieke installaties uit onze collectie in werking voor demonstraties brood bakken en bierbrouwen.

Een greep uit het aanbod tijdens de ‘Dag van het Eetbare Landschap’:

  • Het vuur in 5 van de 15 bakovens in het Openluchtmuseum wordt aangewakkerd door Bakkers Vlaanderen Limburg en de hotelscholen Hasselt en Herk-de-Stad. Zij slaan de handen in elkaar en bakken broden en suikerbollen met lokale meelsoorten. Allemaal volgens het authentieke bakprocédé, en dit in de authentieke bakhuizen gestookt met mutsaarden.
  • Op het Kempens dorpsplein vinden fijnproevers een straffe streekproductenmarkt met zo’n 40 standhouders en een divers aanbod. Van kazen, gedroogde worsten, honing, mosterd, broden en koeken tot gerookte knoflook, stroop, confituren, chutneys en ambachtelijk ijs. En van vruchtensappen en thee uit eigen kweek tot de lekkerste streekwijnen, jenevers en likeuren. Bovendien bakt Bakkers Vlaanderen Limburg er lekkere Limburgse vlaaien.
  • Bezoekers proeven in museumdelen Kempen en Haspengouw gratis van huisgemaakte paté, kipkap en bloedworst, bereid door De Limburgse Slagersbond, en van appelsap en kruidige of fruitige jenevers. Er staat ook huisgemaakte soep op het menu.
  • In museumbrouwerij het Paenhuys is de brouwersgilde aan het werk. Zij brouwen bier naar historisch recept. Bezoekers kijken mee hoe het brouwproces vroeger in zijn werk ging en krijgen een gratis proefglaasje aangeboden met artisanaal gebrouwen bier uit het vorige brouwmoment.
  • Bezoekers genieten ook van smaakvolle voorstellingen. De Foodarcheoloog – bekend van Het Verhaal van Vlaanderen – doet uit de doeken hoe mensen anno 1900 aten én laat toeschouwers proeven. De Wenkbrauwerij laat de bezoekers tijdens ‘Taterwater‘ in de geschiedenis en gevoelens van een jeneverstokerij duiken en laat hen het ‘spraakmakende’ effect van een ‘borrelke’ ontdekken.
  • Tijdens het atelier pizza bakken steken kinderen zelf de handen in het deeg. Kneden, rollen en beleggen met toppings naar keuze, even de houtoven in en smullen maar.
  • Kinderen mogen – onder begeleiding van De Wroeter – helpen bij het persen van appels uit Bokrijk voor biologisch appelsap. Ook bij het maken van marsepeinen muisjes, mogen kinderen assisteren.